Κύριες δράσεις των βοτάνων – Επεξηγηματικοί όροι από το Α ως το Ω #1

Τα τελευταία χρόνια από πολλούς επιστήμονες και ερευνητές έχει γίνει μια συστηματική προσπάθεια , η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την συγκέντρωση και αξιολόγηση πολλών πληροφοριών σχετικά με τα φυτά και τα βότανα.
Οι περισσότερες από αυτές τις πληροφορίες ήταν γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια από:
τον Ιπποκράτη,
τον Διοσκουρίδη,
τον Θεόφραστο,
τον Γαληνό και τόσους-τόσους άλλους ιατρούς , βοτανολόγους και φαρμακολόγους της αρχαιότητας και οι οποίες,τα τελευταία χρόνια,συμπληρώνονται και επικυρώνονται επιστημονικά  μέσω μελετών και ερευνών των επιστημόνων.
Έτσι σήμερα γνωρίζουμε πολλά για τις ιδιότητες των φαρμακευτικών φυτών και των βοτάνων και κάθε μέρα γνωρίζουμε όλο και περισσότερα ενώ ταυτόχρονα γίνονται πολλές προσπάθειες να αξιολογηθούν οι δυνατότητες που η ίδια η φύση μας έχει προσφέρει και θα μας προσφέρει-αν δεν την καταστρέψουμε-απλόχερα.
Έτσι πολλά βότανα έχουν κατηγοριοποιηθεί σύμφωνα με τις ιδιότητές τους και οι κατηγορίες αυτές είναι:
αναλγητικά : ανακουφίζουν από τον πόνο και λαμβάνονται εσωτερικά και εξωτερικά.
αντιμικροβιακά : βοηθούν το σώμα να καταστρέψει τους παθογόνους μικροοργανισμούς -μικρόβια,ιούς- να αντισταθεί σε αυτούς ενώ παράλληλα εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό τους.
αντιφλεγμονώδη : βοηθούν τον οργανισμό μας να καταπολεμήσει και να μειώσει τις φλεγμονές.
αντιοξειδωτικά : εμποδίζουν την οξείδωση και τις βλάβες των ιστών.
αντιρευματικά : μετριάζουν τα συμπτώματα και πολλές φορές θεραπεύουν τους ρευματισμούς και την εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα ή αρθριτικά
αντισηπτικά : αποτρέπουν και θεραπεύουν τις λοιμώξεις.
αντισπασμωδικά : προλαμβάνουν , μειώνουν και θεραπεύουν τον μυικό τόνο και καταπραΰνουν τους μυϊκούς σπασμούς και τις κράμπες.
αρωματικά : διεγείρουν το πεπτικό σύστημα , δρουν καταπραϋντικά στο άγχος και το στρες ενώ προσθέτουν άρωμα και γεύση σε άλλα ιάματα.
αποχρεμπτικά : διευκολύνουν την αποβολή των βρογχικών εκκρίσεων από τους αεραγωγούς.
αντιχολικά : Τα αντιχολικά βότανα βοηθούν το σώμα να αποβάλλει την περισσή ποσότητα χολής και έτσι μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις ικτέρου και άλλων χολικών καταστάσεων. 
αντιπυρετικά : βοηθούν το σώμα να μειώσει τον πυρετό.
αντιλιθικά : προλαμβάνουν τον σχηματισμό λίθων ή άμμου στο ουροποιητικό σύστημα και μπορούν να βοηθήσουν στην αποβολή τους.
αντιεμετικά : μειώνουν την αίσθηση της ναυτίας ενώ βοηθούν στην ανακούφιση ή στην πρόληψη του εμετού.
αντικαταρροϊκά : βοηθούν το σώμα να αποβάλλει τις καταρροϊκές εκκρίσεις στην περιοχή των παραρρινίων κόλπων ή σε άλλα μέρη του σώματος.
ανθελμινθικά : καταστρέφουν ή αποβάλλουν τα παράσιτα από το πεπτικό σύστημα.
άφυσα : τα άφυσα βότανα είναι πλούσια σε πτητικά έλαια και με τη δράση τους διεγείρουν την βασική προωθητική κίνηση του εντέρου που είναι η περισταλτική κίνηση και χαλαρώνουν το στομάχι,ενισχύοντας έτσι την πέψη και αποτρέποντας τον σχηματισμό αερίων στον πεπτικό σωλήνα…

η συνέχεια σε επόμενο άρθρο…

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Πληροφόρηση και από τον οδηγό βοτανοθεραπείας του David Hoffman

Οι κύριες δράσεις των βοτάνων – Επεξηγηματικοί όροι από το Α ως το Ω – 2

Share: