Γιατί η αντράκλα χαρακτηρίζεται “πλανητική πανάκεια”

Η αντράκλα είναι ένα φυτό με πλήθος βιταμινών,
μετάλλων,
ιχνοστοιχείων και φυτοχημικών με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, τα οποία ως γνωστό μας προστατεύουν από τον καρκίνο
τις καρδιοπάθειες και όλες τις φλεγμονώδεις παθήσεις.
Στην αντράκλα θα βρούμε:
1.- βιταμίνη Α, ισχυρότατη πηγή βιταμίνης Α.
#.από τις υψηλότερες περιεκτικότητες ανάμεσα στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά με 1320 διεθνείς μονάδες ανά 100g 
– υψηλές συγκεντρώσεις προβιταμίνης Α ή καροτενοειδών, όπως β-καροτένιο,
λουτεΐνη,
νεοξανθίνη.
#. Τα καροτενοειδή είναι πρόδρομοι της βιταμίνης Α και προστατεύουν από τη χρωστική της ωχράς κηλίδας – είναι οι βασικοί του ρόλοι στη διατροφή μας
Η χρωστική της ωχράς κηλίδας, είναι μια κίτρινη ελαιώδης ουσία, η οποία αποτελείται από τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
Μαζί με τις υψηλές συγκεντρώσεις καροτενοειδών, η αντράκλα περιέχει και υψηλές συγκεντρώσεις χρωστικής χλωροφύλλης
Η διατροφική χλωροφύλλη μπορεί να είναι θρεπτικά σημαντική στη μείωση της εντερικής απορρόφησης δυνητικά επιβλαβών χημικών μεταλλαξιογόνων και καρκινογόνων ουσιών
2.- βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως:
Β2-ριβοφλαβίνη
Β3-νιασίνη
Β6-πυριδοξίνη
Β9-φολικό οξύ
3.- βιταμίνη C
4.- βιταμίνη D
5.- βιταμίνη Ε– μια μερίδα γλιστρίδας καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη Ε και γλουταθειόνη* 
6.- αμινοξέα όπως:
isoleucine
leucine
lysine
methionine
cystine
phenylalanine
tyrosine
threonine και
valine
7.-μετάλλων και ιχνοστοιχεία όπως:
σίδηρο
κάλιο
#. ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα φύλλα αντράκλας περιέχουν 561 mg καλίου
ασβέστιο
#. ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα φύλλα αντράκλας περιέχουν 90 mg ασβεστίου
μαγνήσιο
μαγγάνιο
ψευδάργυρο
φώσφορο
χαλκό
σελήνιο
8.- φυτικές ίνες
9.- ελάχιστες θερμίδες
#. τα 100 γραμμάρια γλυστρίδας έχουν μόνο 16 θερμίδες κάτι που την καθιστούν ιδανική σε όσους κάνουν δίαιτες χάρη και στις φυτικές ίνες της
10.- ω3 λιπαρά οξέα
#. η αντράκλα δεν έχει συνδυαστεί με τα ω3 λιπαρά οξέα, ενώ είναι από τις πλουσιότερες πηγές
Τα οξέα αυτά τα συναντάμε στο φυτικό βασίλειο με το όνομα “α-linolenic acid” – είδος ω3 λιπαρών οξέων
Τα 100g φρέσκα φύλλα αντράκλας περιέχουν περίπου 350mg  α-λινολενικού οξέος
Τα ω3 λιπαρά οξέα της γλυστρίδας συναγωνίζονται επάξια αυτά των ψαριών.
#. ας φυτέψουμε σε μιά γλάστρα στο μπαλκόνι μας αυτό το παρεξηγημένο φυτό, το οποίο το μόνο που χρειάζεται είναι νεράκι και θα έχουμε το απαραίτητο συμπλήρωμα μέσα στην εβδομάδα Ω3 λιπαρών οξέων
11.- δύο είδη betalain
το κοκκινωπό beta-cyanins και
το κίτρινο beta-xanthin
#. Τα betalain είναι χρωστικές ουσίες της ομάδας των glycosides με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντι-μεταλλαξιογόνες ιδιότητες
12.- oxalate
#. Τα oxalate είναι μία χημική ένωση η οποία ενέχεται στο σχηματισμό των λίθων των νεφρών.
Ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι πάρα πολλά κοινά λαχανικά, όπως π.χ το σπανάκι περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις οξαλικών, τα οποία επηρεάζουν μόνο τα άτομα που έχουν προβλήματα με πέτρες στα νεφρά τους…
     read more:https://botanologia.gr/antrakla-to-votano-poy-echei-charaktiristei-quot-pagkosmia-panakeia-quot/
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: