Κύριες δράσεις των βοτάνων – Επεξηγηματικοί όροι από το Α ως το Ω #4

Κύριες δράσεις των βοτάνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Κάποιος σοφός της αρχαιότητας είχε πει:“Το να παίρνουμε μέτρα όταν ήδη είμαστε άρρωστοι είναι σαν να αρχίζουμε να ανοίγουμε ένα πηγάδι όταν πια έχουμε διψάσει-μήπως να μην το αφήσουμε για τόσο αργά;”

Ο Ιπποκράτης , ο οποίος ήταν από τους πρώτους γιατρούς που πίστευε και δίδασκε την πρόληψη, ταξινόμησε σε κατηγορίες όλες τις τροφές και τα βότανα ανάλογα με τη θεμελιώδη τους ιδιότητα – θερμό ή ψυχρό, ξηρό ή υγρό – και θεωρούσε ότι η καλή υγεία διατηρείται όταν οι ιδιότητες αυτές είναι σε ισορροπία στον οργανισμό μας, καθώς και με την φυσική άσκηση και τον άφθονο καθαρό αέρα.
Ο Πεδάνιος Διοσκουρίδης έγραψε το κλασικό του κείμενο De Materia Medica γύρω στο 60μ.Χ. και το βιβλίο αυτό παρέμεινε το πρότυπο εγχειρίδιο για 1.500 χρόνια και μέσα σε αυτό βρίσκουμε πολλά στοιχεία ταξινόμησης των βοτάνων, σύμφωνα με τις ιδιότητες και δράσεις τους, πολλές δε από τις δράσεις που μας περιγράφει μας είναι σήμερα οικίες:
ο μαϊντανός ως διουρητικό,
το μάραθο ως γαλακταγωγό,
το μαρρούβιο αναμεμιγμένο με μέλι ως αποχρεμπτικό. 

Στο άρθρο μου – βότανα:επεξηγηματικοί όροι από το Α ως το Ω – 1
μεταξύ άλλων ανέφερα:
“Έτσι σήμερα γνωρίζουμε πολλά για τις ιδιότητες των φαρμακευτικών φυτών και των βοτάνων και κάθε μέρα γνωρίζουμε όλο και περισσότερα ενώ ταυτόχρονα γίνονται πολλές προσπάθειες να αξιολογηθούν οι δυνατότητες που η ίδια η φύση μας έχει προσφέρει και θα μας προσφέρει απλόχερα – αν δεν την καταστρέψουμε.
Έτσι πολλά βότανα έχουν κατηγοριοποιηθεί σύμφωνα με τις ιδιότητές τους”
Και
συνεχίζω την αναφορά μου στις κατηγορίες των βοτάνων από εκεί που σταμάτησα στην ανάρτησή μου:Κύριες δράσεις των βοτάνων – Επεξηγηματικοί όροι από το Α ως το Ω #3
νευροτονωτικά: τα νευροτονωτικά βότανα έχουν ευεργετική δράση στο νευρικό μας σύστημα καθώς το τονώνουν και το ενισχύουν με τρόπο πολύτιμο!
Κάποια από τα νευροτονωτικά βότανα ενεργούν σαν διεγερτικά και κάποια σαν χαλαρωτικά.
νευροτονωτικά χαλαρωτικά: είναι βότανα που τα χρησιμοποιούμε σε περιπτώσεις στρες και έντασης, άκρως αποτελεσματικά στην ανακούφιση των καταστάσεων αυτών.
νευροτονωτικά διεγερτικά: είναι βότανα ισχυρά, τα οποία ενδείκνυνται ως θεραπευτικό μέσο μόνο όταν χρειαζόμαστε άμεση διέγερση των νεύρων.
πικρά: τα βότανα που έχουν πικρή γεύση δρουν αντανακλαστικά -μέσω των γευστικών καλύκων- σαν διεγερτικά τονωτικά για το πεπτικό μας σύστημα, ιδανικά σε περιπτώσεις τυμπανισμού και φουσκώματος καθώς βοηθούν στην ανακούφιση από τα αέρια και τον τυμπανισμό.
σιελαγωγά: τα σιελαγωγά βότανα διεγείρουν την έκκριση σιέλου από τους σιελογόνους αδένες.
στηθικά ή θωρακικά: τα στηθικά βότανα ή θωρακικά βότανα ενισχύουν και θεραπεύουν το αναπνευστικό μας σύστημα.
στυπτικά: τα στυπτικά βότανα προκαλούν συστολή των ιστών και τα χρησιμοποιούμε σε πολλά προβλήματα του δέρματος.
Έχουν ισχυρές επουλωτικές και αντισυπτικές ιδιότητες και δρουν συσταλτικά και συσφικτικά στους ιστούς πάνω στους οποίους εφαρμόζονται.
Τα ισχυρότερα από τα στυπτικά βότανα σταματούν τη διάρροια και την αιμορραγία.
Έχουν ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση και περιορίζουν την ανεξέλεγκτη δράση των ελεύθερων ριζών
Συνδυάζουν αποχρεμπτική δράση για να καθαρίσουν τα πτύελα και μαλακτικές ιδιότητες που καταπραΰνουν και μαλακώνουν τους ιστούς που υποφέρουν από φλεγμονές, 
Όταν πίνουμε τα εγχύματά τους ενισχύονται οι βλενογόνοι.
Επίσης τα στυπτικά βότανα περιέχουν τανίνες μια ομάδα ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες συμβάλλουν στην απορρόφηση του σιδήρου που προέρχεται από διάφορες φυτικές τροφές.
στυπτικά του εντερικού σωλήνα: τα βότανα αυτά είναι κατάλληλο και για τις φλεγμονές του πεπτικού συστήματος και του εντερικού μας συστήματος περιορίζοντας την κινητικότητα του εντέρου.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Σημειώσεις:
-πριν δοκιμάσουμε οτιδήποτε, είναι σημαντικό να συζητάμε τη χρήση του με το γιατρό μας.
-οι πληροφορίες που παρέχονται προορίζονται μόνο για γενικούς ενημερωτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς, δεν προσφέρονται και δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή.
-σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο ιατρό, ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια.
-δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
-τo botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
-το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.

-δεν χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που παρέχονται για διάγνωση ή θεραπεία ενός προβλήματος υγείας ή ασθένειας, ή συνταγογράφηση φαρμάκων ή άλλης θεραπείας.
-ελέγχουμε πάντα τις αλλεργίες μας.
-πάντα να μιλάμε με το γιατρό μας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρουμε οποιοδήποτε φάρμακο ή θρεπτικό, βοτανικό ή ομοιοπαθητικό συμπλήρωμα, ή χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε θεραπεία για ένα πρόβλημα υγείας.
-εάν έχουμε ή υποψιαζόμαστε ότι έχουμε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας.
-δεν παραβλέπουμε την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την καθυστέρηση στην αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής, επειδή γνωρίζουμε κάτι σχετικό.

Ας θυμηθούμε και:
Κύριες δράσεις των βοτάνων – Επεξηγηματικοί όροι από το Α ως το Ω #3
Οι κύριες δράσεις των βοτάνων – Επεξηγηματικοί όροι από το Α ως το Ω #2
Οι κύριες δράσεις των βοτάνων – Επεξηγηματικοί όροι από το Α ως το Ω #1

Share: