Τα πυρηνόκαρπα φρούτα που καίνε το λίπος και μας αδυνατίζουν

Τα πυρηνόκαρπα φρούτα που καταπολεμούν το λίπος και μας απαλλάσσουν από τα περιττά κιλά

Το καλοκαίρι ο οργανισμός μας αναζητά τροφές δροσερές και ελαφριές.
Και τι πιο ελαφρύ και νoστιμότερο από τα φρούτα;
Τα φρούτα είναι το έτοιμο σνακ της φύσης γεμάτο με βιταμίνες, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγιεινή μας διατροφή.
Τα φρούτα έχουν πολύ λίγες θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που μας βοηθούν να χάσουμε βάρος.
Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση φρούτων συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος, χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη,
υψηλής αρτηριακής πίεσης,
καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.
Φρούτα λοιπόν και ιδίως πυρηνόκαρπα, διότι τα πυρηνόκαρπα έχουν την ιδιότητα να μας προφυλάσσουν περισσότερο από το μεταβολικό σύνδρομο και την αύξηση του σωματικού βάρους.
Πυρηνόκαρπα όπως:
– νεκταρίνια – με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, τα νεκταρίνια είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C,
βιταμίνης Α και φυτικών ινών με άκρως σημαντικά οφέλη για την υγεία.
– δαμάσκηνα – τα νεκταρίνια, τα δαμάσκηνα και τα ροδάκινα, περιέχουν χρήσιμες ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση του μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο οδηγεί σε διαβήτη, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
– ροδάκιναοι φαινολικές ενώσεις στα ροδάκινα δρουν ως φυσικό φάρμακο για ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη και βοηθούν στην αντιμετώπιση παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
– κεράσια – οι σπουδαίες ανθοκυανίνες τους τα καθιστούν πολύτιμα
– βερίκοκα – με μόλις 25 θερμίδες τα ένα βερίκοκο, που του χαρίζουν χαμηλή θερμιδική αξία, το βερίκοκο συνιστάται σε όσους ακολουθούν κάποια δίαιτα και  όχι μόνο.
Αξίζει να θυμόμαστε πως τα ώριμα και τα αποξηραμένα βερίκοκα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, ουσίες με ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες που προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη.
– γιαρμάδες
– βύσσινα και
– βανίλιες – περιέχουν φυσικές ουσίες που καταπολεμούν τη φλεγμονή και δημιουργούν ένα φαινόμενο ντόμινο που προστατεύει από
το διαβήτη,
τις καρδιακές παθήσεις και
την παχυσαρκία.
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι φαινολικές ενώσεις των φρούτων αυτών έχουν:
αντιφλεγμονώδεις,
αντιοξειδωτικές,
αντιδιαβητικές ιδιότητες αλλά και
ισχυρές λιποδιαλυτικές ιδιότητες που μας προφυλάσσουν από την παχυσαρκία.
Οι φαινολικές ενώσεις λειτουργούν σε διαφορετικά κύτταρα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των λιποκυττάρων,
των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και
των κυττάρων του κυκλοφορικού συστήματος, έτσι μας προστατεύουν από τη γήρανση και
διάφορες άλλες παθήσεις.
Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι κάθε φρούτο περιέχει παρόμοιες φαινολικές ενώσεις αλλά σε διαφορετικές αναλογίες, έτσι ώστε
το ένα συμπληρώνει το άλλο, κάτι που σημαίνει ότι η κατανάλωση πολλών διαφορετικών τέτοιων φρούτων είναι μια πολύ έξυπνη στρατηγική.
Έτσι τώρα το καλοκαίρι δεν έχουμε λόγους και δικαιολογίες να μην τρώμε καθημερινά μέχρι και τέσσερις μερίδες από θαυμάσιες φρουτοσαλάτες με πυρηνόκαρπα φρούτα.
Όλα αυτά τα φρούτα βρίσκονται το καλοκαίρι στην εποχή τους και είναι κρίμα να μην επωφεληθούμε από τις θαυμάσιες ιδιότητές τους.
Σημαντικό είναι να θυμόμαστε πως  όλα τα καλοκαιρινά φρούτα πρέπει να τα τρώμε όταν έχουν ωριμάσει πλήρως – να λιώνουν στο στόμα, όπως λέμε – διότι μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι όσο πιο ώριμα είναι τα φρούτα, τόσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών τους.
Και τώρα δυό λόγια για την συντήρηση και χρήση μερικών χαρακτηριστικών φρούτων της ομάδας των πυρηνόκαρπων:
– κεράσια, επιλέγουμε ώριμα -ποτέ άγουρα-
ψωμωμένα και
γυαλιστερά κεράσια, ώστε να απολαύσουμε όλη τους την γεύση και στο μέγιστο τις θρεπτικές τους ουσίες.
Το χρώμα ποικίλει ανάλογα με την ποικιλία – για παράδειγμα:
– άλλα έχουν ένα βαθύ κόκκινο
– άλλα ροζ χρυσό, εμείς προσέχουμε να αποφεύγουμε εκείνα που είναι ευαίσθητα,
θαμπά ή που έχουν καφέ κηλίδες.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα κεράσια είναι πολύ εύκολα αλλοιώσιμα, απορροφούν πολύ εύκολα τις γύρω τους μυρωδιές, άρα
χρειάζεται να είναι σε καλά σφραγισμένα δοχεία στο ψυγείο και να τα τρώμε μέσα σε λίγες ημέρες.
Τα ροδάκινα,
τα δαμάσκηνα και
τα νεκταρίνια, για να μας δώσουν όλα τους τα θρεπτικά στοιχεία πρέπει να είναι ώριμα.
Η διαφορά τους από τα κεράσια είναι ότι αυτά θα συνεχίσουν να ωριμάζουν και μετά την συγκομιδή τους, έτσι εάν είναι ακόμα άγουρα, για να ωριμάσουν, τα τοποθετούμε τα σε μια χάρτινη σακούλα και τα αφήνουμε κοντά σε ένα παράθυρο με άφθονο ήλιο ώστε
να ωριμάσουν πλήρως.
Βέβαια όλοι γνωρίζουμε την απόλαυση από το “δάγκωμα” ενός
χυμώδους,
αρωματικού και
πάνγευστου ώριμου ροδάκινου, αλλά πολύ θρεπτικότατες είναι και οι φρουτοσαλάτες με πρυρηνόκαρπα, πασπαλισμένες με κανέλα,
γαρίφαλο ή
φρέσκο ​​τριμμένο τζίντζερ, με δεντρολίβανο ή βασιλικό ή και φρεσκοτεμαχισμένα καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς.
Ας μην αμελούμε λοιπόν να γευόμαστε νοστιμότατες φρουτοσαλάτες με πυρηνόκαρπα φρούτα, συμπληρωμένα με βότανα και μπαχάρια, διότι τα φρούτα μας παρέχουν λογικά κίνητρα για την τακτική κατανάλωσή τους ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Τα φρούτα, τα μπαχάρια και τα βότανα  πρέπει να θεωρούνται μέρος μιας φυσικής και αποτελεσματικής διατροφικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις σημαντικότερες ανησυχίες για την υγεία μας και την ευεξία μας.
Τα φρούτα αποτελούν ουσιαστικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής – και μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.
Τα περισσότερα είναι χαμηλά σε θερμίδες, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, γεγονός που ενισχύει την πληρότητά σας.
Τα φρούτα είναι σωστότερο να τα τρώμε ολόκληρα και όχι αποχυμωμένα, τα δε πυρηνόκαρπα έχουν ένα μείγμα βιοδραστικών ενώσεων που συνεργάζονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα να μας προστατεύουν από το μεταβολικό σύνδρομο. 

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

πηγές και αναφορές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23394981
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29470689
https://www.medicalnewstoday.com/articles/246727.php
https://www.medicalnewstoday.com/articles/274620.php
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324130.php

Share: