Αφέψημα βοτάνων-ένας από τους τρόπους χρήσης των βοτάνων

Αφέψημα βοτάνων-ένας από τους πολλούς τρόπους χρήσης των βοτάνων.

Αφέψημα,από την αρχαία ελληνική σύνθετη λέξη ἀφέψημα,ἀπό + ἕψω,που σημαίνει βράζω.
Αφέψημα,λοιπόν, είναι το προϊόν του βρασμού,σε νερό,διάφορων φυτικών φαρμακευτικών,ιαματικών ή αρωματικών φυτών και βοτάνων.
Αφέψημα είναι το σιγανό βράσιμο των ανθεκτικότερων μερών των βοτάνων στο νερό.
Οι ρίζες,ο φλοιός,τα κλωνάρια και οι καρποί των βοτάνων απαιτούν πιο ισχυρή επεξεργασία από τα φύλλα ή τα λουλούδια για να επιτευχθεί η εξαγωγή των φαρμακευτικών τους συστατικών.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νωπό ή αποξηραμένο βότανο το οποίο θα πρέπει να το κόψουμε σε μικρά κομματάκια πριν το βράσουμε.
Όπως τα εγχύματα,τα αφεψήματα μπορούμε να τα πιούμε ζεστά ή κρύα.
Βάζουμε τα βότανα σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ρίχνουμε κρύο νερό μέχρι να τα σκεπάσει.
Το βάζουμε στη φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει σκεπάζουμε,χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά.
Σουρώνουμε το αφέψημά μας και πίνουμε όσο χρειάζεται.
Το υπόλοιπο,σκεπασμένο πάντα,το φυλάμε στο ψυγείο για μία μέρα το πολύ και πάντα ανάλογα με το βότανο,διότι μετά χάνονται οι φαρμακευτικές τους ιδιότητες.
Πρότυπη ποσότητα:20γρ αποξηραμένου ή 40γρ νωπού βοτάνου ή μίγματος βοτάνων για 750γρ κρύο νερό,που μειώνονται περίπου στα 500γρ μετά από σιγανό βρασμό.
Είναι περίπου τρεις δόσεις.

Κείμενο,επιμέλεια:thalia-botanologia.gr

Share: