Angelica archangelica L

Σε προηγούμενο άρθρο κάναμε μια πρώτη γνωριμία με την archangelica, στο σημερινό θα παραμείνουμε περισσότερο στο θεϊκό βοτάνι
– Και την ανακάλυψε και την περιέγραψε τον 14ο αιώνα ο σπουδαίος ιατρικός συγγραφέας και βοτανολόγος Mattheus sylvaticus
Και για να καταλάβουμε πόσο σπουδαίος ήταν αυτός ο άνθρωπος δυό-τρία στοιχεία για αυτόν.
– ήταν μαθητής και δάσκαλος στη βοτανική και  ιατρική στην Σχολή του Σαλέρνο της νότιας Ιταλίας.
– συνέγραψε το περίφημο έργο “Pandectarum Medicinae” – το οποίο μπορούμε να μεταφράσουμε ως η “εγκυκλοπαίδια των φαρμάκων” όπου τα περισσότερα θεραπευτικά στοιχεία των ιαμάτων-φαρμάκων που περιγράφονται είναι φυτικής προέλευσης!
Η παρουσίαση των ιαμάτων είναι με αλφαβητική σειρά.
Το μεγαλύτερο μέρος του καταρτίζεται από προηγούμενα βιβλία ιατρικής, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων των
Διοσκουρίδη,
Αβικέννα,
Σεραπίωνα του νεώτερου,
και Σίμωνα της Γένοβας.
– Και το επίθετο archangelica της το έδωσε ο άλλος σπουδαίος Σουηδός βοτανολόγος ο Carl von Linné
– Και ο Nicholas Culpeper ό άλλος μεγάλος βοτανολόγος του 17ου αιώνα έγραψε για αυτήν μεταξύ άλλων “…μερικοί ονομάζουν αυτό το βότανο Holy Ghost – Άγιο Πνεύμα – και κάποιοι άλλοι Angelica – Αγγελική – λόγω των αγγελικών της αρετών…”
Ας τα πάρουμε λοιπόν με τη σειρά ώστε να γνωρίσουμε το βότανο αυτό με το αγγελικό του όνομα και τις αγγελικές του αρετές!
Αυτό το πανέμορφο φυτό έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο και τροφή για πάνω από 2000 χρόνια.
Είχε και έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά σε πάρα πολλές ορεινές και τροπικές περιοχές και για αιώνες είχε εκτιμηθεί από τους κατοίκους αυτών των περιοχών.
Φάνταζε σαν ένας άγγελος πάνω στη γη που φρόντιζε για τη θεραπεία των ασθενειών!
Βέβαια δεν θα απουσίαζε από την παραδοσιακή ιατρική της Ayurveda όπου κατείχε και κατέχει σημαντική θέση και βοηθά στον έλεγχο σοβαρών ασθενειών.
Ωστόσο οι φαρμακευτικές της ιδιότητες της  Angelica archangelica , μόλις τώρα αρχίζουν να διερευνώνται επιστημονικά.
Πολλοί ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η αναθεώρηση θα τονώσει περαιτέρω την έρευνα για την κατανόηση και εκτίμηση της αξίας αυτού του φυτού θαύματος που μας έχει χαρίσει η φύση!
Στις μελέτες και στις έρευνες που γίνονται εντοπίζονται πάρα πολλά στοιχεία που υποδηλώνουν τις ισχυρές ιδιότητες της και ερευνώνται συστηματικά  τα ιχνοστοιχεία που την αποτελούν,ώστε να εξηγηθούν και να κατανοηθούν οι ιδιότητές της και οι δράσεις της.
Οι έρευνες για τις φυτοχημικές ουσίες, η φαρμακολογική αξιολόγηση, και μερικές συνταγές αποτελούν τον κεντρικό κορμό που καθιστούν αυτό το βότανο-φυτό όντως φύλακα άγγελο.
      Ιστορικά στοιχεία
Η angelica έχει την έννοια της “έμπνευσης” – αυτό το ψηλό και κομψό βότανο περιγράφεται στη λαογραφία ως ένα θαυμάσιο φάρμακα-πανάκεια.
Την χρησιμοποιούσαν από πάντα για τη θεραπεία των πεπτικών διαταραχών,
για τα προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος,
για τους νευρικούς πονοκεφάλους,
για τον πυρετό,
για τα δερματικά προβλήματα,
για τις πληγές,
τους ρευματισμούς και την εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα ή αρθριτικά, ακόμα και για τον πονόδοντο.
Οι αρετές της επαινέθηκαν από πολλούς αρχαίους συγγραφείς, και τα λαογραφικά στοιχεία όλων των χωρών της Βόρειας Ευρώπης μαρτυρούν την πίστη στην αξία της αλλά και την ισχυρή της προστασία έναντι της μετάδοσης αλλά και της θεραπείας πολλών μολυσματικών ασθενειών.
Στην κεντρική και βόρια Ευρώπη, όπως στην Πομερανία και Ανατολική Πρωσία, όπου και φύεται άφθονα η άγρια ​​Angelica ήταν έθιμο μεταξύ των αγροτών στις αρχές του καλοκαιριού να φέρνουν στις πόλεις τα όμορφα και αρωματικά λουλούδια της και να τα προσφέρουν προς πώληση, απαγγέλοντας αρχαία τραγουδάκια τόσο απαρχαιωμένα και ακατανόητα ακόμα και για τους ίδιους τους τραγουδιστές.
Τις λέξεις και τις μελωδίες τις μάθαιναν από την παιδική τους  ηλικία, και ήταν τα κατάλοιπα κάποιας αρχαίας παγανιστικής γιορτής με την οποία ήταν συνδεδεμένη η Angelica.
Με τον ερχομό του χριστιανισμού, το φυτό συνδέθηκε με το θεϊκό και αγγελικό στοιχείο, καθώς και με την άνοιξη και τον Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Και υπάρχουν πολλές διαφορετικές ιστορίες που εξηγούν πώς η Angelica πήρε ένα τέτοιο ιερό όνομα.
Μια από όλες αφηγείται την ιστορία ενός μοναχού κάπου εκεί το 1665 τον οποίο επισκέφτηκε στο όνειρό του ένας άγγελος.
Ο άγγελος του υπέδειξε ένα βότανο το οποίο θα μπορούσε να θεραπεύσει την πανούκλα!
Ο μοναχός πραγματοποίησε τις συμβουλές και αφού έβρασε βλαστούς αγγελικής με μελάσα και μοσχοκάρυδο ετοίμασε ένα τσάι ,με το οποίο θεράπευε τις πληγές.
Μια άλλη θεωρία για την προέλευση του ονόματος εικάζει ότι το φυτό προέρχεται το όνομα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ , ο οποίος γιορτάζει στις οκτώ του Μάη την ημέρα που ανθίζει η Angelica.
Ο συσχετισμός του φυτού με τον αρχάγγελο Μιχαήλ ενισχύθηκε περισσότερο τον 17ο αιών. όταν το 1618 ο John Tradescant ο Πρεσβύτερος, Άγγλος φυσιοδίφης, κηπουρός, συλλέκτης, και ταξιδιώτης που κατά πάσα πιθανότητα γεννήθηκε στο Suffolk της Αγγλία. επέστρεψε από ένα ταξίδι του στην πόλη Αρχάγγελο της Ρωσίας φέρνοντας μαζί του εκτός των άλλων και δείγματα του φυτού!
Και επειδή όλα τα μέρη του φυτού  ήταν αποτελεσματικά τα χρησιμοποιούσαν σε διάφορα ξόρκια και τόση ήταν η εκτίμηση των λαών που το ονόμαζαν Holy Ghost – Άγιο Πνεύμα!
Η επικρατέστερη όμως θεωρεία για την ονομασία του φυτού είναι ότι η αγγελική πήρε το όνομά της από την Ελληνική λέξη “αρχάγγελος” , εξάλλου  ο John Parkinson, ο μεγάλος αυτός Άγγλος βοτανολόγος και ιδρυτής της εταιρίας  Worshipful Society of Apothecaries στο έργο του Paradisus Sole Terrestris το 1629, βάζει την Angelica στην πρώτη γραμμή όλων των φαρμακευτικών φυτών , ενώ πίστευε ότι η ονομασία του φυτού οφειλόταν στις εξ ουρανού θεραπευτικές του ιδιότητες και κατέχει υψηλή θέση μεταξύ των  βοτανολόγων.
Angelica λοιπόν και
το βοτανικό της όνομα Angelica archangelica της οικογένειας των Apiaceae του γένους Angelica.
Σύμφωνα με ορισμένους βοτανολόγους η Angelica είναι ενδημικό βότανο της Συρίας από όπου και εξαπλώθηκε στα δροσερά κλίματα της Ευρώπης όπου και πολιτογραφήθηκε.
Έχει βρεθεί ακόμα και στα παγωμένα και υγρά εδάφη της Σκωτίας της Λαπωνίας και της Ισλανδίας.
Σε αυτά τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη εμφανίστηκαν περίπου το 1568 τριάντα ποικιλίες της Angelica , αλλά μόνο η Angelica archangelica χρησιμοποιείται επίσημα στην ιατρική.
Η Angelica είναι ένα ποώδες εντυπωσιακό βότανο-φυτό με επιβλητική δομή και η μακρά ιστορία της καλλιέργειάς της –
ως φάρμακο
ως γλυκαντικό – κατείχε τη θέση της ζάχαρης
ως παράγοντας γεύσης
ως λαχανικό και
ως καλλωπιστικό την έχει καθιερώσει ως σπουδαίο βότανο στη συνείδηση πολλών λαών.
Τα πτυχωτά στελέχη της λέγεται πως ήταν η έμπνευση για τους δωρικούς κίονες στην Αρχαία Ελλάδα.
Οι ρίζες της αγγελικής είναι παχιές, σαρκώδεις, ατρακτοειδείς και μερικές φορές μπορεί να ζυγίζουν και τρία κιλά.
Οι μίσχοι είναι κούφιοι, σωματώδεις, πτυχωτοί, τριχωτοί και πολλές φορές φτάνουν ύψος 3 και 4 μέτρα.
Το φύλλωμα της είναι παχύ και ευχάριστο με κοίλους μίσχους και τα όμορφα φύλλα της έχουν ένα φωτεινό πράσινο χρώμα, οι δε άκρες τους είναι οδοντωτές ή πριονωτές.
Τα λουλούδια της είναι μικρά και πολλά με κιτρινοπρασινωπό χρώμα και σχηματίζουν μικρές σφαιρικές ομάδες.
Ανθίζουν τον Ιούλιο και δένουν τους καρπούς τους αργότερα, οι οποίοι έχουν μεμβρανώδεις άκρες με την μία πλευρά επίπεδη και την άλλη κυρτή.
Όλα τα μέρη της Angelica archangelica ακόμα και οι ρίζες αναδύουν ένα φίνο και ευχάριστο άρωμα εντελώς διαφορετικό από το μάραθο,
το μαϊντανό,
τον άνηθο,
το κύμινο ή
το σκαντζίκι
Κάποιοι συγγραφείς λένε πως έρχεται κοντά στο άρωμα του αγριοκυπάρισσου και του κέδρου.
Αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε αγγελική θέλει σκιερές υγρές θέσεις ,καθώς ευδοκιμεί καλύτερα σε ένα υγρό χώμα για αυτό πάντα συναντάμε την αγγελική κοντά σε τρεχούμενο νερό.
Παρ’όλα αυτά μπορεί να αντέξει και σε δυσμενή περιβάλλοντα ακόμα μπορεί να αντέξει και κάποιο ήπιο παγετό.
Οι σπόροι της μπορούν να σπαρθούν το φθινόπωρο εκεί που θα παραμείνει για να μεγαλώσει, να ανθίσει και να καρποφορήσει.
Αν το φυτό μας έχει καλλιεργηθεί σωστά μπορούμε να το συλλέξουμε στα τέλη της άνοιξης πριν από την άνθηση.
Αν θέλουμε να παρατείνομε τη διάρκεια ζωής του, κόβουμε τις κορυφές πριν ή μετά την ανθοφορία εμποδίζοντας την καρποφορία ,με αυτόν τον τρόπο παρατείνομε τη διάρκεια της ζωής του βοτάνου μας για πολλά χρόνια αλλά δεν θα έχουμε σπόρους.
Αν κόψουμε τα κοτσάνια κοντά στη βάση τους το φυτό μας γίνεται πολυετές και μπορούμε να του δώσουμε ότι σχήμα θέλουμε.
Αν αφήσουμε το φυτό μας να δέσει το σπόρο του για να τους συλλέξουμε, πρέπει να γνωρίζουμε πως το βάτανό μας, μετά από λίγο, θα ξεραθεί όπως και ο βασιλικός.
Η ρίζα της αγγελικής πίστευαν ότι προστατεύει από την πανούκλα και άλλες μολυσματικές ασθένειες, καθώς και ότι μείωνε τα συμπτώματα μιας σειράς άλλων παθήσεων.
Σήμερα οι ζαχαρωμένοι μίσχοι της αγγελικής πωλούνται στα κορυφαία γαλλικά ζαχαροπλαστεία , ενώ τη συναντάμε να καλλιεργείται σε όλα αυτά τα μέρη της βόρειας Ευρώπης όπου και υπάρχουν πολλές ποικιλίες της Angelica , αλλά η ποικιλία που καλλιεργείται σε αφθονία κοντά στο Λονδίνο σε υγρά μέρη , για τη χρήση των ζαχαρωμένων μίσχων της είναι γνωστή ως Archangelica officinalis.
Σε μεγάλο βαθμό καλλιεργείται για ιατρικούς σκοπούς στη Θουριγγία, και την Ισπανία.
Στο εμπόριο τροφίμων η Angelica χρησιμοποιείται ευρέως και είναι ένα δημοφιλές άρτυμα για τη ζαχαροπλαστική και την ποτοποιία.
Το αιθέριο έλαιό της χρησιμοποιείτε ευρέως και στην αρωματοποιία.
             Η χρήση της Archangelica στην καθημερινότητά μας
Η αγγελική συλλέγεται στα τέλη του φθινοπώρου και τα μέρη της που χρησιμοποιούνται είναι:
τα φύλλα
οι μίσχοι
οι βλαστοί
οι σπόροι
και
η ρίζα
Όλα τα μέρη της αγγελικής χρησιμοποιούνται και για φαρμακευτικούς αλλά και για διατροφικούς σκοπούς.
Τα φύλλα της και τα νεαρά βλαστάρια της μπορούν να καταναλωθούν ωμά σε σαλάτες, αλλά και μαγειρεμένα.
Οι μίσχοι πριν να χρησιμοποιηθούν πρέπει να ξεφλουδιστούν και μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε σαν το σέλινο, επίσης οι μίσχοι και οι βλαστοί της μπορούν να χρησιμοποιηθούν
ως αρωματικές ουσίες σε μικτές σαλάτες και ως γλυκαντικές ουσίες σε τάρτες και φρουτοσαλάτες.
Μπορούν να γίνουν και γευστικότατες μαρμελάδες
Η ρίζα της και αυτή μαγειρεύεται όπως η σελινόριζα.
         Πως συλλέγουμε τη ρίζα της αγγελικής.
Η φρέσκια ρίζα της Angelica έχει μιά κιτρινωπή-γκρι φλούδα και είναι το πιο ενεργό ιατρικά τμήμα της.
Πρέπει να τη συλλέγουμε το φθινόπωρο του πρώτου έτους της ανάπτυξής της , καθώς τότε είναι λιγότερο ικανή να μουχλιάσει και δεν έχει επηρεαστεί από διάφορα έντομα.
Τη κόβουμε σε φέτες κατά μήκος για να επιταχύνουμε η διαδικασία της ξήρανσης κάτι το οποίο είναι απαραίτητο και την αποθηκεύουμε σε αεροστεγή δοχεία, με αυτόν τον τρόπο διατηρούμε τις φαρμακευτικές της ιδιότητες  για πολλά χρόνια.
Η  αποξηραμένη ρίζα έχει ένα γκριζωπό καφέ χρώμα και εξωτερικά φαίνεται σαν ζαρωμένη, ενώ το εσωτερικό της είναι υπόλευκο και σπογγώδες με μιά δυνατή ευχάριστη αρωματική μυρωδιά και υπόγλυκη γεύση στην αρχή, μετά ζεστή και μοσχοβολιστή.
Αυτές της οι ιδιότητες όταν εκχυλίζεται σε αλκοόλη δίνουν μιά πολλή ιδιαίτερη γεύση.
             Οι σπόροι της
Οι σπόροι της χρησιμοποιούνται στην παρασκευή λικέρ ,όπως το Chartreuse  και σε γλυκά.
Τους σπόρους πρέπει να τους συλλέγουμε όταν είναι ώριμοι σε ηλιόλουστες ημέρες και αφού ο ήλιος έχει στεγνώσει την πρωινή δροσιά και να τους αποξηραίνουμε πολύ καλά σε μέρος ζεστός όπου ο αέρας κυκλοφορεί ελεύθερα.
Αφού έχει φύγει η περισσότερη υγρασία τους βγάζουμε στον ήλιο ώστε να αφαιρεθεί και το τελευταίο ίχνος υγρασίας , θα χρειαστούν περίπου δέκα ημέρες.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι σπόροι πρέπει να είναι τελείως στεγνοί πριν τους αποθηκεύσουμε.
             Τα φύλλα της
Τα αποξηραμένα φύλλα της ,λόγω των αρωματικών τους ιδιοτήτων, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και στην παρασκευή ποτών ,αυτός είναι και ο λόγος που πολύ μεγάλες ποσότητες αποξηραμένων τμημάτων της αγγελικής αγοράζονται από ζαχαροπλάστες.
Εάν θέλουμε το βότανό μας για φαρμακευτική χρήση θα πρέπει να το συλλέγουμε τον Ιούνιο και να το κόβουμε λίγο πάνω από τη ρίζα.
              Οι μίσχοι
Εάν οι μίσχοι είναι ήδη πάρα πολύ παχείς μπορούμε να αφαιρούμε με προσοχή τα φύλλα και να τα αποξηραίνουμε ξεχωριστά.
Οι μίσχοι ,οι οποίο έχουν και τη μεγαλύτερη ζήτηση πρέπει να κόβονται μέσα Ιουνίου με αρχές Ιουλίου – οι μίσχοι είναι που γίνονται ζαχαρωτά για αυτό και η μεγάλη ζήτησή τους.
Όλα τα μέρη του φυτού μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε να κάνουμε:
αφεψήματα με τη ρίζα και τους σπόρους
βάμμα από τις ρίζες και τους σπόρους
εγχύματα με τα φύλλα και τους μίσχους
          Αιθέριο έλαιο της Angelica archangelica
Από τη ρίζα και τους σπόρους της Angelica archangelica παράγεται ένα από τα αρωματικότερα αιθέρια έλαια.
Παρασκευάστηκε πριν μερικά χρόνια στη Γερμανία και είναι πανάκριβο.
Είναι ένα πολύτιμο έλαιο της Angelica, το οποίο λαμβάνεται από τους σπόρους, κατόπιν απόσταξης, όπου ο ατμός που συμπυκνώνεται και το έλαιο διαχωρίζονται από τη βαρύτητα!
Όπως οι σπόροι και η ρίζα έτσι και το πολύτιμο αυτό αιθέριο έλαιο των σπόρων χρησιμοποιείται:
a) στη φαρμακολογία – το αιθέριο έλαιο της Angelica έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς για εκατοντάδες χρόνια – στις αρχές δε του 17ου αιώνα ήταν ένα από τα κυρίαρχα βότανα στην παραδοσιακή ιατρική.
Το αιθέριο έλαιο της Angelica για εσωτερική χρήση δίνεται ΜΟΝΟ από ειδικούς βοτανολόγους-ιατρούς
b) στη ζαχαροπλαστική
c) στην ποτοποιία και
d) στην αρωματοποιία…
Το άρθρο συνεχίζεται με τα συστατικά,
τις ιδιότητες,
τις χρήσεις και την βιβλιογραφία της Angelica archangelica σε επόμενη ανάρτηση.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/angelica-archangelica

Ας θυμηθούμε και:
Angelica archangelica,το θεϊκό βοτάνι-μιά πρώτη γνωριμία μέσα από ένα πολύ μικρό δείγμα εφαρμογών
Αγγελική – Angelica archangelica και οι φωτογραφίες της για να μην την μπερδεύουμε με το κώνειο – Conium maculatum

Share: