Από τις συνταγές μου -Προζυμένιο ψωμί με σκόρδο και τυρί

Ψωμί,
λάδι,
ρίγανη,
φέτα,
σκόρδο,
ελιές,
κασέρι,
γραβιέρα,
κρεμμύδι.
Όλα θυμίζουν πασίγνωστα ελληνικά «προσφάγια»
Πρισφάγι ή προσφάι-αρχαιότατη ελληνική λέξη που δηλώνει κάτι πρόχειρο που τρώμε πριν το κυρίως γεύμα.
     Και σαν παιδιά,πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε με το ψωμί και το τυρί.
Το ψωμί,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε,είναι το βασικότερο είδος τροφίμου με ιδιαίτερη θρεπτική αξία.
Ανήκει στην παραδοσιακή διατροφή σχεδόν όλων των ανθρώπων.
Το ψωμί είναι η βασική τροφή στην Ευρώπη, αλλά και στους πολιτισμούς της Αμερικής, της Μέσης Ανατολής,όπου έχει σχήμα πίτας, και της Βόρειας Αφρικής, σε αντίθεση με την ανατολική Ασία, όπου η βασική τροφή είναι το ρύζι.
Το ψωμί το οποίο είναι γνωστό και ως «η ουσία της ζωής» παρασκευάζεται εδώ και 30.000 χρόνια.
Θεωρείται η πλέον πλήρης και φτηνή τροφή και θεωρείται βασικό βοηθητικό τρόφιμο σε περιόδους ακραίας διατροφικής ένδειας.
Η ετυμολογία της λέξης-το ψωμί αποτελεί υποκοριστικό του ψωμός = τεμάχιον,ψωμίον =κομματάκι, μπουκιά,ψωμί,και όλα είναι παράγωγα του ρήματος ψώω που σημαίνει τρίβω
Το τυρί-τι να πούμε για το τυρί,που πολλές φορές στην Ελλάδα όταν λέμε τυρί,εννοούμε φέτα,αλλά έχουμε και το κασέρι μας,τη γραβιέρα,το κεφαλοτύρι,τη φορμαέλα και τόσα άλλα.
      Πάνω σε όλα αυτά θυμήθηκα πόσες και πόσες παραλλαγές ψωμιού με τυριού έχουμε γευτεί κατά καιρούς,και μία από αυτές είναι και η παρακάτω.
Ας τη θυμηθούμε και ας χαρούμε ένα ψωμάκι γεμιστό με σκόρδο και τυρί
Θα χρειαστούμε για το ψωμί:
– Μισό κιλό προζυμένιο ψωμί από αλεύρι ολικής αλέσεως της προτιμήσεώς μας.
– Ένα φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένο τυρί της προτιμήσεώς μας,όπως η φέτα* ή σε λωρίδες,όπως το κασέρι
– Ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες,χωρίς τα σπόρια τους
Θα χρειαστούμε για το άλειμμα:
– Μισό φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
– 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες,
– λίγο αλάτι,ανάλογα και με τι τυρί θα χρησιμοποιήσουμε,
– λίγο μαύρο πιπέρι και
– ένα φλιτζανάκι του καφέ φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Και:
– Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
– Αναμιγνύουμε πολύ καλά το λάδι με το σκόρδο, το αλάτι,το πιπέρι και το μαϊντανό.
– Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ψωμί μας λεπτές φέτες.
– Στη συνέχεια σε ένα ταψάκι,αναλόγου μεγέθους,τοποθετούμε χαρτί ψησίματος και επάνω τοποθετούμε τις μισές φέτες ψωμιού.
– Πάλι,με τη βοήθεια ενός μαχαιριού αλείφουμε τις φέτες με το άλειμμα του σκόρδου και επάνω τοποθετούμε από μία φέτα ντομάτα και τις λωρίδες του κασεριού μας ή τα τρίμματα της φέτας,με τέτοιο τρόπο ώστε να καλυφτεί όλη η επιφάνεια της φέτας του ψωμιού.
– Στη συνέχεια παίρνουμε μία,μία τις υπόλοιπες φέτες και αφού τις αλείψουμε με το άλειμμα του σκόρδου μας σκεπάζουμε τις φέτες που έχουμε στο ταψάκι.
– Στο τελείωμα, αλείφουμε το ψωμί μας με το υπόλοιπο μείγμα λαδιού-σκόρδου και αν δούμε ότι δεν μας είναι αρκετό προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμα.
– Τοποθετούμε το ταψάκι μας στο φούρνο και ψήνουμε σε ελεγχόμενη θερμοκρασία μέχρι να λιώσει καλά το τυρί.
– Μόλις λιώσει το τυρί μπορούμε να ανεβάσουμε λίγο τη θερμοκρασία,αν θέλουμε το ψωμί μας πιο ξεροψημένο.
– Γευόμαστε αμέσως, πασπαλίζοντάς το με λίγο ακόμα ψιλοκομμένο μαϊντανό.
*αν χρησιμοποιήσουμε φέτα,στο άλειμμα του σκόρδου μας προσθέτουμε και λίγη ψιλοτριμμένη ρίγανη.
          Αυτή η μικρή λοιπόν φετούλα ψωμιού με τα καλούδια που τη στολίσαμε έχει υψηλή διατροφική αξία
         Έχουμε την υψηλή διατροφική αξία του προζυμένιου μας ψωμιού-τις αναγκαίες θερμίδες- μια φέτα, βάρους περίπου 55gr, αποδίδει 165 θερμίδες-
τους υδατανθράκες-την ενέργειά μας-,
τις φυτικές ίνες,
τις πρωτεΐνες,
το αναγκαίο για τον οργανισμό μας λίπος,
σημαντικά ποσά σεληνίου,
φυλλικού οξέος,
θειαμίνης,
νατρίου,
μαγγανίου,
νιασίνης και
σιδήρου
Το κασέρι έχει υψηλή περιεκτικότητα ασβεστίου και ανά 30 γρ θα βρούμε:
θερμίδες-115,
πρωτεΐνες-7,5γρ,
λίπη-9,0γρ,
ασβέστιο-265mg,
νάτριο-155mg,
ψευδάργυρο και
φώσφορο.
Επίσης έχουμε:
βιταμίνη Α,
βιταμίνη Β2,
Νιασίνη,
βιταμίνη Β12,και
βιταμίνη D.
             Έχουμε την διατροφική αξία του σκόρδου,της ρίγανης,της ντομάτας,του λαδιού,όλα άκρως απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.
             Τι άλλο θέλουμε,από ένα πρόχειρο έδεσμα,το οποίο καλύπτει και τις γευστικές μας ανάγκες αλλά τις διατροφικές ανάγκες του οργανισμού μας;
              Απλά να το χαρούμε και να μην ψάχνουμε πολύπλοκες και πολλές φορές δυσκολοκατασκεύαστες συνταγές,χωρίς καμία διατροφική αξία.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου-thalia-botanologia.gr

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr:Από τις συνταγές μου – Αρακάς με κουρκούμι και πάπρικα

Share: