Τα δικά μου σοκολατένια fudge
fudge σοκολάτας
Το fudge/φοντάν είναι ένα είδος σπιτικής καραμέλας με λεία και κρεμώδη υφή.
Συνήθως φτιάχνεται στο μάτι της κουζίνας μας με ζάχαρη,
βούτυρο και γάλα και όπως καταλαβαίνουμε, υπάρχουν πολλές παραλλαγές, με δημοφιλέστερες αυτές που περιέχουν σοκολάτα.
Και ετοιμάζω fudge/φοντάν με μια πανεύκολη συνταγή ειδικά για τα παιδιά, γιατί είναι δύσκολο να αποκόψουμε τελείως τα παιδιά μας από τα γλυκά, αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργούμε τα δικά μας γλυκά με όσο το δυνατόν πιο αγνές πρώτες ύλες.
κομματάκια σοκολάτας : αυτή η κλασική συνταγή fudge ξεκινά με ημίγλυκα κομματάκια σοκολάτας με 85% κακάο
συμπυκνωμένο γάλα : ζαχαρούχο γάλα, το οποίο μου εξασφαλίζει ένα γλυκό, κρεμώδες και απολύτως λαχταριστό fudge
βούτυρο : το βούτυρο λιώνει με τη σοκολάτα και το ζαχαρούχο γάλα, δημιουργώντας μια ακόμα πιο πλούσια υφή.
προαιρετικά : τα καρύδια είναι προαιρετικά, αλλά προσθέτουν τραγανή γεύση και τα αποξηραμένα βερύκοκα την απόλυτη γεύση τους
Θα εκπλαγείτε πόσο εύκολο είναι να φτιάξουμε fudge/φοντάν με ζαχαρούχο γάλα.
Λοιπόν…
θα χρειαστώ 6 υλικά
-. σοκολάτα με 85% κακάο, 400gr
-. ζαχαρούχο γάλα, 400gr – που έχω ετοιμάσει εγώ με κατσικίσιο γάλα και ρευστή ζάχαρη ζαχαροκάλαμου
-. πρόβειο βούτυρο, 50gr
-. 10ml ή δύο κουταλιές της σούπας λικέρ, συνήθως προτιμώ λικέρ πορτοκάλι ή ρόδι, τα οποία έχω παρασκευάσει εγώ
-. 2 με 3 αποξηραμένα βερίκοκα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
-. 2 καρύδια κομμένα σε μικρά κομμάτια
Σε μια αναλόγου μεγέθους κατσαρόλα ρίχνω τη σοκολάτα κομμένη σε πολύ μικρά κομμάτια
το ζαχαρούχο γάλα και
το βούτυρο
-. βάζω την κατσαρόλα μου στο μάτι της κουζίνας σε χαμηλή φωτιά και αρχίζω να ανακατεύω
-. δεν θέλω να καεί, απλά να ζεσταθεί, ώστε να αρχίζει να λιώνει η σοκολάτα – αν χρειαστεί δυναμώνω τη θερμοκρασία
-. όταν αρχίζει να πήζει απομακρύνω από το μάτι – αυτές οι κινήσεις γίνονται μέσα σε 1-2′- και
-. προσθέτω το λικέρ,
-. ρίχνω τα καρύδια και τα βερίκοκα και
-. ρίχνω το μίγμα μου σε ένα ειδικό ταψάκι με σκέπασμα περίπου 20χ20, το οποίο έχω στρώσει με λαδόκολλα,
-. στρώνω την επιφάνεια με ένα κουτάλι, το οποίο έχω βουτήξει στο λάδι, απλά να λαδωθεί για να μην κολλάει στη σοκολάτα και
αφήνω για λίγη ώρα εκτός ψυγείου να πέσει η θερμοκρασία,
-. όταν κρυώσει αρκετά, σκεπάζω το ταψάκι μου και
-. το βάζω στο ψυγείο για να παγώσει,
-. σε 4-5 ώρες έχει ήδη σφίξει και
είναι έτοιμο να το κόψω στο σχήμα που θέλω, έτσι
-. το βγάζω από το ταψάκι,
-. το γυρνάω ανάποδα και ξεκολλάω προσεχτικά τη λαδόκολλα – όταν είναι παγωμένο, έτοιμο, ξεκολλάει άνετα,
-. κόβω με μεγάλο μαχαίρι σε ακανόνιστα μικρά σχήματα και τα αραδιάζω σε ένα γυάλινο σκεύος, με μία λαδόκολλα ανάμεσα στις στρώσεις!
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου: thalia-botanologia.gr