Το δεντρολίβανο – η επιστημονική του ονομασία: Rosmarinus officinalis L.– έχει χρησιμοποιηθεί στη λαϊκή ιατρική για τη θεραπεία πονοκεφάλων, επιληψίας, κακής κυκλοφορίας και πολλών άλλων παθήσεων.
“Βρέθηκε ότι το δεντρολίβανο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως διεγερτικό και ήπιο αναλγητικό και θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή”-αναφέρει μία από τις μελέτες που έχουν γίνει για αυτό το θαυμάσιο βότανο-το δεντρολίβανο.*
Καθώς το δενδρολίβανο,είναι ένα από τα πιο μελετημένα βότανα και έχουν βρεθεί και πιστοποιηθεί πολλές από τις ιδιότητες και χρήσεις του.
Μεταξύ άλλων έχει παρατηρηθεί πως το δεντρολίβανο μειώνει τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα να ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο.
Είναι θερμαντικό και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο,βελτιώνοντας τη συγκέντρωση και τη μνήμη και το βασικότερο – είναι χρήσιμο για τους νευρικούς πονοκεφάλους και τις ημικρανίες!
Είναι προφανές ότι οι αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές δράσεις του δεντρολίβανου είναι οι πλέον μελετημένες,και πολλές πειραματικές μελέτες έχουν επισημάνει τις αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές δράσεις του αιθέριου ελαίου του.
Σε προκλινικά δε στάδια, το αιθέριο έλαιο του δενδρολίβανου έχει χρησιμοποιηθεί τοπικά για μυϊκούς και ρευματικούς πόνους.**
Στην παραδοσιακή ιατρική αυτοί που χρησιμοποίησαν πρώτοι το ρόφημα του δεντρολίβανου για τη θεραπεία των  πονοκεφάλων ήταν οι Κινέζοι βοτανολόγοι και όπως χαρακτηριστικά έλεγαν-ζεσταίνει το σώμα από μέσα προς τα έξω.
Πολύ δημοφιλή τα αρχαία χρόνια ήταν και τα λουτρά με δεντρολίβανο.
Στην ευρωπαϊκή παραδοσιακή ιατρική οι σκληρά εργαζόμενοι, θεωρούσαν πολύ αποτελεσματικά για την εξάντληση και την έλλειψη δύναμης τα λουτρά με δεντρολίβανο.
Η συνήθης πρακτική ήταν να παίρνουν ένα  λουτρό με δεντρολίβανο τα πρωινά της μέρας ξεκούρασης,όπως ήταν η Κυριακή, πιθανότατα διότι τα λουτρά με δεντρολίβανο παρείχαν πολύ ενέργεια,κάτι απαγορευτικό για το βράδυ.
Βέβαια το δεντρολίβανο συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας να αποτελεί βιώσιμη επιλογή για τους πάσχοντες από ημικρανία, μειώνοντας τα συναισθήματα έντασης και στρες.
Το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου το χρησιμοποιούμε πάντα σε αραιωμένη μορφή στα μπάνια μας, σε κρέμες, σε κομπρέσες και σε μασάζ.
Μια συχνή πρακτική για τους πονοκέφαλοι ήταν και είναι η εξής:
-Σε 600ml κρύου νερού προσθέτουμε 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο.
-Ανακατεύουμε πολύ καλά και βυθίζουμε μέσα για λίγα λεπτά μία μικρή πετσέτα.
-Στύβουμε την πετσέτα και την τοποθετούμε σαν κομπρέσα στο μέτωπό μας.
-Πιέζουμε απαλά με τα δάχτυλά μας και χαλαρώνουμε για λίγα λεπτά.
-Αφαιρούμε την κομπρέσα και επαναλαμβάνουμε για αρκετές φορές αν οι πονοκέφαλοι είναι έντονοι.

Σημείωση:
Πάντα χρησιμοποιoύμε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας.
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού.
Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι όπως πάντα για ενημερωτικό σκοπό και δεν αποτελούν υποκατάστατο για συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Γνωρίζουμε τις αλλεργίες μας.

Κείμενο επιμέλεια:thalia-botanologia,gr

www.ncbi.nlm.nih.gov/
** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5905578/
www.rjwhelan.co.nz
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19053868
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3905473/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4227022/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6029681/
www.liebertpub.com

Share: