Βότανα και τρόποι χρήσης:Πως παρασκευάζουμε σιρόπια βοτάνων

Με τα βότανα ,μπορούμε να παρασκευάσουμε και σιρόπια,αφού πρώτα έχουμε ετοιμάσει τα κατάλληλο έγχυμα ή αφέψημα του βοτάνου που επιλέξαμε

Τα σιρόπια βοτάνων μπορούμε να τα παρασκευάσουμε αν αναμείξουμε εγχύματα ή αφεψήματα βοτάνων με μέλι,
ακατέργαστη ζάχαρη ζαχαροκάλαμου,
πετιμέζι ή
σιρόπι σφένδαμου 
Τα σιρόπια βοτάνων είναι καρδιοτονωτικά ποτά και έχουν μαλακτική δράση,είναι δηλαδή ιδανικά για όταν έχουμε βήχα και ερεθισμένο λαιμό.
Τα σιρόπια με την γλυκιά τους γεύση μπορούν να καλύψουν την πικρή γεύση μερικών βοτάνων.
Το σιρόπι γίνετε με την ανάμιξη,σε ίσες αναλογίες,ενός εγχύματος ή ενός αφεψήματος με μέλι κατά προτίμηση.
Ο χρόνος της έγχυσης στα εγχύματα είναι δεκαπέντε (15) λεπτά,ενώ για τα αφεψήματα πρέπει να είναι ο μέγιστος δυνατός για να βελτιστοποιηθεί η ιαματική δράση του σιροπιού και αυτός είναι περίπου τριάντα λεπτά(30)
Όταν το έγχυμα ή το αφέψημα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι έτοιμο,σουρώνουμε και πιέζουμε τα μουλιασμένα ή βρασμένα βότανα για να βγάλουν όσο περισσότερο ρόφημα γίνεται.
Στο σιρόπι μας όταν κρυώσει μπορούμε να προσθέσουμε και μικρές ποσότητες βάμματος από το ίδιο βότανο,αν θέλουμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητά του.
Πως το παρασκευάζουμε:
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το έγχυμα ή το αφέψημα που ετοιμάσαμε.
Προσθέτουμε το μέλι και σιγανά-σιγανά ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί όλη η ποσότητα του μελιού και το μείγμα μας αποκτήσει την υφή σιροπιού.
Έχουμε ήδη ετοιμάσει μερικά μπουκαλάκια γυάλινα σκούρου χρώματος αποστειρωμένα και με την βοήθεια ενός μικρού χωνιού τα γεμίζουμε.
Τα κλείνουμε καλά με φελλό-όχι με καπάκι-και τα τοποθετούμε στο ψυγείο.
Μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι το πολύ έξι μήνες.
Η πρότυπη ποσότητα είναι:
500 ml εγχύματος ή αφεψήματος και
500 gr μέλι
Η πρότυπη δοσολογία είναι:
μία με δύο κουταλιές τρεις φορές την ημέρα

Ας θυμηθούμε και:
βότανα και τρόποι χρήσης:σιρόπια που τα παρασκευάζουμε με βάμματα βοτάνων
Αναφορές:ΜΕΓΑΛΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΩΝ ΦΥΤΩΝ-ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κείμενα,παρουσίαση: thalia-botanologia.gr

Share: