Κακάο- το ποτό των θεών, το ποτό του Μοντεζούμα για ικμάδα και νεότητα
Κακάο
Μήπως είναι πιο υγιεινό χωρίς ζάχαρη και trans λιπαρά;
Μήπως οι Μάγιας είχαν δίκιο;
Μήπως η μαγική τους σοκολάτα ήταν και αυτή ένα από τα πολλά θαύματά τους;
Μήπως θα έπρεπε να τους ευχαριστήσουμε για το γεγονός ότι εξακολουθεί το κακάο – σε όποια του μορφή – να μας συναρπάζει εδώ και χιλιετίες;
Κακάο – και από τότε που οι Ισπανοί κονκισταδόρες το έφεραν στην Ευρώπη τον 16ου αιώνα το ζεστό αυτό ελιξίριο καταναλώθηκε και καταναλώνεται άλλοτε σαν ειδικό ποτό σε διάφορες εκτελέσεις και μορφές και άλλοτε ως φάρμακο.
Το ρόφημα του κακάο έχει χρησιμοποιηθεί για χρόνια για τη θεραπεία παθήσεων και ασθενειών.
Όταν έκανε την εμφάνισή του στη Γαλλία τον 17ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε εκτενώς “για την καταπολέμηση των ξεσπασμάτων θυμού και της κακής διάθεσης” κάτι
το οποίο η σύγχρονη έρευνα έχει αποδείξει.
Η σοκολάτα μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες στον οργανισμό των ατόμων, τα οποία διακατέχονται από έντονο στρες και άγχος.
Πολλές φορές όμως παρά το γεγονός ότι το κανονικό κακάο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και ένα πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων, όλα αυτά τα οφέλη τείνουν να εξανεμιστούν λόγω των κορεσμένων λιπαρών που υπάρχουν σε πολλά προϊόντα με κακάο
Κάνοντας το δικό μας υγιές ρόφημα κακάο ή σοκολάτας μπορούμε να αποφύγουμε όλα τα επιβαρυντικά για την υγεία μας trans λιπαρά και την ζάχαρη.
Και όπως έχω αναφέρει στο άρθρο μου Ζεστό λαχταριστό ρόφημα κακάο ή ζεστό ρόφημα σοκολάτα; οι όροι: ζεστό κακάο και ζεστή σοκολάτα φαίνεται να χρησιμοποιούνται αδιακρίτως, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει μία διαφορά.
Το ζεστό ή κρύο ρόφημα κακάο γίνεται με τη διάλυση της σκόνης κακάο σε ζεστό νερό, ενώ η ζεστή σοκολάτα γίνεται με το λιώσιμο ενός κομματιού σοκολάτας σε ζεστό νερό ή γάλα
Το ζεστό ρόφημα σοκολάτας δίνει μια πιο πλούσια υφή από ό, τι το ρόφημα κακάο, αλλά το ρόφημα κακάο είναι υγιεινότερος τρόπος για να γευτούμε αλλά και να πάρουμε όλα τα υγιεινά θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει το κακάο.
Με όλες τις συνταγές μπορούμε να παίξουμε και μπορούμε να προσθέσουμε ότι μας αρέσει ή να αφαιρέσουμε κάτι που βλέπουμε ότι δεν μας ταιριάζει.
Έτσι και αλλιώς πίνοντας ένα ζεστό και μυρωδάτο ρόφημα κακάο θα σκεφτόμαστε καλύτερα!
Και τώρα ας απολαύσουμε μερικές συνταγές.
– αποξηραμένα δαμάσκηνα στο ζεστό μας κακάο
Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε και το “ζεστό smoothie με εμποτισμένα δαμάσκηνα σε κακάο” γιατί κάλλιστα θα μπορούσε να σταθεί και σαν κάτι τέτοιο, αλλά είναι ένα παχύ και πλούσιο ζεστό ρόφημα, το οποίο αντί για τις κενές θερμίδες της ζάχαρης είναι γεμάτο από βιταμίνες,
αντιοξειδωτικά,
ανόργανα άλατα και πολύτιμες φυτικές ίνες.
Για να το ετοιμάσουμε θα χρειαστούμε:
μισό φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου
τρία (3) μέτρια δαμάσκηνα
δύο (2) κουταλάκια του γλυκού σκόνη κακάο
στη μύτη από το κουταλάκι του γλυκού, θαλασσινό αλάτι
στη μύτη από το κουταλάκι σποράκια φυσικής βανίλιας
ένα (1) φλιτζάνι νερό
Βάζουμε όλα μας τα υλικά – εκτός από το νερό – στο μπλέντερ και ετοιμάζουμε μιά απαλή ρευστή κρέμα, την οποία μεταφέρουμε σε μιά μικρή κατσαρολίτσα στην οποία έχουμε ρίξει το νερό μας.
Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας και ανακατεύουμε συνέχεια ζεσταίνοντας το μείγμα μας – χωρίς να το αφήσουμε να κοχλάσει –
Μόλις τα υλικά μας έχουν ομογενοποιηθεί πλήρως σερβίρουμε σε μεγάλα φλυτζάνια και απολαμβάνουμε!
– ζεστό κακάο με γάλα καρύδας
Ένα γευστικότατο, εξαιρετικά υγιεινό και νόστιμο ρόφημα για ένα απολαυστικό απόγευμα
Για να το ετοιμάσουμε θα χρειαστούμε:
τρεις (3) κουταλιές της σούπας γάλα καρύδας
ενάμιση φλυτζάνι νερό
τρεις (3) χουρμάδες χωρίς τα κουκούτσια τους
μία (1) κουταλιά της σούπας κακάο σκόνη
λίγη τριμμένη κανέλα
Βάζουμε όλα μας τα υλικά στο μπλέντερ και ετοιμάζουμε μιά απαλή ρευστή κρέμα, την οποία μεταφέρουμε σε μια μικρή κατσαρολίτσα.
Βάζουμε την κατσαρόλα μας στο μάτι της κουζίνας, το ανάβουμε, ανακατεύουμε το ρόφημά μας και το ζεσταίνουμε
Σερβίρουμε σε μεγάλα φλυτζάνια και απολαμβάνουμε!
– ζεστό κακάο με σιρόπι σφένδαμου
Το σιρόπι σφενδάμου είναι ένα από τα καλύτερα γλυκαντικά, όπως το μέλι και το πετιμέζι όταν θέλουμε -και πρέπει – να αποφύγουμε την επεξεργασμένη ζάχαρη.
Η καπνιστή και πλούσια γεύση του προσθέτει απίστευτο βάθος σε ζεστά ροφήματα και σε γλυκά
Για να το ετοιμάσουμε θα χρειαστούμε:
ένα (1) φλιτζάνι γάλα- οποιαδήποτε φυτικό γάλα θέλουμε π.χ αμυγδαλόγαλα
δύο (2) κουταλάκια του γλυκού κακάο
μία (1) κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου
ένα (1) κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
μία (1) πρέζα αλάτι
ένα (1) φλιτζάνι νερό
Τοποθετούμε όλα τα υλικά μας σε ένα σκεύος και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δούμε το ρόφημά μας να αρχίσει να φουσκώνει – λίγο πριν τον κοχλασμό –
Αμέσως αποσύρουμε από την ζεστή εστία και σερβίρουμε.
Και τώρα ένα ιδιαίτερο ρόφημα-ελιξίριο
– θερμό πικάντικο ρόφημα κακάο με πιπέρι καγιέν
Το αφρώδες θαυμάσιο ρόφημα-ελιξίριο με την πικρή πικάντικη γεύση πρώτοι επινόησαν οι Αζτέκοι.
Πίνεται κρύο και καμία σχέση δεν έχει με το ζεστό ρόφημα με γάλα και ζάχαρη που επινόησαν οι Ισπανοί.
Το ρόφημα αυτό διατηρεί την “θερμότητά του” χάρη στα μπαχαρικά και στο πιπέρι καγιέν.
Είναι κάτι περισσότερο από ένα ποτό.
Είναι ένα ελιξίριο.
Ήταν το ποτό των θεών, το ποτό του Μοντεζούμα που το γευόταν μέσα στη χρυσή του κούπα και που – λέγεται- ότι του χάριζε την ικμάδα και τη νεότητά του.
Όταν οι Ισπανοί και οι άλλοι Ευρωπαίοι αφαίρεσα από το ποτό το τσίλι και πρόσθεσαν γάλα και επεξεργασμένη ζάχαρη αφαίρεσαν μαζί και όλη την μαγεία του.
Και τώρα το ρόφημά μας
– για να το ετοιμάσουμε θα χρειαστούμε:
δύο (2) κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο
ενάμιση (1/2) κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
μία πρέζα αλάτι θαλασσινό, ανόθευτο
μία πρέζα καγιέν – αν το χρησιμοποιούμε για πρώτη φορά αλλιώς όσο θέλουμε –
ένα γλυκαντικό π.χ ή σφένδαμο ή μέλι ή πετιμέζι, ότι έχουμε ή ότι μας αρέσει
ένα (1) κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης
ένα (1) φλιτζάνι ζεστό νερό
μία πρέζα μοσχοκάρυδο
Σε μια μεγάλη κούπα ανακατεύουμε το κακάο,
την κανέλα Κεϊλάνης,
το μοσχοκάρυδο,
το πιπέρι καγιέν και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως.
Μόλις τα υλικά μας ομογενοποιηθούν προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε πολύ-πολύ καλά – αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο από τα γλυκαντικά που ανέφερα προηγουμένως –
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρις ότου το νερό με τα υπόλοιπα υλικά μας ομογενοποιηθούν πλήρως.
Αν το αποτέλεσμά μας είναι πολύ παχύρρευστο για τα γούστα μας, προσθέτουμε και άλλο ζεστό νερό, – και σερβίρουμε!
Σημείωση:
– στις παραλλαγές του ροφήματός μας με κακάο μπορούμε να προσθέσουμε όποιο φυτικό γάλα θέλουμε
– αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με το πιπέρι καγιέν πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί την πρώτη φορά, διότι η πικάντικη και καυτερή του γεύση μπορεί να μας φέρει δυσφορία, το οποίο αποφεύγεται με την συχνή χρήση του καγιέν.
-. Πως το κακάο επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου μας
Το κακάο, οι φλαβονόλες του και οι ανώτερες γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου μας ή πως μια κούπα κακάο την ημέρα επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου μας
Από σειρά μελετών γνωρίζουμε ότι η πρόσληψη αντιοξειδωτικών από τα λαχανικά,
τα φρούτα και τα βότανα έχει τεράστια οφέλη για τον οργανισμό μας.
Ένα από αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι και οι φλαβανόλες.
Οι φλαβονόλες βρίσκονται σε διάφορα λαχανικά,
φρούτα,
βότανα και
σπόρους.
Οι επιστημονικές μελέτες έχουν εστιαστεί στις φλαβονόλες των διάφορων πηγών μεταξύ των οποίων και
οι φλαβονόλες που βρίσκονται εν αφθονία στο κακάο.
Ο θησαυρός των θρεπτικών συστατικών και ιδιοτήτων του κακάο είναι μεγάλος και έχει επισημανθεί ότι
“η τακτική κατανάλωση φλαβανολών του κακάο βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες των ηλικιωμένων ατόμων, τα οποία έχουν ήπια γνωστική εξασθένηση και κατ επέκταση επιβραδύνεται η γήρανση του εγκεφάλου”
Στη Νέα Υόρκη, η επιστημονική έρευνα και η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Appetite συγκρίνοντας τους αριθμούς και τα στατιστικά στοιχεία επισήμανε ότι:
Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που έχουν πάρει βραβεία Νόμπελ Σε χώρες όπου οι άνθρωποι τρώνε περισσότερη σοκολάτα
Το συμπέρασμα της μελέτης σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία – η οποία πραγματοποιήθηκε από το νοσοκομείο dal San Luke’s Roosevelt σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Columbia –
είναι ότι ο αριθμός των βραβείων Νόμπελ συνδέεται στενά με την κατά κεφαλήν κατανάλωση της σοκολάτας.
Προς στήριξη αυτού του ευρήματος που δημοσιεύθηκε με τυμπανοκρουσίες από το διάσημο επιστημονικό περιοδικό “New England Journal of Medicine” μνημονεύεται – μεταξύ άλλων πηγών –
και
η μελέτη που εκπονήθηκε από την ομάδα του διευθυντή του Γηριατρικού Νοσοκομείου του Avezzano Giovambattista Desideri και του πανεπιστημίου dell’Aquila, η οποία συμπεραίνει ότι:
“οι φλαβονόλες του κακάο επιβραδύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου”
Σύμφωνα με αυτή την έρευνα η κατανάλωση φλαβανολών που πηγή τους είναι το κακάο, ως μέρος πάντα μιας ισορροπημένης και υποθερμιδικής δίαιτας, βελτιώνει τη γνωστική ικανότητα των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας με πρώιμη γνωστική εξασθένηση.
Στη μελέτη που συμμετείχαν 90 ηλικιωμένα άτομα – άνδρες και γυναίκες – με ήπια γνωστική εξασθένηση – MCI-
χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες που έπαιρναν, ως μέρος μιας υποθερμιδικής δίαιτας και ισορροπημένης διατροφής, καθημερινά για 8 εβδομάδες το κακάο τους με διαφορετικές δόσεις φλαβονολών.
– κακάο : με 990 mg (υψηλή δόση)
– κακάο : με 520 mg (μέσος όρος)
– κακάο : με 45 mg (χαμηλή)
Στη μελέτη αξιολογήθηκαν οι γνωστικές ικανότητες των ηλικιωμένων με νευροψυχολογικές δοκιμασίες όπως:
– οι εκτελεστικές λειτουργίες
– η βραχυπρόθεσμη μνήμη
– η ευφράδεια και ο λόγος
– η προσοχή
– η γρήγορη σκέψη και
– η συνολική γνωστική ικανότητα
Η μελέτη του καθηγητή Giovambattista Desideri έδειξε ότι τα άτομα που έπαιρναν τις υψηλές δόσεις φλαβανολών του κακάο, σε γενικές γραμμές, είχαν:
1) πολύ καλύτερη απόδοση από ό, τι εκείνοι που έπαιρναν χαμηλή δόση
2) μείωση στην πίεση του αίματος – παρατηρήθηκε ότι η συστολική πίεση αίματος μειώθηκε κατά 10 mm Hg και η διαστολική κατά 8,2 mmHg μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν 520 mg φλαβονόλες του κακάο σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν 45 mg –
3) πολύ λιγότερο οξειδωτικό στρες και
4) μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη
“η θετική επίδραση φαίνεται να διασφαλίζεται κυρίως από τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, της ορμόνη που παίζει καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση του σακχάρου στο αίμα.
Τα οφέλη από την κατανάλωση φλαβανολών του κακάο είναι άμεσα και έχουμε σαν επακόλουθο και τη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας” δήλωσε Giovambattista Desideri
“Με δεδομένη την αύξηση της παγκόσμιας γνωστικής εξασθένησης , με σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, ο ρόλος των φλαβονολών του κακάο στην πρόληψη ή στην επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένησης εγγυάται περαιτέρω μείωση της αλλά και προτάσσει περαιτέρω έρευνα σχετικά με το θέμα.
Μετά από αυτά τα σημαντικά αποτελέσματα, τώρα χρειάζονται περισσότερες μελέτες, ώστε
να βοηθήσουν να κατανοήσουμε τη διάρκεια των θετικών αποτελεσμάτων και τα επίπεδα των φλαβανολών του κακάο που χρειάζονται σε μακροπρόθεσμο επίπεδο για τη διατήρηση ή τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου” παρατηρεί το geriatrician
Έτσι σε μια νια νέα ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στην έκδοση του Μαΐου το 2017 στο Frontiers in Nutrition, η οποία ανέλυσε τα στοιχεία των μέχρι σήμερα μελετών για τις φλαβανόλες που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα και το κακάο, αλλά και σε άλλα τρόφιμα, μεταξύ άλλων τροφίμων κατέληξε στο συμπέρασμα πως ναι – οι φλαβονόλες συμπράττουν και βελτιώνουν τις γνωστικές λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Επίσης οι περαιτέρω έρευνες πάνω στο θέμα αναμένεται να ανοίξουν νέους ορίζοντες στην προοπτική για την καταπολέμηση της νόσου του Alzheimer.
Σε πια άλλα τρόφιμα μπορούμε να βρούμε φλαβανόλες;
Η μαύρη σοκολάτα και το κακάο δεν είναι τα μόνα τρόφιμα που περιέχουν φλαβανόλες.
Πολλά φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε φλαβανόλες, όπως:
τα μήλα,
τα κόκκινα σταφύλια,
το μπρόκολο,
τα ντοματίνια,
τα φασόλια,
το λάχανο και
τα κρεμμύδια…
και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι μια υγιεινή διατροφή που περιέχει κατά πλειοψηφία φρούτα και λαχανικά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες και δεν είναι τυχαίο το ότι οι έρευνες για το κακάο συνεχίζονται αμείωτες, ανάμεσά του και μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, του Σαν Φρανσίσκο διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν κακάο υψηλής φλαβανόλης δύο φορές ημερησίως για 30 ημέρες σχεδόν διπλασίασαν (47%) τα επίπεδα των κυκλοφορούντων κυττάρων επισκευής και βελτίωσαν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων
Οι ερευνητές αποδίδουν αυτά τα αποτελέσματα σε φλαβονοειδή όπως η επικατεχίνη, τα οποία είναι γνωστό ότι ενισχύουν τη ροή του αίματος και υποστηρίζουν την επιδιόρθωση των ιστών.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι το κακάο, πέρα από την απολαυστικότητά του, όπως ήδη έχω πει, προσφέρει μετρήσιμα καρδιαγγειακά και αναγεννητικά οφέλη για την υγεία μας!!!
-. Οι φλαβανόλες του κακάο συμβάλλουν στην ενδογενή φωτοπροστασία
Κακάο
Το κακάο, το ποτό των θεών, όπως χαρακτηρίζεται, έχει ένα πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων, που κάνει τους ερευνητές και μελετητές να ασχολούνται συνέχεια μαζί του!
Ας δούμε τα δεδομένα…
Τα διατροφικά αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην ενδογενή φωτοπροστασία και είναι σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος.
Σε συγκεκριμένη μελέτη, 2 ομάδες γυναικών έπιναν, η πρώτη ομάδα, ρόφημα σκόνης κακάο υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβανόλη, 326 mg / d, και η δεύτερη ομάδα ρόφημα σκόνης κακάο χαμηλής περιεκτικότητας σε φλαβανόλη, 27 mg / d, διαλυμένη σε 100 mL νερού για 12 εβδομάδες.
Η φλαβονόλες οι οποίες μελετήθηκαν ήταν η κατεχίνη και η επικατεχίνη.
Στην έρευνα εξετάστηκαν τα καταστροφικά αποτελέσματα που έχει για το δέρμα μας η ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία (UV) συμπεριλαμβανομένου του ηλιακού εγκαύματος,
της φωτογήρανσης και του ερυθήματος – κοκκινίλας.
Η φωτοπροστασία και οι δείκτες της κατάστασης του δέρματος αναλύθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Στο τέλος της έρευνας μελετήθηκε η επίδραση της υψηλής κατανάλωσης flavanols του κακάο σε δέρματα που είχαν εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία και αξιολογήθηκε η έκταση του ερυθήματος,
της φωτογήρανση και κατά πόσο είχε μειωθεί η ελαστικότητα και ενυδάτωση του δέρματος.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως αυτά τα βλαβερά αποτελέσματα μπορούν να αντιστραφούν με τις ισχυρές φλαβανόλες του κακάο.
Οι διαιτητικές φλαβανόλες από το κακάο συμβάλλουν στην ενδογενή φωτοπροστασία, βελτιώνουν την κυκλοφορία του δέρματος και επηρεάζουν την ενυδάτωση του δέρματος.
Έτσι η μακροχρόνια πρόσληψη αυξημένης φλαβανόλης που περιέχει το κακάο αυξάνει τη φωτοπροστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία,
μειώνει το ερύθημα-κοκκινίλα
αυξάνει η μικροκυκλοφορία στο δέρμα,
προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα,
προστατεύει από τη φωτογήρανση,
αυξάνει σημαντικά την ελαστικότητα και την ενυδάτωση, βελτιώνει δηλαδή κατά πολύ την γενική κατάσταση του δέρματος.
Οι δε συμμετέχοντες δεν ανέφεραν καμία σημαντική κλινική παρενέργεια
μελέτες-έρευνες:
https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-13-66
https://academic.oup.com/jn/article/136/6/1565/4664397
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16702322
-. Ζεστό λαχταριστό ρόφημα κακάο ή ζεστό ρόφημα σοκολάτα;
Αν υπήρχε ένας διαγωνισμός για το πιο παρήγορο και πιό ισχυρότερο ρόφημα στον κόσμο αυτό σίγουρα θα ήταν το ζεστό κακάο.
Κακάο
– το ζεστό ρόφημά του μας ζεσταίνει το χειμώνα!
– το δροσερό ρόφημά του μας δροσίζει το καλοκαίρι!
– εξωθεί τη νοσταλγική μας ονειροπόληση!
– μας προσφέρει τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ότι το πράσινο τσάι!
– βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης!
– βελτιώνει την υγεία της καρδιάς μας!
– μας βοηθήσει να σκεφτόμαστε καλύτερα, καθώς τα φλαβονοειδή του αυξάνουν τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στον εγκέφαλο – για τα μεγάλα άτομα η άνοια προκαλείται και από μειωμένη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, έτσι οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και με κακάο –
Το ρόφημα του κακάο, λοιπόν είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χαρίσουμε στον οργανισμό μας ένα πλήθος αντιοξειδωτικών, αλλά
αν δεν είμαστε προσεχτικοί στην παρασκευή του ροφήματός μας τα οφέλη των θρεπτικών συστατικών του θα εξαφανιστούν.
Θα εξαφανιστούν και θα έχουμε ένα πλήθος αρνητικών συνεπειών από την πάρα πολλή ζάχαρη,
το πολύ γάλα και τα πολλά λίπη.
Με την παρασκευή ενός ροφήματος κακάο πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί, διότι πολλές φορές το πραγματικό κακάο κρύβεται κάπου ανάμεσα σε ένα συνονθύλευμα ανησυχητικών και επικίνδυνων συστατικών όπως:
– τα υδρογονωμένα έλαια
– η ζελατίνη
– οι τεχνητές γεύσεις
– το φωσφορικό νάτριο και πολλά άλλα που καμία σχέση δεν έχουν με ένα αυθεντικό ρόφημα κακάο
Και το βασικότερο:
Άλλο το ρόφημα κακάο και άλλο το ρόφημα σοκολάτας!
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να ξεχωρίζουμε τις διαφορές των δυό αυτών ροφημάτων.
Το ζεστό ή κρύο ρόφημα κακάο γίνεται με διάλυση σκόνης κακάο σε ζεστό,χλιαρό ή κρύο νερό,
ενώ
το ζεστό ρόφημα σοκολάτας γίνεται με το λιώσιμο ενός κομματιού σοκολάτας σε ζεστό νερό.
Το ρόφημα της ζεστής σοκολάτας δίνει μια πιο πλούσια υφή από ότι το ρόφημα του κακάο, αλλά η σοκολάτα περιέχει:
– πολύ λίπος
– πολλές γλυκαντικές ουσίες όπως ζάχαρη και
– διάφορα άλλα συστατικά όχι κατάλληλα για τον οργανισμό μας
Το ρόφημα από σκόνη κακάο δεν έχει όλα αυτά και σε μας έγκειται το πως θα ετοιμάσουμε το ρόφημά μας, ώστε να πάρουμε όλα τα υγιεινά θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει.
-. Σοκολάτα και μέλι δυο από τις πιο ισχυρές αφροδισιακές τροφές
Αλήθεια γιατί “μήνας του μέλιτος”; και
γιατί ο Μοντεζούμα ο αρχηγός των Αζτέκων έπινε μόνο τσοκολάτλ-σοκολάτα-ένα ρόφημα από κακάο αρωματισμένο με βανίλια και μπαχαρικά παρασκευασμένο έτσι ώστε να έχει την πυκνότητα και τη ρευστότητα του μελιού;
Λοιπόν,πριν από πολλούς-πολλούς αιώνες έδιναν στο καινούργιο ζευγάρι να πιει μέλι με κρασί.
Έτσι επί ένα μήνα στην αρχή της κοινής τους ζωής το ζευγάρι μαζί με άλλα τρόφιμα τα οποία τα χαρακτήριζαν οι αφροδισιακές ιδιότητες γεύονταν ένα θαυμάσιο ρόφημα με μέλι και κρασί για να βελτιώσουν την ερωτική τους αντοχή και, όπως σωστά μαντέψαμε, ο μήνας αυτός ονομάστηκε μήνας του μέλιτος.
Και ο Μοντεζούμα δεν έπινε τυχαία αυτό το θαυμάσιο ρόφημα, που έλιωνε στο στόμα, μέσα σε χρυσό κύπελο, πριν μπει στο χαρέμι του.
Οι κόκκοι του κακάο –“κακάο” λέξη που προέρχεται από τη λέξη των Αζτέκων cacahualt -περιέχουν -εκτός των άλλων- μιά ουσία τη
φαινυλεθυλαμίνη.
Η φαινυλεθυλαμίνη βοηθά στην έκλυση των ενδορφινών ουσιών που συνδέονται με την ευχαρίστηση* και
επιταχύνει τη ροή των πληροφοριών μεταξύ των νευρικών κυττάρων.
Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους η αγάπη και η σοκολάτα έχουν μια βαθιά σχέση.
Έτσι λοιπόν “Ο έρωτας είναι θέμα Χημείας και η ερωτική πράξη θέμα Φυσικής” όπως
ακούμε πάντα να λέγεται από την εποχή του Ναπολέοντα.
Ίσως,λένε κάποιοι, η ιστορία του Μοντεζούμα με το κακάο να είναι περισσότερο μύθος, αλλά αυτό το οποίο είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο είναι ο μεγάλος θησαυρός των θρεπτικών συστατικών και ιδιοτήτων του μελιού και του κακάο** που απαιτούνται για την υγεία μας, η οποία ποτέ δεν είναι ολοκληρωμένη αν είναι ανύπαρκτη η σεξουαλική μας υγεία!
*Η ευχαρίστηση είναι μια ευρεία κατηγορία πνευματικών καταστάσεων κατά την οποία ο άνθρωπος αλλά και τα ζώα αισθάνονται θετικά, και πάντα αναζητούν αυτή την κατάσταση.
Η κατάσταση αυτή περιλαμβάνει πιο συγκεκριμένες ψυχικές καταστάσεις όπως η ευτυχία,
η διασκέδαση,
η απόλαυση,
η έκσταση,
η αγαλλίαση και η ευφορία.
Η πρώιμη ψυχολογική έννοια της απόλαυσης, η αρχή της ευχαρίστησης , περιγράφεται ως ένας μηχανισμός θετικής ανάδρασης που παρακινεί τον οργανισμό να αναδημιουργήσει την κατάσταση που μόλις βρήκε ευχάριστη και να αποφύγει παρελθούσες καταστάσεις που του προκάλεσαν πόνο.
-. Ένα ντελικάτο σοκολατένιο ρόφημα για ιδιαίτερες στιγμές
Ένα λαχταριστό ρόφημα σοκολάτας είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας, να ευφρανθούμε, να χαλαρώσουμε και να αποζημιωθούμε ύστερα από μια κουραστική μέρα, ή να απολαύσουμε τα μέγιστα από κάποιες ιδιαίτερες στιγμές μας.
Και επειδή η σοκολάτα είναι ο “πρωταγωνιστής” αυτής μας της επιλογή δεν είναι καθόλου ήσσονος σημασίας η επιλογή της.
Προτιμάω συνήθως, την απλή τυπική σοκολάτα, αυτή με 70% περιεκτικότητα σε κακάο
Την μαύρη σοκολάτα μου “παντρεύω” με μια πολύ καλής ποιότητας σοκολάτα με γάλα ρυζιού.
Τις δυο σοκολάτες μου τις αφήνω να “λιώσουν” σε λίγο ζεστό φυτικό γάλα και…σε λίγο η συνέχεια…
Λένε ότι η αναγκαιότητα είναι η μητέρα της εφευρετικότητας, και δεν υπάρχει τόπος όπου αυτή η ρήση να είναι πιο αληθινό από ό, τι στην κουζίνα μας.
Ο αυτοσχεδιασμός και η εφευρετικότητα στην κουζίνα μας είναι παιχνίδι, είναι χαρά, είναι απόλαυση αλλά και τελειοποίηση, πολλές φορές και μέσα από αποτυχίες μιας συνταγής.
Τις περισσότερες φορές όταν φτιάχνω κάτι στην κουζίνα μου δεν έχω λίτρα,
γραμμάρια,
μεζούρες.
Οι δοσολογίες μου είναι με “το μάτι”,
με “τη μύτη” και με το “όσο πάρει”
Πω, πω και πως να μεταδόσεις έτσι μιά συνταγή;
Θάρρος – θα βρω τον τρόπο… α, και εκεί που λέω “περίπου ένα φλιτζάνι του καφέ” μπορεί να είναι και λίγο περισσότερο!
Και αν είναι 40g και όχι 35, ε…, δεν πειράζει!
Αλήθεια ποια η διαφορά της σοκολάτας από την κουβερτούρα;
Η διαφορά τους έγκειται στην περιεκτικότητα τους σε λιπαρές ουσίες.
Η κουβερτούρα περιέχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βούτυρο κακάο.
Αυτό την κάνει πιο ρευστή και διαχειρίσιμη, γι’ αυτό και κατάλληλη για την ζαχαροπλαστική.
Η συνταγή μου είναι για δυό – και θέλω:
500ml γάλα αμυγδάλου – μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο γάλα μας αρέσει!
75g σοκολάτα με περιεκτικότητα 70% σε κακάο
35g σοκολάτα από γάλα ρυζιού, την καλύτερη που θα βρω
75ml κρέμα γάλακτος ρυζιού
κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη – περίπου 1/4 από το κουταλάκι του γλυκού
μια πρέζα θαλασσινό αλάτι.
Και
Τεμαχίζω ή τρίβω τις δυό μου σοκολάτες.
Ζεσταίνω λίγο γάλα – περίπου ένα φλιτζάνι του καφέ – σε μια μικρή κατσαρόλα, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
Ρίχνω μέσα τις τριμμένες μου σοκολάτες και ανακατεύω μέχρι να λιώσουν μέσα στο γάλα.
Στη συνέχεια προσθέτω το υπόλοιπο γάλα και την κρέμα γάλακτος.
Συνεχίζω να ζεσταίνω το ρόφημά μου μέχρι λίγο πριν το σημείο βρασμού και προσθέτω την κανέλα και το αλάτι.
Ανακατεύω γρήγορα και σερβίρω σε πορσελάνινα φλυτζάνια!
-. Ένα αέρινο επιδόρπιο – μους σοκολάτας με αβοκάντο και φράουλες
Απλά, νόστιμα και υγιεινά: μους σοκολάτας με αβοκάντο και φράουλες
Η μους σοκολάτας είναι ένα από εκείνα τα επιδόρπια που λατρεύουν όλοι, ειδικά τα παιδιά, γιατί είναι νόστιμη,
ελαφριά,
απολαυστική, ενώ παράλληλα τα θρεπτικά διατροφικά της στοιχεία μας χαρίζουν ενέργεια.
Η μους από το γαλλικό mus, που στη γλώσσα μας το αποδίδουμε με τη λέξη “αφρός” είναι μια αφράτη παρασκευή που ενσωματώνει φυσαλίδες αέρα για να μας χαρίσει ένα ελαφρύ και αέρινο επιδόρπιο.
Μπορεί να κυμαίνεται από ελαφριά και αφράτη έως κρεμώδες και παχιά, ανάλογα με τις τεχνικές προετοιμασίας.
Μια mus μπορεί να είναι γλυκιά ή αλμυρή.
Το να φτιάξουμε τη δική μας είναι πιο εύκολο από όσο νομίζουμε, και βέβαια έχουμε τον έλεγχο των πρώτων υλών, ώστε το επιδόρπιό μας να είναι και νόστιμο και απολαυστικό και υγιεινό.
Θα σας δείξω πως την ετοιμάζω εγώ – εσείς ή ακολουθείτε τα δικά μου βήματα ή σύμφωνα με τη φαντασία σας και τις προτιμήσεις σας προσθέτετε ή αφαιρείτε!!!
θα χρειαστώ
-. 3 ώριμα αβοκάντο
-. 50gr κακάο ολικής
-. 50 ml νερό
-. μία κουταλιά της σούπας οργανικό μέλι ανθέων ή 100ml σιρόπι σφένδαμου
-. τα σποράκια από ένα λοβό βανίλιας
-. 225gr φράουλες σε λεπτές φέτες
-. μισό κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
Και
-. ρίχνω όλα τα υλικά μου στο μπλέντερ, αφήνοντας μερικές φράουλες για διακόσμηση και τα πολτοποιώ μέχρι να έχω έναν παχύρευστο αφρό
-. με ένα κουτάλι γεμίζω τα μπολ επιδόρπιου
-. τα βάζω στο ψυγείο για μισή ώρα
-. πριν τα σερβίρω, τα διακοσμώ με φράουλες και…
απολαμβάνουμε – ειδικά τα παιδιά!!!
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου : thalia – botanologia.gr
πηγές και αναφορές:
health.harvard.edu
universityhealthnews.com
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2017.00019/full
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28560212
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666316300459
http://www.worldhealth.net/news/cup-cocoa-combats-cognitive-decline/
https://www.fasebj.org/doi/10.1096/fasebj.2018.32.1_supplement.878.10
http://www.marsicalive.it/?p=40003
http://www.marsicalive.it/?p=33425
http://hyper.ahajournals.org/content/early/2012/08/14/HYPERTENSIONAHA.112.193060




