Λιναρόσπορος και λινέλαιο για τον έλεγχο του άγχους και του στρες

Ο λιναρόσπορος και το λινέλαιο, δύο προϊόντα του λιναριού με ισχυρές αγχολυτικές ιδιότητες.

Πολλοί άνθρωποι ενστικτωδώς στρέφονται σε ορισμένα τρόφιμα όταν αισθάνονται “πεσμένοι” και αγχωμένοι.
Αυτό συμβαίνει διότι το φαγητό έχει την ικανότητα να αλλάξει τη διάθεσή μας.
Οι σωστές επιλογές της τροφής μας σε κάθε γεύμα συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσή μας παρέχοντάς μας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο εγκέφαλός μας για εύρυθμοι λειτουργία του.
Οι ερευνητές συστήνουν σε περιπτώσεις άγχους και μεγάλου στρες λιναρόσπορο και διατροφική βιταμίνης Β-6
Ο λιναρόσπορος και το λινέλαιο είναι από τις αξιολογότερες πηγές ω-3 λιπαρών και τρυπτοφάνης, τα οποία αυξάνουν την παραγωγή σεροτονίνης
Ένας από τους παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της σεροτονίνης του εγκεφάλου είναι η διατροφή.
Σύμφωνα με κάποια στοιχεία, η τρυπτοφάνη, η οποία αυξάνει την σεροτονίνη του εγκεφάλου μας, είναι ένα αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό στην ήπια έως μέτρια κατάθλιψη.
Επιπλέον, σε υγιείς ανθρώπους με υψηλή ευερεθιστότητα, κατευνάζει τα νεύρα, ηρεμεί το μυαλό και βελτιώνει τη διάθεση.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα σύμφωνα με αρκετά επιδημιολογικά, εργαστηριακά και κλινικά στοιχεία μπορεί να διαδραματίσουν θετικό ρόλο σε περιπτώσεις άγχους και στρες αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις κατάθλιψης.
Το λινέλαιο και ο λιναρόσπορος είναι ιδανικά για την ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου μας για την βελτίωση της διάθεσής μας και για τη σωστή από εμάς διαχείριση του άγχους.
Επίσης το λινάρι είναι η σημαντικότερη πηγή α λινολενικού οξέος (ΑLA) με περιεκτικότητα έως και 70%.
Το α λινολενικού οξέος (ΑLA) είναι ένα από τα πιο απαραίτητα λιπαρά οξέα μαζί με το το γ-λινολενικό οξύ, διότι όπως επισημαίνουν πολλές έρευνες, έχει
θετική επίδραση στο κεντρικό νευρικό μας σύστημα, όπως και σε παραμέτρους της συμπεριφοράς μας.
Στην εποχή ζούμε μέρες αβεβαιότητας,
υπάρχουν οικονομικά προβλήματα,
πιέσεις,
δεχόμαστε πλήθος πληροφοριών με ελάχιστες έως καθόλου ευχάριστες ειδήσεις και συμπληρώνεται το πιο κατάλληλο σκηνικό, μέσα στο οποίο οι περισσότεροι από εμάς είναι δύσκολο να διαχειριστούν και να ελέγξουν  ή να αποφύγουν το άγχος,
το στρες,
την αγωνία ακόμα και αυτή την κατάθλιψη.
Σαν αποτέλεσμα έχουμε κόπωση,
νευρικότητα,
ευερεθιστότητα,
απομόνωση,
χαμηλή αυτοεκτίμηση,
πονοκεφάλους,
αλλαγές στην όρεξη,
αϋπνίες και
πολλά άλλα τέτοια συμπτώματα, τα οποία δεν είναι ότι καλύτερο για την ποιότητα της ζωής μας.
Ας προσπαθήσουμε να τα διαχειριστούμε και με την βοήθεια του λιναριού.
Το λινέλαιο και ο λιναρόσπορος είναι ιδανικά για την ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου μας, για
την βελτίωση της διάθεσής μας και για την βοήθειά τους στη σωστή από εμάς διαχείριση του άγχους.
Ο καλύτερος τρόπος να καταναλώσουμε τον λιναρόσπορο είναι να τον αλέσουμε, διότι ολόκληρος δεν χωνεύεται εύκολα και τα θρεπτικά συστατικά του, που είναι εγκλωβισμένα στο σπόρο, δεν είναι βιοδιαθέσιμα ή αλλιώς να τον μουλιάσουμε για κάποιες ώρες.
Τον λιναρόσπορο μπορούμε να τον αλέσουμε στο μπλέντερ ή γουδί, ή να τον αγοράσουμε αλεσμένο.
Αλεσμένο τον διατηρούμε σε γυάλινο αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο μας για μία εβδομάδα.
Πως εντάσσουμε το λινάρι στην διατροφή μας
1) μπορούμε να προσθέτουμε λιναρόσπορο στις περισσότερες σαλάτες μας -είναι νοστιμότατος-και
2) λινέλαιο στις σούπες μας.
3) μπορούμε να προσθέσουμε λιναρόσπορο στα δημητριακά ή στο μούσλι μας το πρωί.
4) αναμειγνύουμε μια κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο στη φρουτοσαλάτα μας και έχουμε ένα πλήρες, χορταστικό γεύμα
5) μπορούμε να τον προσθέσουμε στις ζύμες μας αλλά και 
6) στα smoothies
Προσοχή χρειάζονται μόνο  τα άτομα με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn, και γενικά άτομα με προβλήματα υγείας, τα οποία πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους
Και μία νοστιμότατη σούπα με λιναρόσπορο
–ένα κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
– ένα καρότο τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη μου
– τέσσερα πέντε κλωνάρια σέλινου, πλυμένο και ψιλοκομμένο
– μία πράσινη πιπεριά, πλυμένη και ψιλοκομμένη
– τρία με τέσσερα φρέσκα κρεμμυδάκια, πλυμένα και ψιλοκομμένο το άσπρο τους μέρος και χοντροκομένο το πράσινο
– δύο με τρία φρέσκα σκόρδα,  πλυμένα και ψιλοκομμένο το άσπρο του μέρος και χοντροκομένο το πράσινο- αν έχουμε
– 5 φλυτζάνια ζεστό νερό
– ένα σκόρδο πολτοποιημένο
– δύο φύλλα δάφνης
– ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
– μαύρο πιπέρι – όσο μας αρέσει
– αλάτι θαλασσινό
– δύο ντομάτες τριμμένες στο χοντρό του τρίφτη μας
– δύο κουταλιές της σούπας λιναρόσπορο σπασμένο
– τρεις κουταλιές της σούπας ρύζι αναποφλοίωτο* – Ξεπλένω πάρα πολύ καλά, με άφθονο νερό, το ρύζι μου το οποίο είχα να μουλιάζει στο νερό από το προηγούμενο βράδυ
– λάδι – όσο με πάρει
– ένα  κουταλάκι κουρκούμι
Και
Ανοίγω το μάτι της κουζίνας και τοποθετώ πάνω μιά αναλόγου μεγέθους κατσαρόλα.
Ρίχνω ένα μικρό ποτηράκι του κρασιού λάδι.
Μόλις ζεσταθεί λίγο, ρίχνω το κρεμμύδι και το καρότο και ανακατεύω για λίγα λεπτά.
Πριν το λάδι μου κάψει προσθέτω το ρύζι και τον λιναρόσπορο.
Ανακατεύω για ένα λεπτό να ομογενοποιηθούν στην κατσαρόλα μου τα υλικά μου και προσθέτω το ζεστό νερό και την ντομάτα.
Ανακατεύω και κλείνω την κατσαρόλα μου
Μετριάζω την ένταση της φωτιάς και μαγειρεύω για είκοσι με είκοσι πέντε λεπτά- στο ενδιάμεσο ελέγχω το φαγητό μου, προσέχοντας την ποσότητα του νερού.
Στα είκοσι λεπτά ανοίγω την κατσαρόλα και ελέγχω το ρύζι, τον λιναρόσπορο και το νερό και
προσθέτω όλα μου τα λαχανικά, τα μπαχαρικά, το αλάτι και τη δάφνη.
Ανακατεύω να ομογενοποιηθούν όλα μου τα υλικά,
σκεπάζω την κατσαρόλα μου και αν χρειάζεται προσθέτω ένα ή δύο φλιτζάνια ζεστό νερό,  και αφήνω το φαγητό μου να σιγοβράστε για δέκα με δεκαπέντε λεπτά ακόμα.
Μόλις είναι έτοιμο, ξεσκεπάζω την κατσαρόλα μου, προσθέτω την ρίγανη και ένα μικρό ποτηράκι του κρασιού λάδι.
Σκεπάζω την κατσαρόλα μου και πιάνοντάς την από τα χερούλια της τη κουνάω ελαφρά, ώστε η ρίγανη και το λάδι να ενσωματωθούν με το υπόλοιπο φαγητό μου.
Αφήνω το φαγητό μου για λίγα λεπτά να “ξεκουραστεί” και να “δέσει” και σερβίρω σε μεγάλα βαθιά πιάτα!

* To ρύζι είναι τροφή πλούσια σε μαγγάνιο,
σε σεληνίου,
σε μαγνησίου
σε κάλιο  και 
σε σίδηρος
Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως:
Βιταμίνη Β1 θειαμίνη
Βιταμίνη Β2 ριβοφλαβίνη
Βιταμίνη Β3 νιασίνη
Βιταμίνη Β5 παντοθενικό
Βιταμίνη Β6 πυριδοξίνη
Βιταμίνη Β9 φυλλικό οξύ

πηγές,αναφορές,μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2077351/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7156248/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5133056/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26941529/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2801825/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC533861/

Share: