Από τις συνταγές μου -παντζάρια με δενδρολίβανο,μια ιδιαίτερη σαλάτα

Παντζάρια και δενδρολίβανο ,για μια γευστικότατη και ιδιαίτερη σαλάτα.

Όταν το φαγητό μας έχει καλή γεύση δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη νοιώθουμε ικανοποιημένοι, έτσι κάθε σαλάτα
ή κάθε σάλτσα ,που ενισχύει τη γεύση των πιάτων μας με έντονα αρώματα από υγιή συστατικά όπως φρέσκα βότανα,
φρέσκα λαχανικά,
μπαχάρια και ελαιόλαδο ,πρέπει να αποτελούν συνειδητές επιλογές μας αντί να τρώμε ό,τι μας είναι πιο βολικό.
Και όταν απολαμβάνουμε αυτά που τρώμε νιώθουμε σίγουρα ικανοποιημένοι και πλήρεις και σιγά-σιγά θα ανακαλύπτουμε ότι
όλοι σχεδόν οι συνδυασμοί λαχανικών έχουν την δική τους μαγεία,
και είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος για να συνοδεύουμε τα διάφορα πιάτα μας.
Ανάμεσα στους συνδυασμούς άλλοι από αυτούς είναι:
– πικροί
– άλλοι γλυκείς
– άλλοι ξινοί
– άλλοι φρουτώδεις.
Eμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να δέσουμε τα πιάτα μας γευστικά και διαιτητικά,χωρίς να ξεχνάμε ότι τα λιπαρά όπως τα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά έλαια σαν το ελαιόλαδο είναι απαραίτητα για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών καροτενοειδών συστατικών που περιέχονται  στα λαχανικά.
Και ας ετοιμάσουμε μιά ωραιότατα σαλάτα – μπορούμε να το πούμε και dressing – με παντζάρια την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμέσως ή αργότερα αφού μπορούμε να την διατηρήσουμε αρκετό καιρό στο ψυγείο μας.
Θα χρειαστούμε:
– ενάμιση (1,5) κιλό μικρά παντζαράκια ή μεγάλα κομμένα σε κύβους
– τουλάχιστον 12 σκελίδες σκόρδο
– 4 φύλλα δάφνης
– μια χούφτα φύλλα από τα κλωνάρια φρέσκου ή αποξηραμένου δεντρολίβανου
– περίπου δώδεκα (12) γαρίφαλα
– περίπου έξι (6) κόκκους μπαχάρι
– λίγο μαύρο πιπέρι
– ένα (1) φλιτζάνι ελαιόλαδο
– ένα (1) φλιτζάνι κόκκινο ξίδι
– δυό (2) φλιτζάνια ζωμό από τα παντζάρια που θα βράσουμε
– δυό (2) κουταλιές της σούπας αγνό μέλι
– ένα (1) κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
Και να τα ετοιμάσουμε:
– καθαρίζουμε τα παντζάρια
– τα πλένουμε
– τα κόβουμε σε φέτες -αν είναι μεγάλα- και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν
-προσοχή:δεν πετάμε το ζωμό από το βράσιμό τους-
στη συνέχεια
– τα ξεπλένουμε με κρύο νερό,και σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε:
– τα παντζάρια
– το σκόρδο το οποίο έχουμε πολτοποιήσει
– τη δάφνη
– το δεντρολίβανο
– τα γαρίφαλα
– το μπαχάρι
– το ελαιόλαδο και
– το πιπέρι
σε μιά κατσαρόλα βάζουμε
– το ζωμό από τα παντζάρια που βράσαμε
– το μέλι
– το αλάτι και χαμηλή θερμοκρασία τα ζεσταίνουμε  μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ καλά τα υλικά μας.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και
προσθέτουμε
– το ξύδι,ανακατεύουμε πολύ καλά
και με αυτό περιχύνουμε τα υλικά μας που έχουμε στο μπολ.
Ανακατεύουμε πολύ καλά κουνώντας το μπολ ή προσεχτικά με ένα κουτάλι χωρίς να καταστρέψουμε τα παντζάρια μας.
Κατόπιν τα τοποθετούμε σε γυάλινα βάζα και τα τοποθετούμε στο ψυγείο.
Μπορούμε να τα διατηρήσουμε χωρίς παστερίωση για ένα περίπου μήνα.

Εγώ σας έδωσα μιά ιδέα, εσείς μπορείτε
και
να τροποποιήσετε
και
να διαφοροποιήσετε την συνταγή σας.
Τα παντζάρια όπως και να τα ετοιμάσουμε είναι υπέροχα.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: