Λαχανικά και φρούτα – Ο καθοριστικός τους ρόλος στην υγεία του εγκεφάλου μας.

Τα λαχανικά,τα φρούτα και οι χυμοί τους διατηρούν τις γνωστικές μας λειτουργίες μέχρι τα βαθιά γεράματα!

Η μακροχρόνια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου μας – Ακόμα μία έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τη σπουδαιότητα της μακροχρόνιας κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στην υγεία του εγκεφάλου,στη διατήρηση της μνήμης και γενικά της γνωστικής λειτουργίας.
Η υψηλότερη πρόσληψη όλων των λαχανικών, όλων των φρούτων αλλά και του χυμού τους συνδέονταν σημαντικά με χαμηλότερες πιθανότητες μέτριων ή κακών γνωστικών λειτουργιών,μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε για σημαντικούς διατροφικούς παράγοντες και συνολική πρόσληψη ενέργειας.
Οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard στη Βοστόνη ανέλυσαν δεδομένα από μια μελέτη που παρακολούθησε 27.842 άνδρες για 26 χρόνια.
Η μελέτη ξεκίνησε το 1986, όταν οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία 51 ετών και οι οποίοι έδιναν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τη διατροφή τους κάθε τέσσερα χρόνια, έως το 2002.
Η βαθμολογία των γνωστικών λειτουργιών αξιολογήθηκε δύο φορές,το 2008 και το 2012 και χρησιμοποιήθηκε ένα ερωτηματολόγιο 6 στοιχείων, για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε παρακμή στην ικανότητά τους να σκέφτονται και να θυμούνται πράγματα.

“Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες αυτής της μελέτης είναι ότι ήμασταν σε θέση να ερευνήσουμε και να παρακολουθήσουμε μια τόσο μεγάλη ομάδα ανδρών μέσα σε μια χρονική περίοδο 20 ετών, επιτρέποντάς μας πολύ καλά συμπεράσματα”, δήλωσε η Changzheng Yuan σε ένα φόρουμ. «Οι μελέτες αυτές μας παρέχουν περαιτέρω αποδείξεις για το ποιες διαιτητικές πρακτικές είναι σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου».

Τα αποτελέσματα ήταν άκρως εντυπωσιακά, καθώς παρατηρήθηκε, ότι η υψηλή και μακροχρόνια κατανάλωση ορισμένων τροφών συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εξασθένησης της μνήμης,της προσοχής και της αντίληψης σε μεγάλες ηλικίες.
Οι τροφές που είχαν την υψηλότερη συσχέτιση ήταν σχεδόν όλα τα λαχανικά τα μούρα και ο χυμός πορτοκαλιού!
Η μελέτη και τα ευρήματά της ήταν άλλη μία αφορμή για τους επιστήμονες της υγείας να συνεχίσουν να  υποστηρίζουν πως η κατανάλωση λαχανικών,φρούτων και ειδικά η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού έχουν μακροπρόθεσμο ευεργετικό και καθοριστικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου μας και κατ’ επέκταση  στις γνωστικές μας λειτουργίες,όπως η αντίληψη, η προσοχή, η μνήμη, ο συλλογισμός,όλων δηλαδή των γνωστικών λειτουργιών που συνεργάζονται για να ενσωματώσουν τις γνώσεις και να δημιουργήσουν μια ερμηνεία του κόσμου γύρω μας.
Ένας από αυτούς τους επιστήμονες,ο Dr. Keenan Walker,PhD, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη,επισημαίνει:
“Αυτή είναι μια ισχυρή μελέτη που παρέχει τόσο καινοφανή όσο και υποστηρικτική εικόνα του τρόπου με τον οποίο η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική υποβάθμιση των ηλικιωμένων ατόμων.Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόσο από κλινική όσο και από νευροβιολογική άποψη, είναι οι συσχετίσεις που προέκυψαν μεταξύ της κατανάλωσης λαχανικών και φρούτων από συγκεκριμένες υποομάδες και των υποκειμενικών γνωστικών λειτουργιών».
Με αφορμή τη συγκεκριμένη  μελέτη το περιοδικό neurology δημοσίευσε συγκεκριμένο επιστημονικό άρθρο στις 
21 Νοεμβρίου 2018.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Διαβάστε επίσης στη botanologia.grΗ παιδική φτώχεια επιβαρύνει τις γνωστικές λειτουργίες εφ’όρου ζωής

αναφορές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30464030
https://www.medpagetoday.com/neurology/dementia/76508

Share: