5 εναλλακτικοί ιατρικοί τρόποι αντιμετώπισης των χρόνιων παθήσεων

Ένα άρθρο του National University of Health Sciences (NUHS),  για το πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ολιστικά τις χρόνιες ασθένειες και τον πόνο,  χρησιμοποιώντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διαχείριση των ασθενειών αυτών.

5 εναλλακτικοί ιατρικοί τρόποι αντιμετώπισης των χρόνιων παθήσεων

Πάρα πολλά άτομα τα τελευταία χρόνια εξετάζουν συμπληρωματικές και εναλλακτικές ιατρικές θεραπείες για να διαχειριστούν τις παθήσεις τους.
Οι χρόνιες παθήσεις είναι ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα υγείας που αντιμετωπίζουν πάρα, πάρα πολλά άτομα  σήμερα.
Τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών εκτιμούν ότι 6 στους 10 ενήλικες πάσχουν από τουλάχιστον μία χρόνια ασθένεια και 4 στους 10 πάσχουν από δύο ή περισσότερες.
Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Γήρανσης/National Council on Aging, το 80% των ενηλίκων 65 ετών και άνω πάσχουν από τουλάχιστον μία χρόνια πάθηση, ενώ το 68% πάσχουν από δύο ή περισσότερες.
Τι είναι η χρόνια ασθένεια;
Τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών ορίζουν τη χρόνια ασθένεια ως μια κατάσταση που διαρκεί περισσότερο από ένα έτος και απαιτεί συνεχή ιατρική φροντίδα ή περιορίζει τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής ή και τα δύο.
Όλες  οι χρόνιες ασθένειες εκτρέπουν τον οργανισμό από τη φυσιολογική του λειτουργία.
Στα Χρόνια Νοσήματα περιλαμβάνονται σύνδρομα,
φυσικές βλάβες,
ανεπάρκειες,
αναπηρίες και όλες εκείνες οι παθολογικές καταστάσεις, που τελικά οδηγούν σε ασθένειες και έκπτωση των φυσιολογικών σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων ενός ανθρώπου.
Ορισμένες κοινές χρόνιες ασθένειες περιλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις,
τον καρκίνο,
τον διαβήτη,
την αρθρίτιδα και τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Πολλές χρόνιες ασθένειες προκαλούνται από συμπεριφορές υψηλού κινδύνου που έχουν επιζήμια επίδραση στην υγεία.
Αυτές περιλαμβάνουν
-. την κακή διατροφή- κακή διατροφή εννοούμε:
μειωμένη πρόσληψη τροφής,
λάθος πρόσληψη τροφής,
τρόφιμα με χαμηλή θρεπτική αξία,
τρόφιμα τόσο επεξεργασμένα που έχουν χάσει όλα τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά,
κακό συνδυασμό τροφίμων,
λάθος τρόπο σίτισης,
επικίνδυνες δίαιτες.
-. το μεγάλο άγχος και στρες των σημερινών κοινωνιών,
-. την ανεπαρκή λήψη μικροθρεπτικών μορίων λόγω των βιομηχανοποιημένων τροφίμων.
-. την τοξίνωση του οργανισμού από τοξίνες που περιέχονται σε τροφές φυτικής και ζωικής προέλευσης.
-. την τοξίνωση του οργανισμού από το πλούσιο σε τοξικές ουσίες νερό.
-. την αλόγιστη και άσκοπη χρήση φαρμάκων.
-. το μολυσμένο περιβάλλον.
-. την έλλειψη άσκησης ή σωματικής δραστηριότητας και την υπερβολική χρήση αλκοόλ.
Άλλες μπορεί να είναι κληρονομικές ή περιβαλλοντικές.
Συμβατικές έναντι/VS εναλλακτικών μεθόδων θεραπείας
Η σύγχρονη ιατρική προσφέρει μια ευρεία ποικιλία παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην ανακούφιση από το βάρος της χρόνιας ασθένειας, όπως φαρμακευτικά προϊόντα,
φυσικοθεραπεία και χειρουργικές επεμβάσεις.
Χωρίς όμως την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας, αυτές οι  θεραπείες μερικές φορές δεν επιλύουν το πρόβλημα ή δεν αποτρέπουν την επανάληψή του – αφήνοντας τον ασθενή ευάλωτο σε υποτροπή.
Η συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική συχνά προσφέρει φυσικές οδούς για τη θεραπεία και την πρόληψη.
Οι επαγγελματίες της συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής βλέπουν τους ασθενείς με διαφορετικό τρόπο.
Ενώ οι θεραπευτικές τους μέθοδοι έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε συνδυασμό με τη συμβατική ιατρική, η κεντρική τους εστίαση είναι ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση της βαθύτερης αιτίας της χρόνιας ασθένειας μέσω φυσικών, ελάχιστα επεμβατικών διαδικασιών και θεραπειών.
Στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας/National University of Health Sciences (NUHS), κάθε ένα από τα πέντε προγράμματα συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να αποτελέσει μέρος της συνεχούς φροντίδας στη θεραπεία και την πρόληψη των χρόνιων ασθενειών.
Ακολουθούν τρόποι με τους οποίους ο βελονισμός,
η ανατολική ιατρική,
η χειροπρακτική ιατρική,
το θεραπευτικό μασάζ και η φυσιοπαθητική ιατρική προσφέρουν ελπίδα σε όσους ζουν με χρόνιες ασθένειες.
1. Βελονισμός
Ο βελονισμός είναι μια θεραπευτική τεχνική που χρονολογείται εδώ και περισσότερα από 3.000 χρόνια.
Ο στόχος του βελονισμού είναι να εξισορροπήσει το chi του ασθενούς, προωθώντας τη θεραπεία και την αποκατάσταση.
Αυτό επιτυγχάνεται με την εισαγωγή λεπτών, αποστειρωμένων βελονών σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος κατά μήκος των ενεργειακών μεσημβρινών οδών.
Όταν πολλοί άνθρωποι σκέφτονται τον βελονισμό, τον συνδέουν με τη διαχείριση του πόνου.
Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, αρκετές μελέτες διαπίστωσαν ότι ο βελονισμός είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για χρόνιες παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα,
ο πόνος στο γόνατο,
οι πονοκέφαλοι έντασης και οι ημικρανίες.
Επίσης ο βελονισμός χρησιμοποιείται αποτελεσματικά για την ανακούφιση χρόνιων ασθενειών όπως η χρόνια κόπωση,
η υπογονιμότητα,
το άσθμα και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Συχνά επιδιώκεται σε συνδυασμό με άλλες εναλλακτικές και συμβατικές ιατρικές θεραπείες.
2. Ανατολική Ιατρική
Η ανατολική ιατρική είναι ένα αρχαίο σύστημα ιατρικής που αποκαθιστά την υγεία και την ισορροπία με τη θεραπεία ασθενειών και παθήσεων μέσω των πέντε κύριων κλάδων της ανατολικής ιατρικής:
-. βελονισμός,
-. κινεζική βοτανοθεραπεία,
-. ανατολική διατροφή και διαιτητική θεραπεία,
-. tuina ή ανατολική σωματική εργασία, και
-. tai chi και qi gong.
Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η Ανατολική Ιατρική συμβάλλει στη διαχείριση και θεραπεία χρόνιων ασθενειών όπως η υπέρταση,
ο σακχαρώδης διαβήτης,
η ρευματοειδής αρθρίτιδα,
η εγκεφαλοαγγειακή νόσος και η ισχαιμική καρδιοπάθεια.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις μελέτες, όταν εφαρμόζονται με ασφάλεια και υπό την καθοδήγηση ενός έμπειρου θεραπευτή, η Ανατολική Ιατρική θεωρείται ότι έχει καλύτερο προφίλ ασφάλειας σε σύγκριση με τις φαρμακευτικές χημικές ουσίες.
3. Χειροπρακτική ιατρική
Η χειροπρακτική ιατρική είναι ένα ολοκληρωμένο επάγγελμα υγειονομικής περίθαλψης που ασχολείται με τη μεγάλη ποικιλία παραγόντων που επηρεάζουν την ανθρώπινη φυσιολογία.
Οι γιατροί χειροπρακτικής ειδικεύονται στη φυσική, μη επεμβατική υγειονομική περίθαλψη και είναι εκπαιδευμένοι σε μεθόδους θεραπείας που περιλαμβάνουν τη διενέργεια μυοσκελετικών προσαρμογών, τη φυσική αποκατάσταση και τη σύσταση φυσικών ή φυτικών θεραπειών.
Η χειροπρακτική ιατρική είναι μια γνωστή και αξιοσέβαστη μορφή εναλλακτικής ιατρικής που εισέρχεται ολοένα και περισσότερο στην επικρατούσα τάση της υγειονομικής περίθαλψης.
Οι ασθενείς συχνά απευθύνονται σε χειροπρακτικούς γιατρούς για ανακούφιση από χρόνιους πόνους που προκύπτουν από πονοκεφάλους,
ενοχλήσεις ή βλάβες στην πλάτη και τον αυχένα και αθλητικούς τραυματισμούς.
Όταν χρησιμοποιείται τακτικά, η χειροπρακτική ιατρική μπορεί να αποτελέσει προληπτική θεραπευτική αγωγή, διατηρώντας τους ασθενείς υγιείς και χωρίς πόνο.
4. Θεραπευτικό μασάζ
Το θεραπευτικό μασάζ προσφέρει οφέλη τόσο για τη χαλάρωση όσο και για την υγεία.
Αυτό το είδος θεραπείας έχει σχεδιαστεί για να συνεργάζεται με την ιατρική θεραπεία για την αντιμετώπιση πολλών διαταραχών της υγείας και τη βελτίωση της γενικής ποιότητας ζωής.
Το μασάζ είναι μια προτιμώμενη μέθοδος ανακούφισης από το άγχος για πολλούς που έχουν δεσμευτεί για την ευεξία και την προληπτική φροντίδα της υγείας.
Σύμφωνα με την έρευνα του 2014 για να δουν πόσοι έχουν χρησιμοποιήσει το θεραπευτικό μασάζ, που διεξήχθη από την Αμερικανική Ένωση θεραπευτικού μασάζ, το 6,9% των ενηλίκων έχουν χρησιμοποιήσει το θεραπευτικό μασάζ ως μορφή συμπληρωματικής ιατρικής.
Το θεραπευτικό μασάζ έχει αποδειχθεί αποτελεσματική  θεραπεία των χρόνιων πόνων και ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του πόνου και της κόπωσης από τους πονοκεφάλους,
της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος,
της υψηλής αρτηριακής πίεσης,
της ινομυαλγίας και του πόνου και της κόπωσης σε καρκινοπαθείς,
5. Φυσικοπαθητική ιατρική
Η φυσικοπαθητική ιατρική είναι μία ολιστική θεραπευτική μέθοδος που επικεντρώνεται στη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη των ασθενειών και έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και συγκεκριμένα στον μεγάλο Έλληνα γιατρό, τον Ιπποκράτη
Είναι αφιερωμένη στις θεραπευτικές δυνάμεις της φύσης και επικεντρώνεται γύρω από έξι αρχές:
ο ιατρός πρέπει να ωφελεί τον άρρωστο ή τουλάχιστον να μην τον βλάπτει,
ο ιατρός να αντιμετωπίζει το άτομο και όχι την ασθένεια
να εντοπίσει και να θεραπεύσει τα αίτια,
να εμπιστεύεται τη θεραπευτική δύναμη της φύσης,
να προωθεί την ευεξία,
ο ιατρός πρέπει να είναι σύμβουλος και δάσκαλος
Η φυσικοπαθητική/φυσιοπαθητική είναι μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής που εφαρμόζει μια μεγάλη γκάμα φυσικών πρακτικών οι οποίες συνεισφέρουν στην “αυτοΐαση”, συμπεριλαμβανομένων της ομοιοπαθητικής,
της βοτανοθεραπείας και του βελονισμού, καθώς και συμβουλών σχετικών με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής
Βάσει των παραπάνω οι φυσικοπαθητικοί γιατροί αντιμετωπίζουν το άτομο, όχι την ασθένεια, και προλαμβάνουν τις ασθένειες και τις χρόνιες παθήσεις μέσω ενός συνδυασμού πρακτικών που περιλαμβάνουν τη διατροφή,
τη βοτανική ιατρική,
την ομοιοπαθητική και τις μικρές χειρουργικές επεμβάσεις.
Επειδή η Φυσικοπαθητική Ιατρική προσεγγίζει τη φροντίδα του ασθενούς από ολιστική σκοπιά και αντιμετωπίζει ολόκληρο τον άνθρωπο, σε αντίθεση με την ασθένεια και τη διάγνωση μόνο, είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για να χρησιμεύσει ως συμπληρωματική ιατρική θεραπεία σε άλλες παρεμβάσεις.
Η ολιστική αντιμετώπιση των χρόνιων ασθενειών σημαίνει την εξέταση όλων των παραγόντων που συνθέτουν την υγεία, με απώτερο στόχο την αποκατάσταση της ισορροπίας και την υποστήριξη της φυσικής θεραπευτικής διαδικασίας.
Η φυσικοπαθητική ιατρική σε όλες τις ποικίλες μορφές της προσφέρει το μεγαλύτερο βάθος όταν ενσωματώνεται σε ένα περίπλοκο σχέδιο φροντίδας χρόνιων ασθενειών.
Κατά την αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών, ο στόχος είναι να ανακουφιστεί ο ασθενής το συντομότερο δυνατό και να καταρτιστεί ένα σχέδιο θεραπείας που θα διασφαλίζει τη θεραπεία και τη συνεχή ευεξία.
Η σύγχρονη δυτική ιατρική δεν είναι η μόνη επιλογή παρέμβασης και πρόληψης – και όλο και περισσότερα άτομα το συνειδητοποιούν αυτό και επιλέγουν να εξερευνήσουν τη συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική!!!

Όλοι μπορούμε και πρέπει να είμαστε υγιείς!!!

Επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21472645/
nuhs.edu
https://blog.nuhs.edu/the-future-of-integrative-health/5-ways-to-treat-chronic-illness-with-alternative-medicine
https://www.cdc.gov/chronicdisease/about/top-four-tips/index.htm

Share: