Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80 ετών αναπτύσσουν νέα κύτταρα στον ιππόκαμπο, αλλά αυτή η ανάπτυξη μειώνεται απότομα σε ασθενείς με τη νόσο του Alzheimer.

     Οι νέοι νευρώνες αναπτύσσονται στους εγκεφάλους των υγιών ενήλικων ανθρώπων, αλλά η νευρογένεση μειώνεται σημαντικά στους εγκεφάλους των ασθενών με νόσο του Alzheimer, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, αναφέρουν ερευνητές του Nature Medicine.
     Σε πρόσφατη μελέτη, η María Llorens-Martín, νευροεπιστήμονας  του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης και οι συνεργάτες της ανέλυσαν ιστό του εγκεφάλου 13ών υγιών ατόμων ηλικίας μεταξύ 43 και 87 ετών και 45 ασθενών με νόσο Alzheimer μεταξύ 52 και 97 ετών.

“Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η σταθεροποίηση των δειγμάτων“, λέει η Llorens-Martín.
     Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι παρόλο που με το πέρασμα του χρόνου υπάρχει μια μικρή μείωση στο ρυθμό της νευρογένεσης, η δημιουργία νευρώνων παρατηρείται στον ιππόκαμπο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.
Μειώνεται όμως δραματικά στην περίπτωση Alzheimer, ακόμη και στο αρχικό στάδιο της νόσου, με μια μείωση πάνω από 30%.

Αυτοί οι ασθενείς συνήθως είχαν δεκάδες χιλιάδες λιγότερους νέους νευρώνες σε σύγκριση με υγιή άτομα και η απώλεια των κυττάρων προχωρά όσο σοβαρότερη γίνεται  η ασθένεια.
     Η Xinyu Zhao νευροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, λέει ότι η νέα μελέτη είναι στην πραγματικότητα η πρώτη που παρέχει μια σαφή εικόνα της ωρίμανσης νεοεμφανιζόμενων νευρώνων στον ανθρώπινο εγκέφαλο ενηλίκων.

Η ανίχνευση των κυττάρων με τον ειδικό τρόπο που ακολούθησε η ερευνητική ομάδα είναι σημαντική για να δείξουμε με βεβαιότητα ότι ωριμάζουν σε νέους νευρώνες, λέει και η  Maura Boldriniνευροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια που δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Ανθρώπινος εγκέφαλος – Οι υγιείς άνθρωποι στα 70 τους έχουν ακριβώς τόσα νευρωνικά κύτταρα και νευρώνες, σε ένα μέρος του εγκεφάλου που αφορά τη μνήμη , όπως οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες, αναφέρουν οι ερευνητές μιας νέας μελέτης.
Η ανακάλυψη δηλώνει ότι ο ιππόκαμπος συνεχίζει να παράγει νέους νευρώνες σε όλη τη ζωή ενός ατόμου.

Μια κριτική των προηγούμενων πειραμάτων ήταν ότι οι νευρώνες μπορεί να μετασχηματίζονται σε κάποιους άλλους τύπους κυττάρων, αλλά η νέα μελέτη δείχνει σαφώς ότι τα νέα κύτταρα γίνονται πραγματικοί νευρώνες.
     Η Maura Boldrini, ήταν συνυπεύθυνη της μελέτης του 2018 που παρείχε αποδείξεις νευρογένεσης σε ενήλικες ανθρώπους.
Η Maura Boldrini, εξηγεί επίσης ότι το αποτέλεσμα που δείχνει ότι τα κύτταρα αυτά μειώνονται σε ασθενείς με Alzheimer ανεξάρτητα από την ηλικία τους, είναι σημαντικό επειδή ενισχύει την ιδέα ότι η ασθένεια είναι μια κατάσταση που προκαλείται από κάποια παθολογία εκτός από τη γήρανση.
     Ο Shawn Sorrells, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh και συνάδελφος της περυσινής μελέτης που δεν βρήκε ενδείξεις για νευρογένεση στους ενήλικες, γράφει ότι “η ταυτοποίηση των νεογέννητων νευρώνων είναι μια περίπλοκη προσπάθεια που απαιτεί πολλαπλές ενδείξεις” και συμφωνεί ότι τα ευρήματα της μελέτης αξίζουν περισσότερη μελέτη, αν και προτείνει ότι τα κύτταρα, τα οποία ο ίδιος και οι συνάδελφοί του προτείνουν, είναι ένας ξεχωριστός υποπληθυσμός νευρώνων του ιππόκαμπου που υπάρχουν από την παιδική ηλικία και είναι πιθανώς πιο ευάλωτοι στην ασθένεια.
     “Αυτό από μόνο του” λέει, “είναι ένα σημαντικό φαινόμενο που πρέπει να το καταλάβουμε”
Και επειδή υπάρχουν αντιρρήσεις και διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων ο Jonas Frisén, νευροεπιστήμονας στο Ινστιτούτο Karolinska της Στοκχόλμης ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα επισημαίνει πως όταν πρόκειται για τη μελέτη της νευρογένεσης στους ανθρώπους, “ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες”.
     Μικρές διαφορές στη μεθοδολογία – όπως ο τρόπος που διατηρούνται οι εγκέφαλοι ή ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζονται οι νευρώνες – μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στα αποτελέσματα, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει τα συγκρουόμενα συμπεράσματα.
Η νέα μελέτη “είναι η πιο αυστηρή μελέτη”, λέει.

Ο ιππόκαμπος είναι μία από τις πιο πληγείσες περιοχές του εγκεφάλου από τη νόσο του Alzheimer.
Επιπλέον, αυτή η δομή φιλοξενεί ένα από τα πιο μοναδικά φαινόμενα του ενήλικου εγκεφάλου των θηλαστικών, δηλαδή την προσθήκη νέων νευρώνων καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής τους.
Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται ενήλικη ιπποκαμπική νευρογένεση (AHN), προσδίδει έναν ασύγκριτο βαθμό πλαστικότητας στο σύνολο του κυκλώματος του ιππόκαμπου.
 

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου: ntina/thalia – botanologia.gr
πηγές και αναφορές:
https://www.nature.com/articles/s41591-019-0375-9
www.sciencenews.org
www.sciencenews.org
www.the-scientist.com
www.cell.com
worldhealth.net

Share: