Τα παιδιά μας θα μάθουν να τρώνε λαχανικά αν τους τα προσφέρουμε έγκαιρα

Ακόμα και τα πιο δύσκολα παιδιά τρώνε περισσότερα λαχανικά αν τους τα προσφέρουμε από πολύ μικρή ηλικία και δε σταματήσουμε με την πρώτη δυσκολία, σύμφωνα με πολλές έρευνες.
Μία από τις έρευνες περιελάμβανε μωρά και παιδιά από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Δανία, και κατέρριψε το μύθο που υποστηρίζει ότι οι φυτικές γεύσεις γενικά και ειδικά των λαχανικών πρέπει να καλύπτονται ή να εφευρίσκονται παραπλανητικοί τρόποι και τεχνάσματα προκειμένου τα παιδιά να φάνε λαχανικά.
“Για τους γονείς που επιθυμούν να ενθαρρύνουν την υγιεινή διατροφή στα παιδιά τους, η έρευνά μας προσφέρει πολύτιμη καθοδήγηση”, λέει η επικεφαλής ερευνήτρια Marion Hetherington, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Ψυχολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Leeds
“Ακόμα κι αν το παιδί σας είναι ιδιότροπο ή δεν του αρέσουν τα λαχανικά, η μελέτη μας δείχνει ότι αν στο παιδί  δοθούν λαχανικά 5 έως 10  φορές συνεχόμενα αυτές είναι αρκετές, ώστε να αποδεχτεί τα λαχανικά και να αρχίσουν οι γεύσεις τους να του αρέσουν και να μην το ξενίζουν”
‘Όχι – η ζάχαρη δεν χρειάζεται
Οι ερευνητές έδωσαν πουρέ αγκινάρας σε 332 παιδιά από τρεις χώρες, από 6 μηνών έως 38 μηνών.
Κατά τη διάρκεια του πειράματος σε κάθε παιδί δόθηκαν από 5 έως και 10 μερίδες τουλάχιστον 100gr πουρέ αγκινάρας σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις: 
αυτούσιος, χωρίς καμία άλλη προσθήκη,
με προσθήκη ζάχαρης και
με προσθήκη κάποιου λαδιού.
Με την πάροδο του χρόνου, παρατηρήθηκε μόνο μια μικρή διαφορά ως προς την ποσότητα που έτρωγαν τα παιδιά της ομάδας του σκέτου πουρέ και των παιδιών της ομάδας που έτρωγαν το γλυκό πουρέ, γεγονός που έδειξε ότι η παραγωγή γλυκών λαχανικών δεν κάνει σημαντική διαφορά στην ποσότητα που τρώνε τα παιδιά.
Δεν σταματάμε
Τα μικρότερα παιδιά κατανάλωσαν περισσότερη ποσότητα αγκινάρας από τα μεγαλύτερα.
Αυτό συμβαίνει επειδή μετά από τους 24 μήνες τα παιδιά διστάζουν να δοκιμάσουν νέες γεύσεις και ξεκινούν να απορρίπτουν τροφές- ακόμα και αυτές που πριν τους άρεσαν.
Μεταξύ των παιδιών, εμφανίστηκαν τέσσερις ξεχωριστές ομάδες. 
Το 40% των παιδιών έτρωγαν όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου.
Το 21% των παιδιών έτρωγαν περισσότερο από το 75% της μερίδας τους 
Το 16%  των παιδιών έτρωγαν λιγότερο από 10gr ακόμα και μετά την πέμπτη δοκιμή και
Το 23% των παιδιών έτρωγαν διαφορετική ποσότητα κάθε φορά.
Τα παιδιά που έτρωγαν τις μικρότερες ποσότητες της τρίτης κατηγορίας ήταν μεγαλύτερα παιδιά προσχολικής ηλικία και ήταν τα πιο ιδιότροπα, σύμφωνα με την έρευνα.
Η αγκινάρα επιλέχθηκε ως δείγμα γιατί, σύμφωνα με τις απαντήσεις των γονιών σε προηγούμενο στάδιο της έρευνας, ήταν ένα από τα λιγότερο προσφερόμενα λαχανικά.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE.
Κείμενο και επιμέλεια κειμένουthalia-botanologia.gr
αναφορές:
www.futurity.org
University of Leeds

Share: