Τα βότανα, τα μπαχαρικά και τα αράπικα φιστίκια επηρεάζουν θετικά το μικροβίωμα του εντέρου

Η προσθήκη βοτάνων και μπαχαρικών, περίπου ένα/1 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα ή 28gr αράπικα φυστίκια/Arachis hypogaea έναντι ενός σνακ με υδατάνθρακες, όπως π.χ κράκερ και τυρί,  στη διατροφή μας επηρεάζει τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου μας, ένα δείκτη της συνολικής μας υγείας, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Penn State.
Σε δύο ξεχωριστές μελέτες, διατροφολόγοι μελέτησαν τα αποτελέσματα μικρών αλλαγών στη μέση  διατροφή μας  και βρήκαν βελτιώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου.
Στη μελέτη με βότανα και μπαχαρικά, η οποία δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition , οι επιστήμονες ανέλυσαν τον αντίκτυπο της προσθήκης αράπικων φιστικιών, μιγμάτων βοτάνων και μπαχαρικών,
όπως κανέλας,
τζίντζερ,
κουρκουμιού,
δεντρολίβανου,
ρίγανης,
βασιλικού και θυμαριού
Στο τέλος τεσσάρων εβδομάδων, οι συμμετέχοντες στην έρευνα εμφάνισαν αύξηση της ποικιλότητας των βακτηρίων του εντέρου, κυρίως με τις μέσες και υψηλές δόσεις βοτάνων και μπαχαρικών.
H dr.Kris-Etherton – καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Evan Pugh και Διακεκριμένη καθηγήτρια Διατροφής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια επισημαίνει: “Και είναι τόσο απλές αυτές οι πρακτικές, οι οποίες  μπορούν να εφαρμοστούν πανεύκολα από όλους τους ανθρώπους” και όπως και άλλοι ερευνητές επισημαίνουν: “Όταν προσθέτoυμε βότανα και μπαχαρικά στα φαγητά μας, σίγουρα προσφέρουμε στον εαυτό μας επιπλέον οφέλη εκτός από τη γεύση”.
Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι, πολύ απλά, να προσθέτουμε στα φαγητά μας βότανα και μπαχαρικά, να τρώμε ξηρούς καρπούς, ανάμεσά τους και τα αράπικα φιστίκια και αντί για αναψυκτικά, να ετοιμάζουμε τα ροφήματά μας με τα πολύτιμα βότανά μας και τα μπαχαρικά!!!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
read more:Είναι το μικροβίωμα του οργανισμού μας το απόλυτο ίαμα;
μελέτες, έρευνες, αναφορές
https://academic.oup.com/jn/article/152/11/2461/6687807
https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(22)00290-4/fulltext
https://www.sciencedaily.com/releases/2022/12/221201203929.htm
sciencedaily.com

Share: