Inula helenium – Πως διαχειριζόμαστε και πως χρησιμοποιούμε την ινούλα

Inula helenium – Η ινούλα είναι και φαρμακευτικό και βρώσιμο και αρωματικό βότανο.
Τα μέρη της που χρησιμοποιούμε είναι:
οι ρίζες
οι τρυφεροί βλαστοί
τα φύλλα και
τα άνθη της
Όλα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε φρέσκα και αποξηραμένα.
Τα αποξηραμένα μέρη του φυτού μας τα αποθηκεύσουμε σε αεροστεγή δοχεία
και
Τα διατηρούμε για ένα χρόνο μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.
Τη ρίζα της ινούλα τη χρησιμοποιούμε
a) σαν έγχυμα
– με την αποξηραμένη ρίζα του βοτάνου κάνουμε έγχυμα:
ρίχνουμε ένα (1) κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίζα ινούλας σε ένα (1) λίτρο βραστό νερό και το αφήνουμε για 15 λεπτά.
Πίνετε ευχάριστα με μέλι
b) σαν αφέψημα
– με την αποξηραμένη ρίζα της ινούλας κάνουμε αφέψημα:
ρίχνουμε μία (1) κουταλιά της σούπας αποξηραμένη ρίζα ινούλας σε μισό λίτρο νερό και την βράζουμε για δέκα με δεκαπένετε περίπου (15) λεπτά.
Στη συνέχεια σουρώνουμε και αφού κρυώσει πίνεται σκέτο ή με μέλι.
Τα αφεψήματα και τα εγχύματα της ινούλας πρέπει να καταναλώνονται την ίδια μέρα.
c) σαν βάμμα
– με την αποξηραμένη ή τη φρέσκια ρίζα της ινούλας κάνουμε βάμμα:
200 γρ φρέσκιας ψιλοκομμένης ρίζας ή 300 γρ φρέσκιας ινούλας
500ml ρακή ή τσίπουρο
βάζουμε τις ρίζες σε ένα γυάλινο βάζο
– ρίχνουμε τόσο από το αλκοολούχο ποτό μας όσο να σκεπαστούν πολύ καλά οι ρίζες – περίπου 500ml –
– κουνάμε πολύ καλά, αφού έχουμε σκεπάσει πολύ καλά το βάζο μας.
και
– το αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος για περίπου είκοσι (20) μέρες χωρίς να ξεχνάμε να το κουνάμε να ανακατεύεται μια φορά τη μέρα.
Τα αποξηραμένα φύλλα,τους βλαστούς και τα ανθη της ινούλας τα χρησιμοποιούμε: 
a) σαν έγχυμα
– ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας από το αποξηραμένο μείγμα μας σε ένα (1) λίτρο βραστό νερό και το αφήνουμε για 15 λεπτά.
Πίνετε ευχάριστα με μέλι.
Επίσης τα φρέσκα φύλλα και τους βλαστούς της ινούλας τα τρώμε βραστά σαλάτα με λεμόνι και λάδι.
Από τα ριζώματα και τις ρίζες της ινούλας κάνουμε χυμό αναμεμιγμένο με μέλι σε αναλογία 1:1 – το ρόφημα αυτό έχει προταθεί για το βρογχικό άσμα –
Οι ρίζες της ινούλας αποφλοιωμένες τρώγονται και σαν γλύκισμα βουτηγμένες στο μέλι

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Σημειώσεις:
-πριν δοκιμάσουμε οτιδήποτε είναι σημαντικό να συζητάμε τη χρήση του με το γιατρό μας.
-οι πληροφορίες που παρέχονται προορίζονται μόνο για γενικούς ενημερωτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς, δεν προσφέρονται και δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή.
-σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο ιατρό, ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια.
-δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας

Share: