Σκόρδο και astragalus σε ένα πανίσχυρο ρόφημα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας σε εποχές που απαιτείται.

Ένα έντονα αρωματισμένο βοτανικό ρόφημα, ένα πανίσχυρο ενισχυτικό της ανοσίας του οργανισμού μας σε περιόδους βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων όπως γρίπη, κρυολόγημα και όχι μόνο.
Τα ροφήματα είναι μια από τις μεγάλες μου αδυναμίες.
Αφήνω την φαντασία μου να δημιουργήσει τα μείγματα και τις γνώσεις μου να τα εγκρίνει και ανάλογα με την εποχή και τις ανάγκες μας ετοιμάζω τα ροφήματά μας.
Την εποχή του χειμώνα συνήθως, ετοιμάζω ροφήματα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αλλά και τόνωσης όλου του οργανισμού μας.
Το σκόρδο,
το θυμάρι,
η ρίγανη,
το φασκόμηλο,
το χαμομήλι,
ο astragalus,
η λαδανιά,
το λεμόνι είναι στις προτεραιότητές μου κάθε χειμώνα.
Ένα από τα ροφήματά μου είναι και αυτό με σκόρδο και  ρίζα αστράγαλου.
Το σκόρδο, όπως είναι γνωστό, έχει ισχυρές αντιιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες και ο astragalus χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Για να ετοιμάσω το ρόφημά μου θα χρειαστώ:
12 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας astragalus-  αποξηραμένη και κοπανισμένη ρίζα
1 1/2l  νερό
1 φλιτζάνι μέλι
Πως ετοιμάζω το ρόφημά μου
-. καθαρίζω τις σκελίδες του σκόρδου
-. τις πολτοποιώ και
-. τις αφήνω 10 λεπτά για να δημιουργηθεί η πολύτιμη ουσία Allicin, η οποία δεν μεταβάλλεται με την θερμότητα
-. σε ένα αναλόγου μεγέθους σκεύος βάζω τις ρίζες του astragalus και κάνω αφέψημα
-. μόλις το αφέψημά μου είναι έτοιμο, σουρώνω και το ρίχνω σε ένα γυάλινο, αναλόγου μεγέθους, μπολ, το οποίο σκεπάζω
-. παράλληλα, σε ένα άλλο σκεύος ρίχνω ένα φλυτζάνι νερό και μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνω την θερμοκρασία στο ελάχιστο και προσθέτω το πολτοποιημένο σκόρδο,αφού έχουν περάσει 10 με 15 λεπτά από την πολτοποίηση
-. σκεπάζω αμέσως, για να μην εξατμιστούν στο χώρο οι υδρατμοί με τα πολύτιμα θρεπτικά έλαιο του σκόρδου και
-. σιγοβράζω για 10 το πολύ 15 λεπτά, για να διατηρήσω όσο το δυνατόν περισσότερη βιταμίνη C – η βιταμίνη K και τα ιχνοστοιχεία δεν επηρεάζονται, το πρόβλημά μας με το σκόρδο είναι πάντα η Allicin, και
-. το προσθέτω στο γυάλινο μπολ με το αφέψημα του αστράγαλου,
-. αφήνω το ρόφημά μου να έρθει σε θερμοκρασία περίπου 35 ° C, όχι περισσότερο, και
-. προσθέτω το μέλι
-. ανακατεύω πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά μου και
-. σερβίρω
-. γευόμαστε το ρόφημά μας συνήθως το βράδυ, μία δύο ώρες πριν τον ύπνο, σε εποχές που θέλουμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας, ή σε εποχές λοιμώξεων! 

     #. το σκόρδο μου, το οποίο έχω πολτοποιήσει πολύ καλά δεν ξενίζει στο ρόφημά μου
     #. το σκόρδο είναι γνωστό ότι ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Σε μια μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική, σχεδόν καθημερινή κατανάλωση σκόρδου μείωσε τον αριθμό των κρυολογημάτων κατά 63% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.
Η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος μειώθηκε επίσης κατά 70%, από 5 ημέρες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου σε μόλις 1,5 ημέρες στην ομάδα του σκόρδου.
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι μια υψηλή δόση εκχυλίσματος σκόρδου μείωσε τον αριθμό των ημερών του κρυολογήματος και της γρίπης κατά 61%
     #. Τα εκχυλίσματα του σκόρδου βοηθούν και στην πρόληψη και τη μείωση της σοβαρότητας ιογενών λοιμώξεων όπως η γρίπη, το κοινό κρυολόγημα και όχι μόνο!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia- botanologia.gr
μελέτες, έρευνες, αναφορές:
https://lpi.oregonstate.edu/mic/food-beverages/garlic#organosulfur-compounds
https://academic.oup.com/jn/article/131/3/1054S/4687116
https://www.sciencedaily.com/releases/1998/11/981117075803.htm
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11697022/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22280901/

Share: