Το δεντρολίβανο – Rosmarinus officinalis L, έχει χρησιμοποιηθεί στη βοτανική ιατρική για τη θεραπεία πολλών νευροεκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου, όπως είναι το  Alzheimer,
για τη βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών, όπως είναι η μνήμη και η προσοχή,
για τους πονοκεφάλους,
για την επιληψία και για πολλές άλλες παθήσεις.
“Βρέθηκε ότι το δεντρολίβανο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως διεγερτικό και ήπιο αναλγητικό και θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή”– αναφέρει μία από τις μελέτες που έχουν γίνει για αυτό το θαυμάσιο βότανο- το δεντρολίβανο.*
Το δενδρολίβανο, είναι ένα από τα πιο μελετημένα βότανα και έχουν βρεθεί και πιστοποιηθεί πολλές από τις ιδιότητες και χρήσεις του.
Μεταξύ άλλων,  έχει παρατηρηθεί πως το δεντρολίβανο μειώνει τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα να ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο.
Είναι θερμαντικό και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο, βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη και μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες!
Οι αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές δράσεις του δεντρολίβανου είναι οι πλέον μελετημένες και πολλές πειραματικές μελέτες τις έχουν επιβεβαιώσει.
Σε προκλινικά δε στάδια, το αιθέριο έλαιο του δενδρολίβανου έχει χρησιμοποιηθεί τοπικά για μυϊκούς και ρευματικούς πόνους.**
Στην παραδοσιακή ιατρική αυτοί που χρησιμοποίησαν πρώτοι το ρόφημα του δεντρολίβανου για τη θεραπεία των  πονοκεφάλων ήταν οι Κινέζοι βοτανολόγοι και όπως χαρακτηριστικά έλεγαν-ζεσταίνει το σώμα από μέσα προς τα έξω.
Πολύ δημοφιλή τα αρχαία χρόνια ήταν και τα λουτρά με δεντρολίβανο.
Τα λουτρά με δεντρολίβανο τα βρίσκουμε και στην ευρωπαϊκή παραδοσιακή ιατρική, όπου οι σκληρά εργαζόμενοι, τα θεωρούσαν αποτελεσματικά και ιδανικά σε περιπτώσεις εξάντλησης και έλλειψης δύναμης.
Η συνήθης πρακτική ήταν να παίρνουν ένα  λουτρό με δεντρολίβανο τα πρωινά της μέρας ξεκούρασης, όπως ήταν η Κυριακή, πιθανότατα διότι τα λουτρά με δεντρολίβανο παρείχαν πολύ ενέργεια, κάτι απαγορευτικό για το βράδυ.
Βέβαια το δεντρολίβανο συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας να αποτελεί βιώσιμη επιλογή για τους πάσχοντες από ημικρανία, μειώνοντας τα συναισθήματα έντασης και στρες.
Το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου το χρησιμοποιούμε πάντα σε αραιωμένη μορφή στα μπάνια μας, σε κρέμες, σε κομπρέσες και σε μασάζ.
Μια συχνή πρακτική για τους πονοκέφαλοι ήταν και είναι η εξής:
– Σε 600ml κρύου νερού προσθέτουμε 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο.
– Ανακατεύουμε πολύ καλά και βυθίζουμε μέσα για λίγα λεπτά μία μικρή πετσέτα.
– Στύβουμε την πετσέτα και την τοποθετούμε σαν κομπρέσα στο μέτωπό μας.
– Πιέζουμε απαλά με τα δάχτυλά μας και χαλαρώνουμε για λίγα λεπτά.
– Αφαιρούμε την κομπρέσα και επαναλαμβάνουμε για αρκετές φορές αν οι πονοκέφαλοι είναι έντονοι.

read more: https://botanologia.gr/dentrolivano-to-votano-tis-mnimis-kai-to-elixirio-tis-neotitas-mas/

Σημείωση:
To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
Το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Πάντα να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μας ή άλλου ειδικευμένου γιατρού, για ιατρικά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν.
Δεν παραβλέπουμε ποτέ επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.
Αν σε κάποιο προϊόν είμαστε αλλεργικοί δεν το χρησιμοποιούμε, επίσης δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα και συστατικά που δεν ανέχεται το δέρμα μας
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
Γνωρίζουμε τις αλλεργίες μας.

Κείμενο επιμέλεια:thalia-botanologia,gr

www.ncbi.nlm.nih.gov/
** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5905578/
www.rjwhelan.co.nz
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19053868
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3905473/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4227022/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6029681/
www.liebertpub.com

Share: