Ο γλυκαιμικός δείκτης του μελιού και της ζάχαρης

Ο γλυκαιμικός δείκτης αφορά κυρίως τη διατροφή ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς είναι καίριας σημασίας η ακριβής ρύθμιση του σακχάρου τους αίματος, αλλά είναι εξίσου σημαντικός και για όλους εμάς που θέλουμε να τρεφόμαστε σωστά και υγιεινά χωρίς να ταλαιπωρούμε τον οργανισμό μας με ανεξέλεγκτα ανεβοκατεβάσματα του σακχάρου στο αίμα.

Το μέλι** σε αντίθεση με την ζάχαρη έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη*, παρόλο που έχει περισσότερες θερμίδες.
Και που μας βοηθάει αυτό;
Μας βοηθάει διότι αφομοιώνεται καλύτερα ως τροφή,
και η σωστά αφομοιωμένη τροφή συντελεί στην πιο ήπια έκκριση ινσουλίνης.
Και η πιο ήπια έκκριση ινσουλίνης μας προστατεύει από τις απότομες μεταπτώσεις του σακχάρου στο αίμα.

• Το μέλι χρονολογείται πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια και η πρακτική της μελισσοκομίας για παραγωγή μελιού χρονολογείται τουλάχιστον από το  700 π.Χ.
• Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν το μέλι ως μέσο πληρωμής και είναι γραμμένο σε ιερογλυφικά.
• Για τους αρχαίους Έλληνες  το μέλι ήταν ένα τρόφιμο για τους θεούς-το νέκταρ των θεών,όπως το ονόμαζαν. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το μέλι ήταν η αμβροσία των θεών.

Κείμενο,επιμέλεια:thalia-botanologia.blogspot.gr

γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένα σύστημα κατάταξης των τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες και μας δείχνει πόσο αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, 2 με 3 ώρες μετά την κατανάλωσή τους
Σύμφωνα με τον ορισμό, ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει ουσιαστικά πόσο γρήγορα γίνεται η πέψη ενός τροφίμου.
Η λευκή ζάχαρη έχει γλυκαιμικό δείκτη 68
Το μέλι έχει  γλυκαιμικό δείκτη 55

livestrong.com
medicalnewstoday.com

**όταν αναφερόμαστε στο μέλι πάντα μιλάμε για μέλι οργανικό βιολογικό,χωρίς προσμίξεις ζάχαρης,γλυκόζης ή άλλων γλυκαντικών

Share: