Κανέλα,ένα πανάρχαιο γιατρικό-το κιννάμωμον των αρχαίων Ελλήνων

Κανέλα-Γραπτές μαρτυρίες από τον πρώτο αιώνα μ.χ μας αναφέρουν ότι τα τριακόσια πενήντα γραμμάρια κανέλας κόστιζαν όσο πέντε κιλά ασήμι.

Μία καινούργια,σχετικά,δράση της κανέλας ανακαλύφτηκε πριν μερικά χρόνια από Αμερικανούς επιστήμονες.
Αργότερα επιβεβαιώθηκε από κλινικές έρευνες.Ανακάλυψαν ότι ακόμα και μισό κουταλάκι του τσαγιού κανέλας κατάφερε να μειώσει αποτελεσματικά τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα των διαβητικών.
Η κοινή αντίληψη περί των βοτάνων στις μέρες μας δεν είναι και τόσο συμπαθητική.
Πάρα πολλά άτομα ακούγοντας τις λέξεις:
«βότανο»,
«βοτανολογία»,
«βοτανοθεραπεία»,
τις συνδυάζουν με τις λέξεις:
«παραξενιές»,
«ερασιτεχνικά κόλπα»,
«επιπολαιότητα»,
«κομπογιαννιτισμός»,
«προλήψεις»
Οι συνεχόμενες όμως έρευνες και η μεγάλη ικανότητα των βοτάνων να καταπραΰνουν τους πόνους,που είναι γνωστή πολύ πριν την ανακάλυψη της γραφής,δεν δικαιολογεί τέτοιες απόψεις.
Ο μεγάλος Έλληνας γιατρός ο Ιπποκράτης πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια έλεγε:
«Αν οι άνθρωποι ζούσαν σωστά και τρέφονταν σωστά,ιατρική δεν θα υπήρχε και δεν θα υπήρχε για τον εξής απλό λόγο:δεν θα υπήρχαν αρρώστιες».
Ένα από τα σπουδαιότερα βότανα και μπαχαρικά στον κόσμο είναι η κανέλα -cinnamum verum-
Η κανέλα είναι ένα πανάρχαιο βοτανολογικό φάρμακο και όπως έλεγαν πιό πολύτιμο και από το χρυσάφι.
Οι άνθρωποι εκτιμούσαν τόσο πολύ την κανέλα μέχρι που την χρησιμοποιούσαν και σαν συνάλλαγμα.
Γραπτές μαρτυρίες από τον πρώτο αιώνα μ.χ μας αναφέρουν ότι τα τριακόσια πενήντα γραμμάρια κανέλας κόστιζαν όσο πέντε κιλά ασήμι.
Επίσης πιστεύεται πως,κατά τον δέκατο έβδομο αιώνα,ο πόλεμος ανάμεσα στους Γάλλους ,στους Ολλανδούς και στους Πορτογάλους έγιναν για την διεκδίκηση της Κεϋλάνης,η οποία και παρήγαγε αποκλειστικά την κανέλα.

Η χρήση της κανέλας έχει μακραίωνη ιστορία και στην Ινδία.

Για φαρμακευτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αίγυπτο και στην Ευρώπη περίπου το 500π.χ.
Η κανέλα,όπως την ξέρουμε όλοι, εξάγεται από τη φλούδα των κλαδιών ενός δέντρου.
Η συγκομιδή γίνεται κάθε δύο χρόνια.
Όλα τα κλαδιά κόβονται σε διάμετρο έως και 5 εκατοστών και κατόπιν ξεφλουδίζονται.
Αφού αφαιρεθεί το εσωτερικό μέρος κάθε φλούδας χρησιμοποιείται ο εξωτερικός φλοιός, ο οποίος επεξεργάζεται μέχρι να αποκτήσει καστανοκόκκινο χρώμα.
Ποιος θα περίμενε ότι αυτό το αειθαλές δέντρο θα αποτελούσε τον καλύτερο σύμμαχο της υγείας,της ευεξίας και της εμφάνισής μας;
Και όμως έτσι είναι!
Την δεκαετία του 1980 στην Ιαπωνία έγινε μία ακόμα έρευνα στο συστατικό κινναμαλδεϋδη,η οποία έδειξε ότι η κανέλα έχει και ηρεμιστικές και αναλγητικές ιδιότητες.
Το απόσταγμα του φλοιού έχει αντιβακτηριακές και
αντιμυκητιακές ιδιότητες.
Η κανέλα διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος,ιδιαίτερα προς τα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών!!!
Αυτό το παραδοσιακό γιατρικό είναι ότι καλύτερο για προβλήματα του πεπτικού συστήματος όπως
η ναυτία,ο εμετός και η διάρροια.
Είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά βότανα για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος!
Παραδοσιακά η κανέλα ήταν το κατ΄εξοχήν ίαμα για τα κρυολογήματα,
την γρίπη,
τα προβλήματα της πέψης,
την θεραπεία του βήχα,
της βραχνάδας και
του πονόλαιμου,ενώ κατά την διάρκεια της ανάρρωσης είναι ένα από τα πιο υποστηρικτικά και δυναμωτικά βότανα.
Χρησιμοποιείται ειδικά για να θεραπεύσει την ατονία κατά την ανάρρωση.

Τα ενεργά συστατικά της κανέλας είναι:
  • πτητικό έλαιο έως 4% -κινναμαλδεϋδη 65-75%,ευγενόλη 4-10%
  • τανίνες -συμπυκνωμένες,
  • κουμαρίνες,
  • γλίσχασμα.
Οι βασικές της δράσεις είναι:
  • θερμαντικές τονωτικές,
  • άφυσες,
  • αντισπασμωδικές,
  • αντισηπτικές,
  • αντιιικές.

Μία καινούργια,σχετικά,δράση της κανέλας ανακαλύφτηκε πριν μερικά χρόνια από Αμερικανούς επιστήμονες τυχαία και η οποία επιβεβαιώθηκε από κλινικές έρευνες.
Ανακάλυψαν ότι ακόμα και μισό κουταλάκι του τσαγιού κανέλας κατάφερε να μειώσει αποτελεσματικά τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα των διαβητικών.
Αυτό συμβαίνει,όπως είπαν και όπως έδειξαν οι μελέτες,επειδή η κανέλα φαίνεται να διεγείρει την ευαισθησία των κυτταρικών υποδοχέων της ινσουλίνης και ταυτόχρονα να εμποδίζει την δράση ενός ενζύμου που εντείνει την ινσουλινοαντίσταση.
Κατά την διάρκεια αυτών των ερευνών διαπιστώθηκε και σημαντική μείωση των τριγλυκεριδίων,της LDL χοληστερόλης και της συνολικής χοληστερόλης χωρίς να επέρχεται σημαντική μείωση της HDL χοληστερόλης

Σημειώσεις:H κανέλα,γενικά,είναι ασφαλής.
Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στην κανέλα και ότι η κανέλα σε μεγάλες ποσότητες και αδιάλυτη μπορεί να προκαλέσει πληγές στο στόμα ή να κάψει το δέρμα.
Επίσης, όπως και με κάθε είδους συμπλήρωμα, είναι σημαντικό να συζητάμε για τη χρήση του με θεράποντα ιατρό μας.
Και όπως πάντα,οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.

Κείμενο-παρουσίαση:thalia-botanologia.gr

πηγές και αναφορές:
https://www.diabetesselfmanagement.com/blog/is-cinnamon-good-for-diabetes/
https://www.healthline.com/nutrition/cinnamon-and-diabetes
https://www.huffingtonpost.com/dr-mercola/cinnamon-diabetes-_b_839487.html

Share: