Quick tip – ένα μυρωδάτο απολυμαντικό και αποσμητικό για την κουζίνα μας

Το λεμόνι ως μια φυσική εναλλακτική λύση καθαρισμού και απολύμανσης στην κουζίνα μας!

Ένα εξαιρετικό τέχνασμα που θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από τις δυσάρεστες οσμές στην κουζίνα μας, ειδικά αν προηγουμένως έχουμε μαγειρέψει ψάρι ή μπρόκολο.
Τι κάνουμε:
– χαράσσουμε ένα λεμόνι σταυρωτά χωρίς να το κόψουμε κάτω κάτω -χωρίς δηλαδή να το διαχωρίσουμε-
– το βάζουμε σε ένα πιάτο,
– γεμίζουμε με χοντρό αλάτι τις βαθιές χαραματιές και
– αφήνουμε το πιατάκι με το λεμόνι σε ένα σημείο του πάγκου μας που δεν ενοχλεί.
Αυτό το μικρό τέχνασμα θα εξουδετερώσει τις δυσάρεστες οσμές τις κουζίνας μας και
θα δώσει ένα υπέροχο και δροσιστικό λεμονάτο άρωμα στην κουζίνα μας και θα φέρει ένα εξαίσιο άρωμα φρεσκάδας.
Και αν θέλουμε να καθαρίσουμε και να απολυμάνουμε τους πάγκους της κουζίνας μας;
O χυμός του λεμονιού είναι ένα ήπιο απολυμαντικό που προφυλάσσει τους πάγκους της κουζίνα μας από τα μικρόβια* τα οποία καθιστά ανενεργά.
Θα ισχυροποιήσουμε δε αυτές τις ιδιότητες του λεμονιού αν κάνουμε ένα ισχυρό φυσικό απολυμαντικό για όλες τις επιφάνειες της κουζίνας μας , συνδυάζοντας:
– χυμό από 3 λεμόνια,
– ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη πράσινου σαπουνιού,
– ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– ένα ποτήρι του κρασιού νερό – η ποσότητα είναι πρότυπη και ακολουθώντας τις αναλογίες μπορούμε να κάνουμε όση ποσότητα χρειαζόμαστε.
Το απολυμαντικό αυτό μπορεί να απολυμάνει αποτελεσματικά ολόκληρη την κουζίνα μας – και το βασικότερο; το λεμόνι, όπως παρα-πάρα πολύ καλά γνωρίζουμε, είναι αβλαβές για τον άνθρωπο.
Ο χυμός του λεμονιού είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά καθαριστικά λόγω του χαμηλού pH και των ισχυρών αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του,
χαρίζει στην κουζίνα μας το ευχάριστο και αναζωογονητικό άρωμα του, το οποίο έχει πάντα την αίσθηση της φρεσκάδας,
της δροσιάς και της καθαριότητας. 

*Τα αποτελέσματα από αντιβακτηριακή μελέτη κατέδειξαν αντιβακτηριακή δραστηριότητα ευρέος φάσματος του  χυμού λεμονιού και του εκχυλίσματος του λεμονιού έναντι ανθεκτικών βακτηρίων

Ο καθαρισμός και η απολύμανση είναι διαφορετικές πράξεις  με διαφορετικούς στόχους.
Με τον καθαρισμό χρησιμοποιούμε νερό και απορρυπαντικό για να απομακρύνουμε παντός είδους “βρωμιές”  από τις επιφάνειες.
Ο καθαρισμός δεν σκοτώνει τα μικρόβια αλλά τα απομακρύνει μειώνοντας έτσι τον αριθμό τους και τον κίνδυνο εξάπλωσής τους.
Ο στόχος της απολύμανσης είναι να καταστρέψει και να θανατώσει τους παθογόνους οργανισμούς, από τις επιφάνειες.
Μερικές φορές η απολύμανση έπεται του καθαρισμού.
Αφού καθαρίσουμε τις επιφάνειες της κουζίνας μας, όπως ο πάγκος, που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, ειδικά με κρέας, κοτόπουλο και ψάρι, είναι σημαντικό και να απολυμάνουμε.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15698693
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7858646
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11041258
international journal of pharmaceutical sciences and research

Share: