Ψωμάκι γρήγορο και νόστιμο με σόδα, μπύρα και μέλι

Ένα ψωμάκι γρήγορο και νόστιμο με σόδα, μπύρα και μέλι, θεϊκό όταν τρώγεται ζεστό!
Όταν έχω αλεύρι η φαντασία μου απογειώνεται και μπορώ να δημιουργήσω διάφορες φανταστικές λιχουδιές,αλμυρές ή γλυκιές!
Αδυναμία μου τα παντός είδους ψωμιά
Γνωστό και ως «η ουσία της ζωής», το ψωμάκι μας  παρασκευάζεται εδώ και 30.000 χρόνια και θεωρείται η πλέον πλήρης και φτηνή τροφή και
το πλέον βασικό βοηθητικό τρόφιμο σε περιόδους ακραίας διατροφικής ένδειας.
Θα σας δώσω μιά απλή-απλούστατη συνταγή για ένα νόστιμο ψωμάκι που τρώγεται σαν “λουκούμι”
Λοιπόν
χρησιμοποίησα περίπου
– 350gr αλεύρι βιολογικό για όλες τις χρήσεις
– 100gr αλεύρι ολικής
– μία κουταλιά της σούπας λάδι
– 330 ml μπύρα, ζεστή
– τρία κουταλάκια κοφτά-κοφτά σόδα
– αλάτι
– μιά γεμάτη κουταλιά της σούπας κοφτή-κοφτή μέλι
– μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι
– μία κουταλιά της σούπας ηλιόσπορους
– μία κουταλιά της σούπας κολοκυθόσπορους
– ένα κουταλάκι του γλυκού παπαρουνόσπορο
– λίγη ματζουράνα
– λίγο θυμάρι
Βάζω το φούρνο μου να προθερμαίνεται στους 180 βαθμούς
Λαδώνω μια αντικολλητική φόρμα,
Σε ένα μπολ, βάζω το αλεύρι με όλα τα στερεά υλικά μου
Ανακατεύω με ένα κουτάλι να ενωθούν.
Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ βάζω την μπύρα, το λάδι και
το μέλι και ανακατεύω με το κουτάλι ή με το χέρι μας να ενωθούν πολύ καλά τα υλικά μας.
Μόλις το μέλι μου-ειδικά-ανακατευτεί καλά με την μπύρα και το λάδι, προσθέτω το μείγμα του αλευριού, που έχουμε στο άλλο μπολ, σε δύο τρεις δόσεις
Ανακατεύω να ομογενοποιηθούν-ανακατευτούν πολύ καλά τα υλικά μου!
Αν δούμε ότι πάει να “σφίξει” πολύ, κρατάω λίγο από το αλεύρι μου.
-το μείγμα μου δεν θέλει πολύ ανακάτεμα και οι κινήσεις μου είναι γρήγορες, γιατί το ψωμί μου δεν έχει μαγιά και η σόδα ξεκινάει να δουλεύει από τη στιγμή που έρχεται σε επαφή με τα υγρά!
-το μείγμα μου πρέπει να είναι λίγο πιο πυκνό από το μείγμα του κέικ.
Αφού τελειώσω με το ανακάτεμα, αδειάζω το μείγμα μου στην φόρμα και “ισιώνω” την επιφάνεια,
Πασπαλίζω με τον παπαρουνόσπορο, κάνω μια χαρακιά με το μαχαίρι μου κατά μήκος και
το βάζω στη χαμηλή σχάρα του φούρνου μου
Μετά από 10 με 15 λεπτά, κατεβάζω την θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και ψήνω για περίπου 35 με 40 λεπτά ακόμη- αυτά ισχύουν για τον δικό μου το φούρνο, προσαρμόστε τις θερμοκρασίες στον δικό σας φούρνο!
Δοκιμάζω αν ψήθηκε με ελαφρύ χτύπημα για να ακούσουμε το χαρακτηριστικό ήχο του  “κούφιου” του ψημένου ψωμιού!
Όταν το ψωμάκι μου ψηθεί το βγάζω από τον φούρνο και το ξεφορμάρω μετά από 5 με 10 λεπτά.
Είναι θεϊκό όταν τρώγεται ζεστό!
Το ψωμάκι μας αυτό το καταναλώνουμε μέσα στις επόμενες 3 μέρες!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: