Κανέλα, ένα πανάρχαιο γιατρικό, το κιννάμωμον των αρχαίων Ελλήνων

Κανέλα – Γραπτές μαρτυρίες από τον πρώτο αιώνα μ.χ μας αναφέρουν ότι τα τριακόσια πενήντα γραμμάρια κανέλας κόστιζαν όσο πέντε κιλά ασήμι.

Μία καινούργια, σχετικά, δράση της κανέλας ανακαλύφτηκε πριν μερικά χρόνια από Αμερικανούς επιστήμονες.
Αργότερα επιβεβαιώθηκε από κλινικές έρευνες.
Ανακάλυψαν ότι ακόμα και μισό κουταλάκι του τσαγιού κανέλας κατάφερε να μειώσει αποτελεσματικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα των διαβητικών.
Η κοινή αντίληψη περί των βοτάνων στις μέρες μας δεν είναι και τόσο συμπαθητική.
Πάρα πολλά άτομα ακούγοντας τις λέξεις:
“βότανο”,
“βοτανολογία”,
“βοτανοθεραπεία”,
τις συνδυάζουν με τις λέξεις:
“παραξενιές”,
“ερασιτεχνικά κόλπα”,
“επιπολαιότητα”,
“κομπογιαννιτισμός”,
“προλήψεις”
Οι συνεχόμενες όμως έρευνες και η μεγάλη ικανότητα των βοτάνων να καταπραΰνουν τους πόνους, ικανότητα που είναι γνωστή πολύ πριν την ανακάλυψη της γραφής, δεν δικαιολογεί τέτοιες απόψεις.
Ο μεγάλος Έλληνας γιατρός ο Ιπποκράτης πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια έλεγε:
“Αν οι άνθρωποι ζούσαν σωστά και τρέφονταν σωστά, ιατρική δεν θα υπήρχε και δεν θα υπήρχε για τον εξής απλό λόγο: δεν θα υπήρχαν αρρώστιες”.
Ένα από τα σπουδαιότερα βότανα και μπαχαρικά στον κόσμο είναι η κανέλα -cinnamum verum-
Η κανέλα είναι ένα πανάρχαιο βοτανολογικό φάρμακο και όπως έλεγαν “πολυτιμότερο και από το χρυσάφι”
Οι άνθρωποι εκτιμούσαν τόσο πολύ την κανέλα που την χρησιμοποιούσαν και σαν συνάλλαγμα.
Γραπτές μαρτυρίες από τον πρώτο αιώνα μ.χ μας αναφέρουν ότι τα τριακόσια πενήντα γραμμάρια κανέλας κόστιζαν όσο πέντε κιλά ασήμι.
Επίσης πιστεύεται πως, κατά τον δέκατο έβδομο αιώνα, ο πόλεμος ανάμεσα στους Γάλλους, στους Ολλανδούς και στους Πορτογάλους έγιναν για την διεκδίκηση της Κεϋλάνης, η οποία και παρήγαγε αποκλειστικά την κανέλα.
Η χρήση της κανέλας έχει μακραίωνη ιστορία στην Ινδία και στην Κίνα
Είναι από τα βασικά ιάματα της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής για αιώνες τώρα καθώς χρησιμοποιείται ευρέως για να βοηθήσει και να βελτιώσει την κυκλοφορία και την πέψη.
Οι σύγχρονες μελέτες για την κανέλα είναι πάρα πολλές και σύμφωνα με αυτές τα θετικά αποτελέσματά της οφείλονται και στην ικανότητά της να μειώνει τις φλεγμονές και στην ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση.
Για φαρμακευτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αίγυπτο και στην Ευρώπη περίπου το 500π.χ.
Η κανέλα, όπως την ξέρουμε όλοι, εξάγεται από τη φλούδα των κλαδιών ενός δέντρου.
Η συγκομιδή γίνεται κάθε δύο χρόνια.
Όλα τα κλαδιά κόβονται σε διάμετρο έως και 5 εκατοστών και κατόπιν ξεφλουδίζονται.
Αφού αφαιρεθεί το εσωτερικό μέρος κάθε φλούδας χρησιμοποιείται ο εξωτερικός φλοιός, ο οποίος επεξεργάζεται μέχρι να αποκτήσει καστανοκόκκινο χρώμα.
Ποιος θα περίμενε ότι αυτό το αειθαλές δέντρο θα αποτελούσε τον καλύτερο σύμμαχο της υγείας, της ευεξίας και της εμφάνισής μας;
Και όμως έτσι είναι!
Την δεκαετία του 1980 στην Ιαπωνία έγινε μία ακόμα έρευνα στο συστατικό κινναμαλδεϋδη, η οποία έδειξε ότι η κανέλα έχει και ηρεμιστικές και αναλγητικές ιδιότητες.
Το απόσταγμα του φλοιού έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.
Η κανέλα διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, ιδιαίτερα προς τα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών!
Αυτό το παραδοσιακό γιατρικό είναι ότι καλύτερο για προβλήματα του πεπτικού συστήματος όπως η ναυτία, ο έμετος και η διάρροια.
Είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά βότανα για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος!
Παραδοσιακά η κανέλα ήταν το κατ΄εξοχήν ίαμα για τα κρυολογήματα,
την γρίπη,
τα προβλήματα της πέψης,
την θεραπεία του βήχα,
της βραχνάδας και
του πονόλαιμου, ενώ κατά την διάρκεια της ανάρρωσης είναι ένα από τα πιο υποστηρικτικά και δυναμωτικά βότανα.
Χρησιμοποιείται ειδικά για να θεραπεύσει την ατονία κατά την ανάρρωση.
Τα ενεργά συστατικά της κανέλας είναι:
πτητικό έλαιο έως 4% -κινναμαλδεϋδη 65-75%,ευγενόλη 4-10%
τανίνες,
κουμαρίνες,
γλίσχασμα.
Οι βασικές ιδιότητες και δράσεις της κανέλας είναι:
– ισχυρές αντιφλεγμονώδεις – η κανέλα βοηθά στη μείωση της φλεγμονής.
Μια μελέτη από το 2017 διαπίστωσε ότι το αιθέριο έλαιο του φλοιού κανέλας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο ανθρώπινο δέρμα και να αυξήσει τον αριθμό των κυττάρων που επιτρέπουν στο δέρμα να ανακάμψει από τραυματισμό.
Επίσης μειώνει σημαντικά την φλεγμονή και τον πόνο σε περιπτώσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας
– ισχυρές αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές – σε μελέτες έχει παρατηρηθεί πως η κανέλα έχει αντιβακτηριακή δράση έναντι του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA).
Οι ερευνητές προτείνουν τα εκχυλίσματα της κανέλας για τη θεραπεία διαφόρων βακτηριακών λοιμώξεων.
Ένα ζεστό ρόφημα κανέλας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βελτιώσουμε την πεπτική μας υγεία.
Μια μελέτη από το 2017 διαπίστωσε ότι οι φαινολικές ενώσεις στην κανέλα βοηθούν να εξουδετερωθούν ορισμένοι τύποι επιβλαβών βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερική αναστάτωση και να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής στο γαστρεντερικό μας σύστημα, όπως και τη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με τη φλεγμονώδη διαταραχή του εντέρου (IBD). 
– ισχυρές αντιοξειδωτικές
– ισχυρές αντιδιαβητικές – μία καινούργια σχετικά δράση της κανέλας ανακαλύφτηκε πριν μερικά χρόνια από Αμερικανούς επιστήμονες τυχαία, η οποία επιβεβαιώθηκε από κλινικές έρευνες.
Ανακάλυψαν ότι ακόμα και μισό κουταλάκι του τσαγιού κανέλας κατάφερε να μειώσει αποτελεσματικά τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα των διαβητικών.
Αυτό συμβαίνει, όπως είπαν και όπως έδειξαν οι μελέτες, επειδή η κανέλα φαίνεται να διεγείρει την ευαισθησία των κυτταρικών υποδοχέων της ινσουλίνης και ταυτόχρονα να εμποδίζει την δράση ενός ενζύμου που εντείνει την ινσουλινοαντίσταση.
Κατά την διάρκεια αυτών των ερευνών διαπιστώθηκε και σημαντική μείωση των τριγλυκεριδίων, της LDL χοληστερόλης και της συνολικής χοληστερόλης χωρίς να επέρχεται σημαντική μείωση της HDL χοληστερόλης
     – Η κανέλα μπορεί  να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου του Parkinson
Το 2014 ερευνητές από το Rush University Medical Center (Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush) του Σικάγο, ανακοίνωσαν ότι η κανέλα μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νόσο του Parkinson, μία χρόνια εκφυλιστική νευρολογική διαταραχή.
Η μελέτη του Rush University Medical Center  έδειξε πως το ευέλικτο αυτό μπαχαρικό μπορεί να σταματήσει και την εξέλιξη της νόσου του Parkinson
Τα συμπεράσματα της μελέτης έδειξαν πως η κανέλα μπορεί να αντιστρέψει τις βιοχημικές , κυτταρικές και ανατομικές αλλαγές στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιωμένες κινητικές ικανότητες.
“η κανέλα έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως ως καρύκευμα σε όλο τον κόσμο για αιώνες” είπε ο Kalipada Pahan, ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και ο Floyd A. Davis καθηγητής νευρολογίας στο Rush. “αυτό θα μπορούσε δυνητικά να είναι μία από τις ασφαλέστερες προσεγγίσεις για την ανάσχεση της εξέλιξης της νόσου σε ασθενείς με Parkinson” και συνεχίζουν…
“η κινεζική κανέλα (Cinnamonum cassia) και η κανέλα Κεϋλάνη (Cinnamonum verum) είναι δύο βασικά είδη κανέλας
και
παρά το γεγονός ότι και οι δύο τύποι μεταβολίζονται σε βενζοϊκό νάτριο, με την ανάλυση φασματομετρία μάζας, έχουμε δει ότι η κανέλα Κεϋλάνη είναι πολύ πιο καθαρή από ό, τι η κινεζική κανέλα, καθώς η τελευταία περιέχει μεγάλες ποσότητες κουμαρίνης, η οποία σε μεγάλες δόσεις είναι ηπατοτοξική”*
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στις 20 Ιουνίου 2014 στην “Journal of Neuroimmune Pharmacology”
-. Μιά στάλα κανέλα θα μπορούσε να είναι το μυστικό για να αδυνατίσουμε
Αδυνάτισμα – και πάντα προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά.
Ας δούμε τι συμβαίνει με την κανέλα
Μέρες γιορτινές και πάντα στις γιορτές γύρω μας υπάρχουν γευστικοί πειρασμοί!
λίγο τα μελομακάρονα,
λίγο οι κουραμπιέδες,
λίγο τα λαχταριστά φαγητά,
λίγο η πιο χαλαρή μας διάθεση , και σίγουρα θα φάμε πάρα πάνω από ότι συνήθως και
αμέσως το μυαλό μας πάει στο λίπος που συσσωρεύσαμε μετά από τις διατροφικές παρασπονδίες!
Μη χαλάμε όμως τη διάθεσή μας και μη νιώθουμε ενοχές!
Διότι το σώμα μας έτσι έχει σχεδιαστεί!
Το σώμα μας έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να αποθηκεύει ενέργεια με τη μορφή λίπους – σχεδόν ακαριαία!
Γιατί αυτό;
Διότι οι πρόγονοί μας το είχαν ανάγκη λόγω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών της καθημερινότητάς τους!
Στη σύγχρονη όμως εποχή, όπου οι συνθήκες είναι τελείως μα τελείως διαφορετικές η αποθηκευμένη ενέργεια σε μορφή λίπους μας κακοφαίνεται και αν δεν προσέξουμε μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας!
Και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να μην αποθηκεύεται τάχιστα η ενέργεια σε λίπος;
Η λύση , λένε πολυάριθμες μελέτες και ερευνητές*, βρίσκεται στην κανέλα!
Υπάρχουν πάρα πολλά συστατικά που ισχυρίζονται ότι βοηθούν στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος, η κανέλα όμως και πραγματοποιεί αυτά που υπόσχεται
και γευστικότατη είναι!
Αυτό που πρέπει εμείς να κάνουμε είναι να την εντάξουμε στη διατροφή μας!
Ας δούμε πως και γιατί:
Η κανέλα μας βοηθά να χάσουμε  βάρος σύμφωνα με τις μελέτες:
Μια ιατρική μελέτη το 2003 χώρισε τυχαία σε 2 ομάδες 60 άτομα με διαβήτη τύπου 2, τα οποία συμμετείχαν στην έρευνα
Η πρώτη ομάδα κατανάλωνε είτε 1,3 gr , είτε 6 gr κανέλας κάθε ημέρα και η άλλη έπαιρνε χάπια με εικονικό φάρμακο!
Μετά από μια περίοδο 40 ημερών, η ομάδα που κατανάλωνε κανέλα είχε τα ακόλουθα αποτελέσματα:
-η γλυκόζη στο αίμα τους μειώθηκε από 18-29%
-τα τριγλυκερίδια μειώθηκαν από 23-30%
– η LDL χοληστερόλη τους μειώθηκε από 7-27%
– η συνολική χοληστερόλη μειώθηκε από 12-26%
Παρόλο που αυτή η μελέτη βασίστηκε κυρίως σε διαβητικούς ασθενείς και μελέτησε την γλυκόζη στο αίμα των ασθενών , παρατηρήθηκε και σημαντική απώλεια βάρους!
Πώς, όμως, επηρεάζει η κανέλα την απώλεια βάρους;
Ας δούμε:
Η κανέλα είναι πλούσια σε ασβέστιο,
φυτικές ίνες,
μαγγάνιο και σίδηρο και έχει θετική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ταυτόχρονα, αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης!
Και επειδή τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη αποθήκευση λίπους στο σώμα, η κανέλα:
-βοηθά στην πρόληψη αυτής της αυξημένης αποθήκευσης λίπους και μας  επιτρέπει να χάσουμε βάρος!
-εμποδίζει τη μετατροπή του μεταβολιζόμενου σακχάρου σε λίπος,
αλλά και
-καθυστερεί τη διέλευση των τροφίμων από το στομάχι στο έντερο!
Aυτό έχει σαν αποτέλεσμα να νοιώθουμε χορτασμένοι και ικανοποιημένοι για πολύ-πολύ περισσότερη ώρα!
τέλος
-βοηθάει στην αποτελεσματικότερη επεξεργασία των υδατανθράκων , γεγονός που μας βοηθά , και αυτό , να χάσουμε γρηγορότερα βάρος!
Aς δούμε πως μπορούμε να εντάξουμε την κανέλα στην διατροφή μας
α) τσάι από φλοιό κανέλας*** και μέλι:
τι:
ένα φλιτζάνι νερό
ένα ξυλάκι κανέλας
μία κουταλιά της σούπας μέλι
πως:
– βράζουμε το νερό σε ένα κατσαρολάκι ,
– μόλις αρχίσει ο βρασμός ρίχνουμε μέσα το ξυλάκι κανέλας και σκεπάζουμε.
– βράζουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για δέκα λεπτά και τραβάμε από το μάτι της κουζίνας.
– αφήνουμε το ξύλο κανέλας στο νερό για 15 λεπτά!
– στη συνέχεια σουρώνουμε σε ένα φλιτζάνι,
– προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και
– απολαμβάνουμε!
β) πράσινο τσάι, κανέλα και μέλι
τι:
ένα φλιτζάνι νερό
ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλα κεϋλάνης
ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι
δύο κουταλάκια του γλυκού πράσινο τσάι
πως:
– ετοιμάζουμε με το νερό και το τσάι ρόφημα τζαγιού -δες τε πως:https://botanologia.gr/votana-kai-tropoi-chrisis-egchyma/
– σερβίρουμε το ρόφημά μας σε ένα φλιτζάνι,
– προσθέτουμε την κανέλα και το μέλι
– ανακατεύουμε και απολαμβάνουμε!
γ) ρόφημα με κανέλα , λεμόνι και μέλι – ένα ρόφημα με ισχυρότατες  ιδιότητες και δράσεις μεταξύ των οποίων και ισχυρές λιποδιαλυτές
τι:
ένα ποτήρι ζεστό νερό
χυμός ενός λεμονιού
ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας Κεϋλάνης  
μια κουταλιά της σούπας μέλι 
πως:
– στο ποτήρι μας με το ζεστό νερό διαλύουμε την κανέλα
– ανακατεύουμε πολύ καλά και
– προσθέτουμε το μέλι και
– το χυμό του λεμονιού.
– ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και το ρόφημά μας είναι έτοιμο!
– το πίνουμε κατά προτίμηση το πρωί για να εφοδιάσουμε τον οργανισμό μας με
ένα άριστο λιποδιαλυτό ρόφημα με πάρα-πάρα πολλά ακόμα θρεπτικά συστατικά , απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας και το ξεκίνημα της μέρας μας!
Σημείωση:
Να θυμόμαστε πως το μέλι, η κανέλα και το λεμόνι είναι από τα ισχυρότερα τρόφιμα που διαθέτουμε- ας τα προσθέτουμε στην διατροφή μας!
Όταν κάνουμε δίαιτες, αν και πρέπει να αντικαταστήσουμε τη λέξη “δίαιτα” με τη λέξη “ισορροπημένη διατροφή”, δεν πρέπει να αποκλείουμε βασικά τρόφιμα από το διαιτολόγιό μας , διότι μπορεί να ακολουθήσει έλλειψη βασικών συστατικών όπως:
βιταμίνες,
ιχνοστοιχεία,
μέταλλα, κάτι το οποίο είναι καταστρεπτικό για τον οργανισμό μας.
Και ένα παράδειγμα – άτομα που δεν καταναλώνουν καθόλου ζωικές πρωτεΐνες κινδυνεύουν να έχουν έλλειψη βιταμίνης Β12*, μιά βιταμίνη άκρως απαραίτητα στον οργανισμό μας , για αυτό τα πάντα με μέτρο και σύνεση.
Ένα σώμα που κατόρθωσε να παχύνει κατά τον ίδιο τρόπο μπορεί να κατορθώσει και να αδυνατίσει.
Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο!
Ας δούμε όμως και κάποιους άλλους τρόπους που θα μας βοηθήσουν να εντάξουμε την κανέλα στη διατροφή μας:
– προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα στο πλιγούρι βρώμης ή στο πρωινό σας με σιτηρά!
– προσθέστε κανέλα στον καθημερινό μας καφέ ή στο τσάι μας!
– μπορούμε να την αναμίξουμε με γιαούρτι ή βούτυρο , ανακαλύπτοντας καινούργιες γεύσεις!
– προσθέτουμε κανέλα στους χυμούς μας!
– προσθέτουμε κανέλα σε όλες τις φρουτοσαλάτες μας!
Και όλα αυτά γιατί η κανέλα είναι από τα υγιεινότερα και ισχυρότερα μπαχαρικά και
μπορούμε να την χρησιμοποιούμε καθημερινά ή στα γεύματά μας
ή στα γλυκά μας
ή στα ροφήματά μας!

*Τη βιταμίνη Β12 την βρίσκουμε:
στα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα , τα οποία περιέχουν μαγιά ή εάν έχουν εκτεθεί σε μικροβιακή ζύμωση – όπως η μπύρα και το ξυνολάχανο-η βιταμίνη Β12 παράγεται ως επεί το πλείστον από μικροοργανισμούς.

Όλες οι συνταγές με κανέλα είναι συνταγές πανεύκολες και υγιεινές και ενταγμένες σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής μπορούν να μας χαρίσουν τα πάμπολλα οφέλη τους αλλά και τη νοστιμιά τους!
Κατά τη διάρκεια δε των γιορτών , η κανέλα μας προφυλάσσουν από τη συσσώρευση λίπους!
Άρωμα κανέλας στο στόμα μας για υγεία και ευζωία
Ξέρετε ότι με την κανέλα μπορούμε να κάνουμε ένα άριστο στοματικό διάλυμα;
Ναι, η κανέλα είναι ιδανική για την κακοσμία του στόματος.
Και αυτό διότι σκοτώνει τα επιβλαβή στοματικά μικρόβια, καταπραΰνει τον ερεθισμό των ούλων και
διατηρεί την αναπνοή μας φρέσκια και καθαρή χάρη στις ισχυρές
αντιβακτηριακές,
αντιπαρασιτικές και
αντισηπτικές που έχει.
Πως τη χρησιμοποιούμε
– σε ένα ποτήρι ζεστό νερό ρίχνουμε μισό κουταλάκι σκόνη από κανέλα Κεΰλάνης**
– ανακατεύουμε πολύ καλά και έχουμε ένα θαυμάσιο στοματικό διάλυμα που σκοτώνει τα βακτήρια και μας χαρίζει μια ευωδιαστή αναπνοή.
– ένα άριστο διάλυμα για καπνιστές ή για όσους πάσχουν από προβλήματα των ούλων.
– με το διάλυμα κάνουμε πλύσεις το πρωί μόλις ξυπνήσουμε, το βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο ή όποτε νομίζουμε ότι το έχουμε ανάγκη.
Μπορούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αιθέριο έλαιο κανέλας αντί για σκόνη κανέλας ως εξής:
– σε 250 γρ νερό ρίχνουμε μία σταγόνα αιθέριο έλαιο κανέλας*
Μπορούμε επίσης να τεμαχίσουμε ένα ξυλάκι κανέλας σε  μικρά κομματάκια και κάθε που νιώθουμε  να μας προβληματίζει η αναπνοή μας μασάμε και ένα.***
*Σημείωση: Το αιθέριο έλαιο της κανέλας είναι πολύ ισχυρό και για αυτό προσέχουμε πάντα όταν το χρησιμοποιούμε
Το αιθέριο έλαιο της Cinnamomum cassia λόγω των υψηλών ποσοτήτων της κουμαρίνης που περιέχει είναι τοξικό σε μεγάλες ποσότητες σε αντίθεση με το αιθέριο έλαιο της Cinnamomum verum που για είναι πολύ πιο ασφαλές.
Και βέβαια όλα αυτά  όταν μιλάμε για μεγάλες ποσότητες.
**Σημείωση: Όταν αναφέρομαι στην κανέλα πάντα εννοώ την Cinnamomum verum,την πραγματική ή αληθινή κανέλα, την κανέλα Κεϋλάνης, διότι αυτή έχει τις συγκεκριμένες ιδιότητες
***Σημείωση: Δεν καταπίνουμε
Οι πάμπολλες χρήσεις της κανέλας 
Επειδή μας αρέσει πολύ το λάδι,
επειδή το λάδι είναι όντως ένας θησαυρός υγείας,
επειδή η χώρα μας έχει ένα από τα καλύτερα λάδια του κόσμου ας δούμε μια απλή τεχνική αρωματισμού του με κανέλα.*
Aς ξεκινήσουμε και
-. ας αρωματίσουμε το λάδι μας με κανέλα και δάφνη
Eίναι ένα εξαιρετικά εύγευστο λάδι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να μαρινάρουμε κρέατα , να το προσθέσουμε σε βραστά ως επί το πλείστον κρέατα αλλά κυρίως σε σαλάτες με ωμά λαχανικά και βότανα και σε φρουτοσαλάτες.
θα χρειαστούμε:
– έξι ξυλάκια κανέλα Κεϋλάνης -προσέχουμε να είναι φρέσκα- αν δεν είμαστε πολύ σίγουροι ότι είναι φρέσκα ας τα ξύσουμε λίγο εξωτερικά με έναν τρίφτη
– πέντε φύλλα δάφνης
– ένα γυάλινο δοχείο με μεγάλο στόμιο το οποίο να χωράει περίπου ένα λίτρο λάδι
– ελαιόλαδο
Και
– βάζουμε όλα μας τα υλικά στο γυάλινο δοχείο μας – το λάδι μας πρέπει οπωσδήποτε να σκεπάζει τα ξυλάκια κανέλας και τα φύλλα της δάφνης
–  το κλείνουμε πολύ καλά και
– το βάζουμε σε ένα φωτεινό σημείο για περίπου είκοσι περίπου μέρες
– ανοίγουμε το βάζο μας και αφαιρούμε τη δάφνη και την κανέλα και μπορούμε να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το λάδι μας.
ας συνεχίσουμε και 
-. ας αρωματίσουμε και την ζάχαρή μας με κανέλα – Η ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι οργανική ακατέργαστη ζαχαροκάλαμου , από την οποία δεν έχει απομακρυνθεί η μελάσα
Η γεύση και το άρωμα της κανέλας κάνει πολλά γλυκά και φαγητά πολύ ευχάριστα στον ουρανίσκο μας.
Η κανέλα από μόνη της χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές, αλλά ο συνδυασμός με τη ζάχαρη είναι ένα υπέροχο συστατικό σε πολλά γλυκά αλλά και σε σνακ δικής μας επινόησης
Ένα παράδειγμα;
Φρέσκο ζυμωμένο και ψημένο από μας ψωμί , αλειμμένο
με φρέσκο λάδι και πασπαλισμένο με αρωματισμένη με κανέλα ζάχαρη – και ναι είναι ένα πάνγευστο και υγιεινότατο σνακ για τα παιδιά μας.
Πως να αρωματίσουμε τη ζάχαρη με κανέλα
θα χρειαστούμε:
– μιά κουταλιά της σούπας οργανική ακατέργαστη ζάχαρη ζαχαροκάλαμου, από την οποία δεν έχει απομακρυνθεί η μελάσα
– ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα
– μιά πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο
– γυάλινο δοχείο που να κλείνει αεροστεγώς
Και
– ρίχνουμε την κανέλα μας και τη ζάχαρη σε ένα γυάλινο μπολ και ανακατεύουμε πολύ-πολύ καλά τα δυό μας υλικά ώστε να ομογενοποιηθούν πλήρως.
– δοκιμάζουμε το μείγμα μας ώστε να το φέρουμε στα γούστα μας προσθέτοντας ανάλογα ζάχαρη ή κανέλα
– η ακατέργαστη μαύρη ζάχαρη είναι ένας άψογος σύντροφος της κανέλας και του γαρίφαλου , δημιουργώντας έναν τέλειο συνδυασμό.
– ρίχνουμε το μείγμα μας σε αεροστεγή σκουρόχρωμο γυάλινο βάζο και το αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και ξηρό σημείο.
Με το γλυκό μας μείγμα μπορούμε:
– να γλυκάνουμε και να αρωματίσουμε τον καφέ μας
– να πασπαλίσουμε τα κέικ και τα μπισκότα μας
– να πασπαλίσουμε το παγωτό μας όπως ένα παγωτό βανίλια ή
– να γλυκάνουμε και να αρωματίσουμε ένα μας ρόφημα όπως π.χ ένα ρόφημα με βάση την λουίζα.
~.)) οι αυτοσχεδιασμοί φίλες -οι μου είναι πολλοί, εκείνο που πρέπει να προσέχουμε είναι η υπερβολή
H κανέλα είναι ένα έντονο μπαχάρι με έντονο άρωμα και μπορεί να αλλοιώσει και να εκμηδενίσει οποιαδήποτε γεύση για αυτό δεν επιδέχεται υπερβολές
~.)) κάτι άλλο που πρέπει ακόμα να προσέχουμε όταν αποθηκεύουμε μείγματα με ζάχαρη είναι τα δοχεία μας, τα οποία πρέπει
να είναι τελείως στεγνά,
να κλείνουν αεροστεγώς – ας μην ξεχνάμε ότι η ζάχαρη προσελκύει ζωύφια όπως τα μυρμήγκια και τις κατσαρίδες – και
τα σημεία που τα αποθηκεύουμε να μην έχουν σχεδόν καθόλου υγρασία
ας συνεχίσουμε και
3ο ~ ας κάνουμε και μιά αρωματική λοσιόν για το σώμα μας
θα χρειαστούμε:
– μια άοσμη λοσιόν σώματος – ή την αγοράζουμε ή την παρασκευάζουμε μόνοι μας –
– αιθέριο έλαιο κανέλας φύλων κανέλας
– σταλάζουμε στη λοσιόν σταγόνες από το αιθέριο έλαιο κανέλας σε αναλογία 50 gr λοσιόν 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο, προσοχή εδώ – το αιθέριο έλαιο πρέπει να είναι το ανώτερο-ανώτερο  2% της συνολικής μας ποσότητας
– ανακατεύουμε τα δυό υλικά μας να ομογενοποιηθούν πλήρως και το μείγμα μας είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε
– πριν να χρησιμοποιήσουμε την λοσιόν μας κάνουμε πάντα το τεστ αλλεργίας αν
δεν έχουμε αλλεργία στην κανέλα χρησιμοποιούμε την αρωματική μας λοσιόν και χαιρόμαστε το υπέροχό της άρωμα

* με το λάδι μας μπορούμε να δημιουργήσουμε πάρα πολλά προϊόντα , ευχάριστα και στη γεύση αλλά και πολύτιμα στην υγεία μας – κατά καιρούς θα σας δίνω διάφορες τεχνικές 

Λάδι κανέλας – Ένας εύκολος τρόπος παρασκευής του μυρωδάτου λαδιού.
Για να κάνουμε το δικό μας λάδι κανέλας είναι πολύ πιο εύκολο από ό, τι νομίζουμε!
Το λάδι κανέλας  έχει πολλές χρήσεις, όπως:
– γαστρονομικές
– ισχυρές καλλυντικές και
– ισχυρές ιαματικές, λόγω του υψηλού επιπέδου αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της κανέλας.
         O δεκάλογος χρήσεων του λαδιού της κανέλας
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λάδι κανέλας
1. στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική μας
2. ως εναλλακτική μορφή θεραπείας για ορισμένες ασθένειες,
3. για τη βελτίωση της υγείας μας,
4. για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος,
5. για τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας,
6. για την εξάλειψη βακτηρίων και μυκήτων,
7. για τον αρωματισμό των κεριών μας
8. για να φτιάξουμε σαπούνια
9. για να κάνουμε μείγματα λαδιών για μασάζ
10. για διάφορες άλλες αρωματικές δημιουργίες, όπως για τον εμπλουτισμό των αρωμάτων μας, τον αρωματισμό του νερού της μπανιέρας μας και την ενίσχυση της κρέμας προσώπου και σώματός μας, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες, και προσοχή – δεν χρησιμοποιούμε το λάδι κανέλας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να κάνουμε το δικό μας λάδι κανέλας
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως το λάδι κανέλας δεν έχει καμία σχέση με το αιθέριο έλαιο κανέλαςαλλά δεν παύει να θέλει και αυτό μεγάλη προσοχή όταν το χρησιμοποιούμε.
– δεν το βάζουμε στο δέρμα μας πριν να το αραιώσουμε με κάποιο άλλο λάδι βάσης
– δεν το βάζουμε στο πρόσωπο πριν να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουμε αλλεργία στην κανέλα και
– δεν το πίνουμε πριν να το αραιώσουμε με άλλα υλικά ή λάδια
Σε επόμενο άρθρο μου θα ασχοληθώ ειδικά και πιο διεξοδικά με τα αιθέρια έλαια της κανέλας τα οποία παίρνουμε:
– από το φλοιό το “bark oil” και
– από το φύλλα το “leaf oil”
Για την ώρα ας δούμε έναν εύκολο τρόπο παρασκευής λαδιού κανέλας.
1. Πρώτα επιλέγουμε την κανέλα μας.
Το λάδι κανέλας είναι πιο ισχυρό και αρωματικό με ξυλάκια κανέλας και όχι με σκόνη.
Επιλέγουμε πάντα ξυλάκια κανέλας Κεϋλάνης.
2. Επιλέγουμε λάδι φορέα.
Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα ιδανικότερα λάδια βάσης, με υψηλή διατροφική και ιαματική αξία.
Το αμυγδαλέλαιο είναι ένα ελαφρύτερο λάδι, το οποίο είναι επίσης ασφαλές για χρήση σε υψηλές θερμοκρασίες, όχι με τόσο ισχυρές ιδιότητες όπως το ελαιόλαδο, ιδανικό όμως για το πρόσωπο.
Το έλαιο canola δεν έχει την ίδια πλούσια διατροφική αξία με κάποια άλλα λάδια.
Το έλαιο καρύδας μπορεί να έχει ελαφριά γεύση καρύδας, αλλά έχει  υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
Το λινέλαιο είναι πλούσιο σε ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά όπως το ωμέγα-3 λιπαρά και έχει μια απαλή γεύση, δεν αντέχει όμως στις υψηλές θερμοκρασίες και οξειδώνεται πολύ εύκολα.
3. Επιλέγουμε μέθοδο αποθήκευσης.
Το κατάλληλο δοχείο για αποθήκευση του λαδιού μας είναι ένα σκουρόχρωμα γυάλινο δοχείο, σαν αυτά που βάζουμε το λάδι μας, το οποίο να χωράει ακριβώς την ποσότητα λαδιού που έχουμε παρασκευάσει.
Ο διάρκεια ζωής του λαδιού μας είναι ίδιος με τη διάρκεια ζωής του λαδιού μεταφοράς.
Τον μεγαλύτερο χρόνο έχει το λάδι κανέλας που φτιάξαμε με ελαιόλαδο και τον μικρότερο το λάδι κανέλας που φτιάξαμε με λινέλαιο.
4. Επιλέγουμε δοχείο παρασκευής.
Τα ιδανικότερα δοχεία παρασκευής είναι γυάλινα βάζα με πλατύ στόμιο, πλυμένα και καλά στεγνωμένα.
Τα σκουρόχρωμα γυάλινα βάζα βοηθάνε τα λάδια μας να μην οξειδώνονται και τους προσφέρουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Τα πορτοκαλί, τα καφέ ή
τα πράσινα γυάλινα βάζα είναι ότι καλύτερο όχι
όμως τα μπλε.
5. Τοποθετούμε τα ξυλάκια κανέλας κατακόρυφα μέσα στο βάζο μας.
Βάζουμε όσα περισσότερα μπορούμε.
6. Γεμίζουμε το βάζο μας λάδι.
7. Σφραγίζουμε σφικτά το βάζο μας και το τοποθετούμε σε ένα ζεστό και στεγνό σημείο , όπως δίπλα σε ένα παράθυρο.
8. Αφήνουμε το βάζο μας σε αυτή τη  θέση έως και τρεις εβδομάδες.
Αυτό επιτρέπει στην κανέλα να απελευθερώσει τις γεύσεις και ορισμένα από τα θρεπτικά και ιαματικά μικροθρεπτικά συστατικά της στο λάδι.
Όσο περισσότερο αφήσουμε την κανέλα στο λάδι, τόσο ισχυρότερο θα είναι.
Κουνάμε το βάζο μας καθημερινά.
Αυτό θα βοηθήσει στην έγχυση των  μικροθρεπτικών συστατικών της κανέλας στο λάδι μας και θα αποτρέψει οποιαδήποτε κρούστα κατά μήκος της επιφάνειας του λαδιού.
Δοκιμάζουμε το λάδι μας μια φορά την εβδομάδα για να επιλέξουμε πόσο δυνατό το θέλουμε.
9. Μόλις το λάδι μας είναι έτοιμο με τη βοήθεια ενός σουρωτηριού στο οποίο έχουμε προσαρμόσει ένα φίλτρο ή ένα τουλπάνι-γάζα* το σουρώνουμε.
10. Μόλις σουρώσουμε το λάδι της κανέλας μας, το τοποθετούμε στο δοχείο αποθήκευσης που έχουμε επιλέξει και σφραγίζουμε το βάζο και φυλάμε το λάδι μας σε δροσερό, ξηρό μέρος όπως στο ντουλάπι της κουζίνας μας ή στο ψυγείο.
11.Τοποθετώντας το λάδι της κανέλας μας στο ψυγείο επεκτείνουμε τη διάρκεια της ζωής του.
Ανάλογα με τον τύπο του λαδιού που χρησιμοποιήσαμε μπορούμε να αυξήσουμε έως και το διπλάσιο της διάρκειας ζωής του.
Βέβαια αν χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο δεν χρειάζεται να ψύχεται, διότι το ελαιόλαδο, όπως γνωρίζουμε , διαρκεί μέχρι και δύο χρόνια!
Αν χρησιμοποιήσουμε λάδι καρύδας ως λάδι μεταφοράς, πρέπει να θυμόμαστε ότι στερεοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Για να το  επανυγροποιήσουμε το εκθέτουμε σε μεγαλύτερη θερμοκρασία.
       *κομμάτι ύφασμα με αραιή ύφανση που μπορεί και να χρησιμοποιηθεί ως φίλτρο για να στραγγίσουμε υγρά,ως επί το πλείστον.

Κανέλα και μέλι ένας γλυκός ευωδιαστός συνδυασμός γεμάτος πλεονεκτήματα
Μέλι με Κανέλα – προτάσεις που ομορφαίνουν και καλυτερεύουν τη ζωή μας

Κανέλα και μέλι σε ένα ρόφημα πάνγευστο, ευωδιαστό γεμάτο θρεπτικά συστατικά.
Ένας άριστος συνδυασμός με πάρα-πάρα πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα επιστημονικών ερευνών το μέλι όταν δοκιμάστηκε σε υπέρβαρους ασθενείς, βοήθησε στην απώλεια βάρους και με την βοήθεια υγιεινής διατροφής απέτρεψε την περαιτέρω αύξησή του.
Παράλληλα παρείχε προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα και χοληστερόλη.
Η δε κανέλα Κεϋλάνης διαφυλάσσει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης, βελτιώνει την ικανότητα της ινσουλίνης να μεταβολίζει το σάκχαρο στο αίμα και αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Έτσι μαζί αυτά τα δύο, μέλι και κανέλα, σε ένα θεσπέσιο ρόφημα, μας προστατεύουν από
– καρδιοπάθειες
– αρθρίτιδα
– κυστίτιδα-καταστρέφει τα μικρόβια στην ουροδόχο κύστη.
– πονόδοντο
– χοληστερόλη
– διαταραχές στομάχου
– αέρια στομάχου (φουσκώματα)
– δυσπεψία
– καρκίνος
– άσχημη αναπνοή
– κρυολογήματα
– γρίπη
– ιώσεις
– φλεγμονές, ειδικά από τους πόνους και τις φλεγμονές που έχουν σχέση με την αρθρίτιδα.
Ειδικά για τους αρθριτικούς πόνους και τις φλεγμονές, τα ροφήματα με κανέλα και μέλι είναι άκρως αποτελεσματικά.
Το μέλι και η κανέλα θα πρέπει να υπάρχει σχεδόν σε καθημερινή βάση στο διαιτολόγιο αυτών που πάσχουν από αρθριτικά.

– άγχος
– στρες
– ατονία
– κούραση-πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα σε σάκχαρα του μελιού είναι πιο χρήσιμα παρά επιβλαβή στην αντοχή του σώματος.
– απώλεια της ακοής -υπάρχουν έρευνες που αναφέρουν και για αποκατάσταση της ακοής
– δερματικές παθήσεις, ακμή -θεραπεύουν πολλές δερματικές παθήσεις
– διάφορες λοιμώξεις
Επίσης και το μέλι και η κανέλα, σε συνδυασμό, είναι αρωγοί του ανοσοποιητικού συστήματος και μας χαρίζουν μακροβιότητα.
Γενικότερα ο συνδυασμός της κανέλας και του μελιού ή σαν αυτόνομο ρόφημα ή σε συνδυασμό με άλλα ροφήματα ή προστιθέμενα σε διάφορα φαγητά βοηθάει στην διατήρηση της καλής μας υγείας και είναι ένας ισχυρότατος αντιγηραντικός παράγοντας.
Για να ετοιμάσουμε ένα ρόφημα κανέλας και μελιού, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι αρίστης ποιότητας κανέλα και μέλι και λίγο νεράκι χωρίς χλώριο.
Ζεσταίνουμε το νεράκι μας και μέσα διαλύουμε ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού κανέλα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας μέλι.
Ανακατεύουμε και απολαμβάνουμε του ρόφημά μας.
Ιδανική ώρα το πρωί πριν ξεκινήσουμε τη μέρα μας.
Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από εμάς-πόσο γλυκό  θέλουμε το ρόφημά μας.
Το νερό μας απλά το ζεσταίνουμε πολύ λίγο.
Μέλι με Κανέλα – ένας γλυκός συνδυασμός που ομορφαίνει, γλυκαίνει και καλυτερεύει τη ζωή μας
-Αντί για μαρμελάδες που είναι γεμάτες ζάχαρη και συντηρητικά,
αντί για διάφορα δημητριακά αμφιβόλου ποιότητος,
αντί για διάφορα snack χωρίς καμία θρεπτική αξία, ας δοκιμάσουμε μέλι και κανέλα σε μία φέτα φρέσκο ψωμί με προζύμι.
– Μέλι και κανέλα – και αναζωογονούν όλο τον οργανισμό, μειώνουν την χοληστερίνη, διατηρούν υγιείς αρτηρίες και φλέβες και λεμφαγγεία, ανακουφίζουν από την αρθρίτιδα, διατηρούν το δέρμα νεανικό.
-Για καθημερινή αναζωογόνηση – αναμιγνύουμε δύο κουταλιές μέλι με ένα κουταλάκι κανέλα και αλείφουμε το μείγμα σε μία φέτα φρέσκου προζυμένιου ψωμιού και το απολαμβάνουμε στο πρωινό μας γεύμα ή στο πρόγευμά μας.
-Για την αρθρίτιδα, σε ένα φλιτζάνι αναμιγνύουμε δύο μέρη χλιαρό νερό με ένα μέρος μέλι, προσθέτουμε μισό κουταλάκι κανέλα και πίνουμε το αρωματικό και άκρως θεραπευτικό αυτό ρόφημα.
Είναι ότι καλύτερο για την αρθρίτιδα.
-Φάγαμε βαριά φαγητά το βράδυ και το πρωί έχουμε κακή και βαριά αναπνοή….ε! δεν πειράζει, σε ένα ποτηράκι με χλιαρό νερό διαλύουμε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και το ένα τρίτο από το κουταλάκι κανέλα.
Στην συνέχεια κάνουμε γαργάρες και θα διαπιστώσουμε ότι η αναπνοή μας θα παραμένει φρέσκια όλη την ημέρα.
Την τακτική αυτή μπορούμε να την εφαρμόζουμε τα περισσότερα πρωινά αν θέλουμε να έχουμε φρέσκια αναπνοή όλη μέρα, κάθε μέρα.
-Για την δυσπεψία –πριν το γεύμα παίρνουμε μία κουταλιά μέλι πασπαλισμένη με κανέλα και θα διαπιστώσουμε ότι τα φαγητά που τρώμε αφομοιώνονται ευκολότερα.
-Για συχνά κρυολογήματα και συνεχόμενο βήχα- μία κουταλιά μέλι αναμεμιγμένο με ένα τέταρτο από το κουταλάκι κανέλα σε πολύ-πολύ λίγο χλιαρό νερό – να γίνει σαν σιρόπι – για τρεις μέρες.
-Η συχνή χρήση του μελιού και της κανέλας ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προστατεύει τον οργανισμό μας από βακτήρια και ιούς, ενισχύει τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματός μας και οι δε βιταμίνες και ο σίδηρος που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στο μέλι είναι άκρως απαραίτητες σε όλους τους οργανισμούς.
-Για την κόπωση. Όταν νιώθουμε κουρασμένοι και εξουθενωμένοι κάνουμε ένα ρόφημα με μέλι και κανέλα.
-Σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό διαλύουμε μία κουταλιά της σούπας μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα.*
Άλλο η κανέλα και άλλο η κασσία – ας τις ξεχωρίσουμε
Να μάθουμε να ξεχωρίζουμε την κανέλα από την κασσία;
ναι;
Πάμε λοιπόν.
Άλλο μπαχαρικό είναι η κανέλα και άλλο η  κασσία.
Πολύ-πολύ συχνά τα δυο μπαχαρικά συγχέονται και όταν είναι σε σκόνη είναι πολύ δύσκολο να τα ξεχωρίσουμε.
Η κασσία προέρχεται από την Κίνα και το Βιετνάμ και είναι ένα πολύ πιο παχύ και χονδροειδές προϊόν  , ενώ η κανέλα από την Κεϋλάνη είναι έλα ντελικάτο λεπτό προϊόν.
Η cassia είναι πολύ πιο φτηνή από την κανέλα και πωλείται συχνά αντί αυτής.
Εμείς όμως πως μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε;
Ένας τρόπος για να ξεχωρίσουμε τα ξυλάκια της κανέλας από της κασσίας είναι να παρατηρήσουμε πολύ – πολύ καλά τους δύο φλοιούς.
Ας δούμε την κασσία 


α) Cassia augustifolia
Αρωματικό φυτό
Ο φλοιός της -τα ξυλάκια που αγοράζουμε-είναι  συμπαγής και δεν αποτελείται από λεπτές στρώσεις όπως της κανέλας 
Είναι εξαιρετικά σκληρός ,
πιο σκούρος ,
πιο χοντρός ,
πιο παχύς και πιο τραχύς από της κανέλας.
Η εξωτερική πλευρά του είναι τραχιά , γκριζωπό-κοκκινοκαφέ και φελώδης , ενώ η εσωτερική είναι ομαλότερη και καφεκόκκινη.
Τα ξυλάκια της cassia, σαν εξαιρετικά σκληρά και αποτελούμενα από ένα παχύ συμπαγές στρώμα, αν προσπαθήσουμε να τα κάνουμε σκόνη μπορεί και να σπάσουμε τον ηλεκτρικό μύλο του καφέ ή των μπαχαρικών, αν δεν τα σπάσουμε σε πολύ-πολύ μικρά κομματάκια, το οποίο είναι πολύ δύσκολο
Ας δούμε την κανέλα


β) Cinnamomum verum
Η αυθεντική κανέλα, ή κανέλα Κεϋλάνης διότι αυτή είναι η πατρίδα της.
Ο φλοιός της – τα ξυλάκια που αγοράζουμε – είναι πολύ λεπτός , λείος με ένα ελαφρύ-καφέ κιτρινωπό χρώμα και πολύ αρωματική ντελικάτη γεύση.
Αποτελείται από λεπτά στρώματα και μπορεί εύκολα να γίνει σκόνη με ένα μύλο του καφέ ή των μπαχαρικών ακόμα και στο γουδί.
Η κανέλα είναι και άριστο συντηρητικό για πολλά τρόφιμα.
Και τώρα κάποιες χαρακτηριστικές φωτογραφίες για να ξεχωρίζουμε τα δυο μπαχαρικά που
σε επόμενα άρθρα θα δούμε και τις διαφορετικές του ιδιότητες.

 

Σημειώσεις:
Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ βότανα ή αιθέρια έλαια, στα οποία έχουμε αλλεργία
H κανέλα, γενικά, είναι ασφαλής.
Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στην κανέλα.
Επίσης η κανέλα σε μεγάλες ποσότητες και αδιάλυτη μπορεί να προκαλέσει πληγές στο στόμα ή να κάψει το δέρμα.
To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
Το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Πάντα να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μας ή άλλου ειδικευμένου γιατρού, για ιατρικά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν.
Δεν παραβλέπουμε ποτέ επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.
Αν σε κάποιο προϊόν είμαστε αλλεργικοί δεν το χρησιμοποιούμε, επίσης δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα και συστατικά που δεν ανέχεται το δέρμα μας
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας

*ας θυμηθούμε ποιες οι διαφορές της κανέλας Κεΰλάνης και της κινέζικης κασσίας: άλλο η κανέλα και άλλο η κασσία

Κείμενο-παρουσίαση:thalia-botanologia.gr

πηγές και αναφορές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5599989/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8144503/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16190627
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25629927
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5518441/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22125725/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24613273
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28678344
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27012624
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/
https://www.rush.edu/news/press-releases/cinnamon-may-help-halt-parkinsons-disease-progression
http://www.parkinsons.org.uk/forum/thread/62339
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/07/140709095257.htm
http://www.dailymail.co.uk/health/article-2688057/Cinnamon-fight-Parkinsons-Spice-source-chemical-help-protect-brain.html
http://www.newsmax.com/Health/Headline/cinnamon-spice-Parkinsons-diabetes/2014/08/27/id/591284/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17924872/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19159947/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3767714/
https://nchfp.uga.edu/
https://www.diabetesselfmanagement.com/blog/is-cinnamon-good-for-diabetes/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11506060/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC8433798/
To what extent does cinnamon administration improve the glycemic and lipid profiles?
Efficacy and Safety of Chinese Medicinal Herbs for the Treatment of Hyperuricemia: A Systematic Review and Meta-Analysis
Medicinal properties of ‘true’ cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): a systematic review
Dietary factors and risk of gout and hyperuricemia: a meta-analysis and systematic review
Cinnamon: A Multifaceted Medicinal Plant
Synergistic Uric Acid-Lowering Effects of the Combination of Chrysanthemum indicum Linne Flower and Cinnamomum cassia (L.) J. Persl Bark Extracts

Share: